Η Μαρία Βατή από τη «Συνεξέλιξη» μιλά στην κάμερα του «Ν»
Κυριακή 31 Μαρτίου 2019
Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου
Το Ειδικό Λύκειο Κωφών& Βαρηκόων Θεσσαλονίκης συμμετέχει φέτος στο πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Λυκείου: Μαγαλιός Ρ., Σαλονικιός Ν., Μαργαριτίδης Ζ. και οι υπεύθυνες καθηγήτριες : Ιορδανίδου Μάρθα, Τατσιοπούλου Τριανταφυλλιά και Κουρτίδου Σοφία.
Παράταση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή φορέων στην 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή φορέων στην 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας και πρόσκληση σε πρόγραμμα οργάνωσης για την 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας
Σας ενημερώνουμε ότι η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή φορέων στην 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας παρατείνεται έως την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019.
Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τα σχολικά κυλικεία που αφορά άμεσα μαθητές και γονείς
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους καταναλωτές για τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων.
Δείτε την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ που ενδιαφέρει μαθητές και γονείς:
Πώς ξέρουμε τι δουλεύει στην παιδαγωγική;
Στην παιδαγωγική επιστήμη είναι δύσκολο να αποδείξεις τι δουλεύει. Ο Hattie (2009), είναι πιθανότατα ο πρώτος που επιχείρησε να ερευνήσει τόσο συστηματικά την αποτελεσματικότητα διαφόρων παραγόντων. Για να το πετύχει συγκέντρωσε διάφορες μετα-αναλύσεις και τις συνέθεσε. Ξεκίνησε πριν το 2009 και συνεχίζει ακόμα. Εδώ είναι η τελευταία κατάταξη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ιστολόγιο "Το ημερολόγιο ενός δασκάλου"
Πανελλαδικές στις 7 Ιουνίου - Ολο το πρόγραμμα των εξετάσεων
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα σημάνει το πρώτο κουδούνι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ). Ωστόσο, όπως και πέρυσι, η επίσημη έναρξη των Πανελλαδικών θα γίνει από τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Και για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων, οι εξετάσεις θα αρχίσουν παραδοσιακά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γεν. Παιδείας. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.
Η διατροφή στα παιδιά με ΔΕΠΥ
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία νευροβιολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή.
Τα βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η διάσπαση της προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Η αιτία της δεν είναι σαφής, αλλά ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε βιολογικές αιτίες. Είναι σίγουρο όμως, ότι είναι κληρονομική, καθώς το 76% των παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν συνήθως έναν συγγενή με αυτή τη διαταραχή, και ότι ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών είναι διαφορετικός στη δομή, το μεταβολισμό και τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών σε σχέση με των συνομηλίκων τους.
Μία drag queen γράφει και αφηγείται παραμύθια σε παιδιά
H Nightbus" είναι μία drag καλλιτέχνης που εκτός από τις εμφανίσεις της live show στο Λίβερπουλ συμμετέχει σε προγράμματα αφήγησης παραμυθιών σε μικρά παιδιά.
“Dancing to Connect”: Ο χορός εισβάλλει στα σχολεία και απελευθερώνει μαθητές, εκπαιδεύοντας δασκάλους
Η αληθινή επικοινωνία με τους άλλους, η εξάλειψη των προκαταλήψεων και του bullying και η απελευθέρωση των δυνατοτήτων των εφήβων ίσως τελικά χρειάζεται μόνο μία χορογραφία. Αυτή είναι και η βασική ιδέα της Battery Dance Company από τη Νέα Υόρκη πάνω στην οποία στηρίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect, που τα τελευταία 7 χρόνια έχει υιοθετηθεί δυναμικά από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και ταξιδεύει σε πολλά σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ανάβει ένα μπλε φως για τη Μ.Α.μ.Α
Η καμπάνια «ΑΝΑΨΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ», είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Autism Speaks που σκοπεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό γιορτάζεται στις 2 Απριλίου με τις δράσεις «Φορέστε μπλε» και «Άναψε ένα μπλε φως για τον αυτισμό» σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού τα σχολεία της Θεσσαλίας
Ενισχύεται η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον τομέα της εκπαίδευσης μαθητών όλων των βαθμίδων, στην ψηφιακή τεχνολογία και τις δεξιότητες προγραμματισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικοινωνία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των σχολείων της Θεσσαλίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που φέτος θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 5 έως 20 Οκτωβρίου σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης.
Εκπαίδευση: Με αναπληρωτές καλύπτονται τα κενά
Ελάχιστοι καθηγητές πήραν για μία ακόμη χρονιά μετάθεση, λόγω των μηδενικών διορισμών. Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε σειρά εκπαιδευτικών δομών (ΚΕΣΥ, ΣΜΕΑΕ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία) από περιοχή σε περιοχή. Οι έγκυρες αιτήσεις ανήλθαν σε 6.164, και ικανοποιήθηκαν 455, ποσοστό 7,38%. Οι πίνακες και οι κατηγορίες εκπαιδευτικών παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Τα μαθήματα μεγαλώματος από τη σκανδιναβική κουλτούρα
Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν μπει στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών για να μεγαλώσει ένα παιδί για το 2017. Οι δυνατές τους οικονομίες, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες πολιτικές των γονικών αδειών βοηθούν αυτές τις χώρες να παραμένουν ψηλά στη λίστα με ανάλογες αναφορές. Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τους Σκανδιναβούς όσον αφορά στο μεγάλωμα των παιδιών; Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τους Σκανδιναβούς όσον αφορά στο μεγάλωμα των παιδιών;
Γιατί κάποιες αποτυχίες των γονιών μπορούν να θεωρηθούν νίκες
Όταν επιρρίπτετε ευθύνες σε ένα παιδί, το αναστατώνετε και μπορεί να νιώσει ενοχές. Αν όμως δεν ντροπιάσετε ένα παιδί, το να νιώθει υγιείς ενοχές μπορεί να αποτελέσει κίνητρο. Έτσι μαθαίνουν ότι υπάρχουν συνέπειες στις πράξεις τους. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα που ίσως βλέπετε ως αποτυχίες, αλλά που τελικά βοηθούν και έχουν θετικά οφέλη.
Αύξηση των ψυχωσικών επεισοδίων στους νέους από την ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα ψυχωσικά επεισόδια, όπως το να ακούει κανείς ανύπαρκτες φωνές ή να κάνει παρανοϊκές σκέψεις, είναι συχνότερα στους εφήβους που ζουν σε πόλεις με μεγάλη ρύπανση του αέρα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση, αν και δεν έχει βρεθεί κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να συνδέει με βεβαιότητα τη ρύπανση με τα συμπτώματα της ψύχωσης.
Άποψη: Νίκος Σαλτερής "Το παλιό σχολείο ήταν καλύτερο;"
Η αντίληψη ότι «ο μαθητής διεκδικεί την ανικανότητά του σαν προνόμιο» δεν είναι καινούργια, αλλά είναι λάθος. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την ψευδαίσθηση της νοσταλγίας. Το πρόβλημα του σχολείου σήμερα δεν είναι η πτώση του επιπέδου του, αλλά ακριβώς το αντίθετο
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)