Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κατεύθυνση του βλέμματος σε συγκεκριμένο σημείο: μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να την πετύχουμε

Υπάρχουν περιπτώσεις μικρών παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού ή νοητική καθυστέρηση που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εστιάσουν το βλέμμα τους σε ένα σημείο (πχ σε κάποιο παιχνίδι, κάποια εικόνα, κάποιο αντικείμενο) ή να το ακολουθήσουν με τα μάτια τους καθώς αλλάζει θέση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες, τόσο κατά την καθημερινή ζωή του παιδιού όσο και κατά τη διδασκαλία του  (είναι αδύνατο να διδάξεις οτιδήποτε σε ένα παιδί που κοιτάει μονίμως τη δεξιά γωνία του ταβανιού). Τι μπορεί να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

Μάθετε στο παιδί να παίζει μόνο του

Εκείνο απαιτεί την παρουσία σας, κι εσείς δέκα λεπτά ησυχίας. Εάν βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να διασκεδάζει για λίγο μόνο του, θα επωφεληθείτε και οι δύο.

Μαθαίνοντας στο μωρό σας να περνάει καλά χωρίς να χρειάζεται να αναλαμβάνετε εσείς το ρόλο του διασκεδαστή του δίνετε ένα σπουδαίο μάθημα ανεξαρτησίας - και ταυτόχρονα έχετε την πολυτέλεια να απολαύσετε ένα μικρό διάλειμμα από τις μητρικές σας υποχρεώσεις. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι κρατώντας το όλη μέρα στα χέρια σας του στερείτε τη δυνατότητα να εξασκήσει τους μυς και τον εγκέφαλό του ώστε να μπορέσει την κατάλληλη στιγμή να κατακτήσει σημαντικές δεξιότητες όπως το μπουσούλημα και το περπάτημα.

«Η μάχη κατά του ρατσισμού να ξεκινά απ’ το νηπιαγωγείο»

Οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν για τον Θανάση Παπαγεωργίου. Με δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, με τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, βιβλία και πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, έχει χαράξει έναν ξεχωριστό δρόμο στο χώρο της ηθοποιίας και της σκηνοθεσίας. Για πολλά χρόνια, διατέλεσε αντιπρόεδρος στο ελληνικό κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και πρόεδρος του τομέα θεάτρου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, συνέβαλλε με το έργο του στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Θεατρικού Έργου, καθώς και στο Θεατρικό Μουσείο, ως μέλος του Δ.Σ.

«My dream» στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας

Μια παράσταση υψηλού επιπέδου παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, στις 27 και 28 Νοεμβρίου, ο Κινεζικός Καλλιτεχνικός Θίασος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (China Disabled People’s Performing Art Troupe – CDPPAT), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα. 

Παρουσίαση βιβλίου "Το ημερολόγιο της Δώρας" (Ιανός)

Οι εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Το ημερολόγιο της Δώρας της Κικής Δημητριάδου. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καρακίτσιος Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ.
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παπαβασιλείου.

Πώς να κόψετε τις κακές συνήθειες του παιδιού σας

Αρνείται να αφήσει την πιπίλα, γκρινιάζει με το παραμικρό και απαιτεί να κοιμάται στο κρεβάτι σας. Με λίγη υπομονή μπορείτε να κόψετε όλες τις κακές συνήθειες που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας.Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει έστω μία κακή συνήθεια που οι γονείς του απεχθάνονται. Οι περισσότερες, βέβαια, από αυτές συνήθως είναι ενδεικτικές μιας συναισθηματικής κατάστασης. Είναι συνήθειες που υιοθετούν όταν βαριούνται, φοβούνται, νιώθουν ανασφάλεια, ή κούραση. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι κακές συνήθειες δεν είναι παρά απλές φάσεις τις οποίες περνούν γύρω στα 2 και μέχρι τα 6 τους χρόνια. Το να προσπαθήσουν να τις κόψουν κάποιες φορές μάς φαίνεται βουνό, μιας που τα παιδιά -ως γνωστόν- είναι πολύ επίμονα, αλλά και πολύ δύσκολα εγκαταλείπουν τις συνήθειές τους. Όμως, με πολλή υπομονή και αρκετή επιμονή όλα γίνονται. 

3 φορές κι έναν καιρό… τρία μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων

Πηγή
Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού! 
Αν είσαι εώς 14 ετών... τότε η δική σου ιστορία μπορεί να γίνει μουσικό παραμύθι!

Το Ελληνικό Σχέδιο κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, στο πλαίσιο του Κύκλου «Άγνωστος Ελληνισμός», προχώρησε στην ανάθεση σύνθεσης τριών νέων μουσικών παραμυθιών από νέους συνθέτες, που θα βασίζονταν σε παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Ο σκοπός διττός: η προώθηση νέας δημιουργίας, με αφετηρία τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο και η δημιουργία ρεπερτορίου αντίστοιχων έργων από Έλληνες συνθέτες.

Όπερα (και) για παιδιά από την ΕΛΣ: «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει»

Την όπερα για μικρούς -αλλά και μεγάλους- «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει», σε μουσική Νίκου Κυπουργού και ποιητικό κείμενο-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, παρουσιάζει από τις 9 Νοεμβρίου και για 40 παραστάσεις (ώς τις 30 Μαρτίου 2014) η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Μάλιστα, επειδή το έργο απευθύνεται και σε ενήλικες, η ΕΛΣ ενέταξε στο πρόγραμμα και βραδινές παραστάσεις.