Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Παιχνίδι: Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί και... χούλα χουπ (Hoop Hop Showdown)

 

Πώς να «κτίσουμε» ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά και στους εφήβους

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα; Υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί και ταυτόχρονα να προστατευθεί ένας έφηβος; Γιατί παιδιά που προέρχονται από ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον πετυχαίνουν στη ζωή τους ενώ παιδιά που «τα έχουν όλα» δεν έχουν καλή πορεία; Γιατί οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά; Ο χαρακτήρας ή το περιβάλλον καθορίζουν την εξέλιξη ενός παιδιού;

«Εμείς Καινοτομούμε – για τους συμμαθητές μας με αναπηρία»: Πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός καινοτομίας από το ΠΑΜΑΚ

Ο πρώτος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Καινοτομίας για μαθητές/τριες Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τίτλο «Εμείς Καινοτομούμε – για τους συμμαθητές μας με αναπηρία», διοργανώνεται από το Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατατακτήριες Εξετάσεις: Η διαδικασία και ο τρόπος διεξαγωγής τους

Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι.

Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων σε Τμήμα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι. και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 7ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών εξαετούς φοίτησης ή του 5ου εξαμήνου για πενταετή ή τετραετή φοίτηση.

Πώς να μεγαλώσεις ένα συναισθηματικά ευφυές παιδί

Ως μητέρα, πατέρας, γονιός, κηδεμόνας έχεις την ευθύνη να ενθαρρύνεις το παιδί σου να αναπτύξει τη νοημοσύνη του. Αυτό συμπεριλαμβάνει, φυσικά, τόσο την ακαδημαϊκή νοημοσύνη – αλλά καθώς δεν είναι ο μόνος τύπος νοημοσύνης που έχει σημασία- και τη συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει και να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του σεβόμενος όμως και τα συναισθήματα των άλλων.

Εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών: Παπαευαγγέλου - Θεοδωρίδου απαντούν σε ερωτήσεις γονέων

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε  η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 κατά της νόσου του κορονοϊού. Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησαν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

ΜΜΜ: Ποιοι είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου εισιτηρίου

Καθορίζονται με ΦΕΚ οι όροι και προυποθέσεις της διαδικασίας για τη δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα:

α) των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), και

β) των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, για τo έτος 2022 με τα μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ, του ΟΑΣΘ. και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ που είναι μέλη των ομοσπονδιών ΠΟΑΣ και ΠΟΑΥΣ

Από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 21 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις κατ' εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι οι αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης, για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111 Α΄) και της με αριθμό 148236/Ζ1/30-10-2020 (Β΄ 4806) υπουργικής απόφασης, υποβάλλονται από την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021.

Εκπαιδευτικοί και γονείς προσπαθούν να φέρουν το βιβλίο στις ζωές των παιδιών

Το παιχνίδι στις παιδικές χαρές και στις αλάνες έδωσε τη θέση του στα ηλεκτρονικά online παιχνίδια, τα ζωηρά χαρούμενα πηγαδάκια στις γειτονιές μετατράπηκαν σε διαδικτυακές συζητήσεις και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πολύτιμος και δημιουργικός χρόνος ανάγνωσης εξωσχολικών βιβλίων θυσιάστηκε, δίχως κανέναν ενδοιασμό, στον ...βωμό των βίντεο στο YouTube.

Ο ψηφιακός κόσμος έχει εισβάλει στις ζωές των παιδιών και η εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθεί, με κόπο και πολλές δυσκολίες, να διατηρήσει την προσωπική επαφή και να ενισχύσει την αναγνωστική δυναμική και κατ' επέκταση την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 11ο και 21ο δημοτικά σχολεία Ευόσμου αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για την κοινωνία.

Οκτώ χιλιάδες μαθητές- πρόσφυγες έχουν ενσωματωθεί στα ελληνικά σχολεία

Περί τους 14.500 μαθητές πρόσφυγες έχουν ενταχθεί φέτος στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω των δομών που λειτουργούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για 1.500 παιδιά που φοιτούν στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) οι οποίες λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας, 5.000 που μετά από διετή φοίτηση στις ΔΕΥΠ έχουν ενταχθεί στις τάξεις υποδοχής και 8.000 που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις τάξεις των σχολείων.

Οι αρνητές γονείς, η σκληρή τιμωρία και οι μαθητές που μένουν μακριά από το σχολείο

Μια νέα πραγματικότητα ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα και αφορά εκείνους τους μαθητές που δεν παρακολουθούν δια ζώσης μαθήματα στις σχολικές μονάδες, καθώς οι γονείς τους έχουν επιλέξει να παραμείνουν στο σπίτι για λόγους που σχετίζονται με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως είναι τα πολλαπλά testing και η χρήση μάσκας, μέτρα που υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Απόφαση-ορόσημο: Ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλη την ΕΕ

Σε μια απόφαση ορόσημο την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) είπε ότι εάν μια χώρα αναγνωρίσει τη γονική σχέση με ένα παιδί, τότε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κάνει το ίδιο προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία.