Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικη κάρτα - pop-up χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Κάθριν Ράιλι: Η πρώτη τρανς καθηγήτρια στην Ελλάδα

Η Ελληνοαμερικανίδα γεννήθηκε στο Σικάγο από Έλληνες γονείς και επέστρεψε στην χώρα μας, όπου πλέον εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών. Η Ράιλι μίλησε στο «Πρωινό» του ANT1 για τα παιδικά της χρόνια και το γεγονός ότι το φύλο που της είχε αποδοθεί στην γέννα, δεν την εξέφραζε.

[σημείωση: Προτείνουμε να (ξανα)δείτε και το σχετικό αφιέρωμα στο antivirus, όταν φιλοξένησε την ιστορία τής Κάθριν στα πλαίσια της σειράς “It Gets Better Greece: Profiles”, της οργάνωσης It Gets Better Greece]

«Στην ηλικία 8-9 ετών άρχισα να έχω υποψίες ότι αισθάνομαι διαφορετικά. Αλλά δεν είχε να κάνει με το με τι παιχνίδια ήθελα να παίζω. Είναι αυτό που αισθανόμουν μέσα μου. Αλλά, είχα ένα θέμα, είχα μπερδέψει υπερβολικά την ταυτότητα φύλου με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όπως καταλαβαίνετε, τα τρανς άτομα της δικής μου γενιάς, δεν είχαν ίντερνετ. Δεν είχαμε ενημέρωση, δεν είχαμε ανθρώπους να μας εκπαιδεύσουν και γενικά τα μαθήματα σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτα τότε. Όχι, ότι σήμερα γίνεται σε έντονο βαθμό, αλλά τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα», είπε η Κάθριν Ράιλι.

Τρία παιδιά μετρούν τ’ άστρα στη Σύμη

Η παιδική λογοτεχνία στο υποσυνείδητο πολλών ανθρώπων θεωρείται ότι δεν διαθέτει την αίγλη της λογοτεχνίας για ενηλίκους, παρά το γεγονός ότι καταξιωμένοι λογοτέχνες ασχολήθηκαν με το απαιτητικό αυτό λογοτεχνικό είδος, τονίζοντας τη μαεστρία που απαιτείται για να προσεγγίσει κανείς την παιδική ψυχή και να συγκινήσει επίσης τους μεγάλους. Εξυπακούεται ότι τα καλά παιδικά βιβλία είναι εξαιρετικά αναγνώσματα και για τους ενηλίκους, όπως συμβαίνει με το παρουσιαζόμενο εδώ έργο.

Ζωή σαν Ανοιχτό Βιβλίο/ Open Book: Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη διαφορετικότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση καταγράφει μια συναρπαστική εικόνα ψυχικής έκφρασης και δυνατών συναισθημάτων εννέα διαφορετικών ανθρώπων που ανεβάζουν μια παράσταση για τη ζωή τους. Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάννη και σε συνεργασία με την ΕΣΤΙΑ, Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με νοητική υστέρηση, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου «Ζωή σαν Ανοιχτό Βιβλίο» ανεβαίνουν στην ψηφιακή σκηνή του Onassis Channel στο YouTube.

Κόπτσης για αρνητές: «Αν συμβεί το παραμικρό στο σχολείο, αυτομάτως να ενημερώνεται ο εισαγγελέας»

Να προσφεύγουν άμεσα στις εισαγγελικές αρχές προτρέπει το Υπουργείο Παιδείας τους διευθυντές των σχολείων, τόσο αν υπάρχουν οχλήσεις προς τη σχολική κοινότητα από άτομα που αντιδρούν στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και στις περιπτώσεις αρνητών της πανδημίας που δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Μπορώ να είμαι όπως θέλω»: Ο υπέροχος Αναστάσης πρωταγωνιστεί στο νέο βιβλίο της Στέργιας Κάββαλου

Κι αν ένα αγόρι δεν βλέπει τη γοητεία των τρακτέρ; Κι αν ένα αγόρι δεν ξέρει γιατί, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, φοράει μπλε ή πράσινο και κανένα άλλο χρώμα; Κι αν ένα αγόρι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν «κάνει» να παίζει με τα κατσαρολικά της αδελφής του; Αυτά τα ερωτήματα τριγύριζαν στο μυαλό της συγγραφέως Στέργιας Κάββαλου από τότε που βρέθηκε μπροστά σε μια παράξενη σκηνή. «Μια μέρα είχε έρθει ένα αγοράκι να παίξει με την κόρη μου στο σπίτι», λέει στην «Κ». «Το αγοράκι ενθουσιάστηκε με την κουζίνα που είχε στο δωμάτιό της και ήθελε κι αυτό να παίξει. Η μαμά του, όμως, δεν τον άφηνε. “Μα γιατί να μην παίξει;” τη ρώτησα. Τότε του είπε: “Καλά, θα παίξεις, αλλά να ξέρεις ότι δεν θα σου πάρω ποτέ κουζίνα. Να το ξέρεις αυτό!” Το παιδί, φυσικά, άρχισε να κλαίει».

Δημοσίευση νέας ηλεκτρονικής έκδοσης του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ

Με πληροφορίες για Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα, Επιδόσεις στις Βασικές Δεξιότητες , Πρόωρη Εγκατάλειψη από την Εκπαίδευση και Κατάρτιση και Ανωτάτη Εκπαίδευση στην Ευρώπη

Η φετινή έκδοση του ευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών πληροφοριών Ευρυδίκη, αναλύει πάνω από 20 βασικούς ποιοτικούς δείκτες που αφορούν τις εκπαιδευτικές πολιτικές σε τέσσερεις κύριους τομείς: Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα, Επιδόσεις στις Βασικές Δεξιότητες (αλφαβητισμός, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες), Πρόωρη Εγκατάλειψη από την Εκπαίδευση και Κατάρτιση και Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» - Ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση στις 14/12

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου 2021 πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ για τη συνέχιση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 272 εκατομμυρίων ευρώ, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ του 2022 για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια έχει προθεσμία έως τις 22 Μαρτίου 2022.

Χαλκίδα: Γονείς έκαψαν παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά

Γονείς-αρνητές στη Χαλκίδα έκαψαν αντίτυπα του βιβλίου που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς για την πανδημία του κορωνοϊού και τα οποία, όπως υποστήριξαν, συνιστούν προπαγάνδα.

Όπως μεταδίδει το Eviathema.gr, πρόκειται για γονείς που συγκεντρώθηκαν πίσω από τα δικαστήρια περίπου στις εννέα το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι γονείς είχαν μαζευτεί γύρω από έναν κάδο, μέσα στον οποίο έκαιγαν το παιδικό βιβλίο που έγραψε πρόσφατα ο Ευγένιος Τριβιζάς, με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού.

Αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα συνδιαμορφωθεί μαζί με τους νέους. Ως μέρος της διαδικασίας συνδιαμόρφωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικτυακή έρευνα από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου 2021, προκειμένου οι νέοι να λάβουν τον λόγο, να μοιραστούν τις ιδέες τους και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Υψηλά επίπεδα φτώχειας σε οικογένειες με δύο παιδιά

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, καθώς και για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα άτομα και δύο εξαρτώμενα τέκνα, στα οποία παρατηρούνται σχετικά υψηλά επίπεδα φτώχειας, σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα.

Εκδήλωση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και της ΕΑΟΜ - ΑμεΑ

Με αφορμή την Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και της ΕΑΟΜ - ΑμεΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ,  θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΚΕΑΤ. 

Πότε θα βγει η νέα προκήρυξη κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Αναλυτική ενημέρωση για την ισχύ των πινάκων και τη νέα προκήρυξη κατάταξης αναπληρωτών ειδικής αγωγής και τις πιστώσεις του νέου ΕΣΠΑ παρέχει ο ΠΑΣΑΔ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου, η νέα προκήρυξη κατάταξης αναπληρωτών στην ειδική αγωγή θα βγει την άνοιξη ή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2022.