Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Μαθαίνοντας βιολί με μολύβια και κουτιά τσαγιού

 

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Music Children Foundation από το 2013 προσφέρει δωρεάν προγράμματα μουσικής σε περίπου 5.000 μη προνομιούχα παιδιά και νέους στο Χονγκ Κονγκ. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η οκτάχρονη Chu Wing-yan.

Κωνσταντίνα Ρασβάνη :Η μαθήτρια από τον Βόλο που έγινε δεκτή στο MIT με πλήρη υποτροφία

Δεκτή από το περίφημο ΜΙΤ, και μάλιστα με πλήρη υποτροφία, έχει γίνει η Κωνσταντίνα Ρασβάνη, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Το όνομα της Βολιώτισσας μαθήτριας συγκαταλέγεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» μεταξύ των λιγοστών φοιτητών (4%) που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Μαθήτριες με άριστα στο… επιχειρείν

Yπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία: τη συμμετοχή τους στο Diamond Challenge του Πανεπιστημίου Delaware, έναν διεθνή καινοτόμο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας. Ομως, η κανονικότητα της πανδημίας είναι εντελώς διαφορετική. Ετσι, η Αριάδνη-Ανθή Παπούλη και η Στεφανία Βασιλειάδου θα ζήσουν αυτή τη «γιορτή» εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Αυτό δεν μειώνει τη χαρά και την υπερηφάνειά τους. Η ιδέα τους ήταν μεταξύ εκείνων που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 835 προτάσεις από 50 χώρες και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον ημιτελικό που θα διεξαχθεί στις 11-16 Απριλίου. Θα διαγωνιστούν με άλλες 39 ομάδες στην κατηγορία της Κοινωνικής Καινοτομίας. Οι δύο 16χρονες μαθήτριες του Pierce – Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος είναι αισιόδοξες. Πιστεύουν στο πρότζεκτ τους, που έχει τίτλο Earthlips – Sustainable Beauty, και ελπίζουν ότι και οι κριτές θα εκτιμήσουν τη στέρεη βάση πάνω στην οποία το «έχτισαν»: εφαρμοστικότητα, χρηστικότητα και, το κυριότερο, αγάπη για το περιβάλλον.

Φροντιστήρια: Μαθητές στα Λύκεια ζητούν άμεσα άνοιγμα καθώς πλησιάζουν οι πανελλήνιες

Πλήρως εξαντλημένοι και απολύτως αγχωμένοι εμφανίζονται οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου με την ευκαιρία του ανοίγματος των σχολείων. Όπως τονίζουν στο ethnos.gr, οι καθηγητές που διδάσκουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου, τη Δευτέρα, δηλαδή την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων οι μαθητές τους ξαναμπήκαν στις τάξεις με χαρά, που ξαναείδαν τους συμμαθητές τους αλλά απολύτως αγχωμένοι και προβληματισμένοι για το διάστημα, που θα ακολουθήσει και κυρίως για τις Πανελλήνιες.

Η Χρυσή Λίστα 2021: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-16 ετών

Το ELNIPLEX ανακοίνωσε την Κυριακή 11 Απριλίου, τις Χρυσές Λίστες για το 2021, τη δημοφιλέστερη συγκεντρωτική λίστα με τα κορυφαία βιβλία της εκδοτικής παραγωγής του 2020.

Για πρώτη χρονιά φέτος, οι Χρυσές Λίστες ανακοινώνονται ταυτόχρονα για όλες τις κατηγορίες, σε ειδικά σχεδιασμένη σελίδα, όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και με πλήρη εποπτεία για όλες τις χρονιές, για όλα τα διακριθέντα βιβλία, ένα κλικ μακριά από τις αναλυτικές παρουσιάσεις όλων των βιβλίων στη μεγάλη βάση του ELNIPLEX.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα.

Η κλασική έννοια της ταυτότητας ορίζεται μέσω των εξωτερικών γνωρισμάτων μας όπως είναι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά μας (χρώμα ματιών, δακτυλικά αποτυπώματα κ.α), το όνομά μας, την ημερομηνία γέννησής μας, την υπογραφή μας. Η διαδικτυακή μας ταυτότητα έχει πιο δυναμικό χαρακτήρα και προκύπτει κυρίως από τα ψηφιακά μας αποτυπώματα: τους διαδικτυακούς φίλους μας, το τι κοινοποιούμε, την εικόνα που προβάλλουμε για τον εαυτό μας. Αν κάποιος υποκλέψει τους κωδικούς μας αυτομάτως μπορεί να γίνει «εμείς» οπότε η προστασία της ψηφιακής μας ταυτότητας είναι βαρύνουσας σημασίας στο διαδίκτυο.

Στο επίκεντρο οι έφηβοι «Startuppers» του JA Greece

Η τάση που κερδίζει έδαφος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ίδρυση μαθητικών «start up» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece. Τα τελευταία 16 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 2.500 μαθητικές επιχειρήσεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή 40.000 μαθητών και μαθητριών 15 έως και 18 ετών.

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση πλαστικών παιχνιδιών

Θα μπορούσε ποτέ ένα τραπέζι ή μία καρέκλα να έχουν ως βασικά υλικά κατασκευής τους τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαστικό ανακυκλωμένο περιτύλιγμα; Στην περίπτωση της νέας συνεργασίας του BlueCycle και του Playroom, ναι!

Με κοινό όραμα έναν βιώσιμο κόσμο, σαν δυο φίλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με μπόλικη φαντασία και ετοιμάζονται να παίξουν με έναν πρωτότυπο και πλέον ασυνήθιστο τρόπο δημιουργώντας διαδραστικά παιδικά έπιπλα και παιχνίδια από ανακυκλωμένο πλαστικό. Αναρωτιέσαι πώς; Η ιδέα έχει ως βασικά συστατικά της παιδικά πλαστικά παιχνίδια αλλά και πλαστικά που προέρχονται από τον καθαρισμό θαλασσών. Με αυτά ως πρώτη ύλη θα προκύψουν μοναδικές δημιουργίες! Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Οργή στην Ιταλία: Καθηγήτρια έκλεισε τα μάτια μαθήτριας με μαντήλι για να μην αντιγράψει

Καθηγήτρια σε ιταλικό σχολείο υποχρέωσε μια μαθήτρια να κλείσει τα μάτια της με μαντήλι κατά τη διάρκεια εξέτασης σε μάθημα εξ αποστάσεως για να μην "κλέψει", ενώ το περιστατικό αυτό προκάλεσε την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Οι συμβουλές που κάθε έφηβος χρειάζεται

Εάν μπορούσατε να μιλήσετε στον έφηβο εαυτό σας τι θα του λέγατε; Παρόλο που μεγάλο μέρος του θα σχετίζεται πιθανώς με τις πολύ συγκεκριμένες και προσωπικές σας περιστάσεις, ποιες από τις συμβουλές θα μπορούσαν χρειάζονται να ακούσουν οι περισσότεροι έφηβοι;

Αν και η εφηβεία σηματοδοτεί την περίοδο που το παιδί θα «παλέψει» για την ανεξαρτησία του, είναι σημαντικό να του επιτρέψετε να εξελιχθεί μέσα στον κόσμο, παρέχοντάς του όμως, συμβουλές που θα το βοηθήσουν να μεγαλώσει ομαλά και με ασφάλεια, τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία.

Πώς θα φτιάξουμε τον δικό μας ανοιξιάτικο κήπο μαζί με το παιδί

Τώρα που η φύση έχει φορέσει τον ανοιξιάτικο μανδύα της είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις ηλιόλουστες ημέρες περνώντας δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας.

Η κηπουρική μπορεί να αποτελέσει τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά έναν τρόπο να ξεφύγουμε από την αγχωτική καθημερινότητα, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, αλλά και να ομορφύνουμε τη βεράντα μας. Η ενασχόληση με την κηπουρική θα βοηθήσει τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε κάτι πρακτικό, αλλά και να μάθουν την αξία της συνεργασίας και της φροντίδας.

Ημερίδα Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης

To Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει την Κυριακή 18 Απριλίου στις 11:00 π.μ Ημερίδα Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης στην οποία υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Podcast: “Παραμύθι ν’ αρχινήσει”

To Μουσείο Παραμυθιού έχει δημιουργήσει το podcast "Παραμύθι ν' αρχινήσει", χαρίζοντάς μας κάθε  Παρασκευή ένα  λαϊκό παραμύθι.
Μπορείτε να ακούτε το podcast εδώ.
Περισσότερα για το Μουσείο Παραμυθιού μπορείτε να βρείτε εδώ

SLYMS: "Κοινωνικο-πολιτισμική Μάθηση της Νεολαίας σε Κοινωνίες με κινητικότητα"

Το SLYMS, ακρωνύμιο για την "Κοινωνικο-πολιτισμική Μάθηση της Νεολαίας σε Κοινωνίες με κινητικότητα", είναι ένα πρόγραμμα Erasmus + που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια, δήμοι και ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η αξιολόγηση ενός κοινωνικο-πολιτισμικού μοντέλου μη τυπικής και άτυπης μάθησης της νεολαίας σε κοινωνίες με κινητικότητα στην πολυγλωσσική και διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Το έργο αναμένεται να συστηματοποιήσει τη μαθησιακή διαδικασία μέσω κοινωνικών διαπολιτισμικών εκδηλώσεων και να τις μετατρέψει σε μαθησιακές δυνατότητες για τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας και τα νεαρά άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, δηλαδή τους νέους με πολιτισμικές διαφορές και κοινωνικά εμπόδια.

Προσοχή! Μην βάζετε ποτέ εκεί τα πλαστικά τάπερ με το φαγητό των παιδιών

Σε μια έκθεση που δημοσίευσε διαδικτυακά, οι παιδίατροι-ερευνητές εντόπισαν αυξανόμενα επίπεδα χημικών ουσιών στις χρωστικές, στα συντηρητικά και στα υλικά συσκευασίας τροφίμων.

Κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς: Το να θερμαίνονται πλαστικά δοχεία (πχ τάπερ, μπουκάλια κ.α.) στον φούρνο μικροκυμάτων, ή να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων όπου γίνεται πλύση με πολύ ζεστό νερό, αυξάνει την πιθανότητα διαρροής επικίνδυνων χημικών ουσιών, σύμφωνα με την AAP.

Podcast: Γιώργος Νικολαϊδης - Η λατρεία της επίδοσης είναι κουλτούρα και αχίλλειος πτέρνα στο χώρο του αθλητισμού

O ψυχίατρος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία, Γιώργος Νικολαϊδης μίλησε στο Κόκκινο για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο χώρο του αθλητισμού. Υπογράμμισε πως χρειάζεται μια τριπλή «συμμαχία» ανάμεσα στους αθλητικούς φορείς, την πολιτεία και του χώρου της παιδικής προστασίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, ενώ σημείωσε πως πρέπει να απορριφθεί η ανδροκρατική, πατριαρχική κουλτούρα που κυριαρχεί.