Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Maya and her friends

Στο βιβλίο της Λαρίσα Ντενισένκο «Η Μάγια και οι φίλοι της» (”Maya and her friends”), η εννιάχρονη Μάγια, μαθήτρια σε ένα ουκρανικό σχολείο, μας συστήνει τους συμμαθητές της. Δεκαεφτά διαφορετικά παιδιά, με αντίστοιχα διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα και βιώματα.

Οι δίδυμες Σοφία και Σολομία είναι “παιδιά του σωλήνα”, όπως συνήθιζαν να τις φωνάζουν, αλλά η δασκάλα τους εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι προέρχονται από ωάριο της θείας τους και σπέρμα άγνωστου δότη, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Η δεύτερη Σοφία έχει έναν μπαμπά και δύο μαμάδες: ζει με τον μπαμπά της και τη νέα του σύζυγο και η μαμά της ζει στην Αυστραλία. Η τρίτη Σοφία (στην τάξη της Μάγιας υπάρχουν τρεις Σοφίες) έχει έρθει από το Λουγκάνσκ με τη μαμά της και ο μπαμπάς της αγνοείται.

Mέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές και εκπαιδευτικοί όμιλοι εισάγονται στα δημόσια σχολεία

Θεσμούς, σκοπός των οποίων -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- είναι ο εκσυγχρονισμός, η αυτονομία και η ενίσχυση της σχολικής μονάδας, εισάγει από τη φετινή χρονιά στη δημόσια εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας.

Απαλλαγή μαθητών από την ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα: Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Γνωμοδότηση επί του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου παιδείας σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 25 «Απαλλαγή μαθητών/τριών από την ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα» της υπ’ αρ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ, εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες που ερευνούν τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.

Οι πρωταρχικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί ακριβώς από τους νευροεπιστήμονες, ωστόσο νέα μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορoύν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

ΕΛΓΟ – Δήμητρα: «Τρέχει» η προθεσμία εγγραφής στα αγροτικά ΙΕΚ – Πόσοι θα εισαχθούν

Θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι ΙΕΚ σε Ιωάννινα, Ηράκλειο, Κόρινθο, Λάρισα, Τρίκαλα και Αττική με εφτά ειδικότητες

Έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής στα έξι δημόσια Αγροτικά ΙΕΚ του ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Οι εγγραφές αφορούν, νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων καθώς και τους επιτυχόντες υποψηφίους, που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό.

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης γίνεται πιο προσβάσιμη

Την προσβασιμότητα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, καθώς και σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αίθουσα εκδηλώσεων α’ ορόφου), που σχετίζονται με πολιτιστικές δραστηριότητες, εξασφαλίζει η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. 

Ο ανελκυστήρας, ο οποίος πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας συνιστά μία σημαντική δωρεά προς τον Δήμο Κατερίνης του κ. Απόστολου Μαστορίδη, ομογενή συμπατριώτη μας από τις Η.Π.Α., εις μνήμην του πατέρα του Φιλίππου. 

Έναρξη εγγραφών για μαθήματα Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Iεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, θα λειτουργήσει και για τη σχολική χρονιά 2022-2023, Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

‘Ετσι λοιπόν, τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου συνεχίζονται και φέτος, αντλώντας ταυτόχρονα δύναμη από τα αποτελέσματα των μαθητών της περσινής Γ΄ Λυκείου, που πέτυχαν την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και από την εν γένει μεγάλη αύξηση των επιδόσεων των μαθητών όλων των τάξεων, που παρακολούθησαν τα μαθήματά του.

Δωρεάν μαθήματα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Σερρών

Ο Δήμος Σερρών προχωρά για ακόμη μία χρονιά σε μία κοινωνική προσφορά, θέτοντας τις βάσεις για μία εκ νέου επιτυχημένη και αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού Σερρών, για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωνικό Φροντιστήριο / Υποστηρικτική διδασκαλία.

Κίνα: 27 άνθρωποι τιμωρήθηκαν για την «τραγικά άσχημη» εικονογράφηση βιβλίου μαθηματικών

Οι κινεζικές αρχές τιμώρησαν 27 άτομα, για την έκδοση βιβλίου μαθηματικών που έγινε viral λόγω της «τραγικά άσχημης»- όπως τη χαρακτήρισαν χρήστες των social media- εικονογράφησής του. 

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα, ομάδα του υπουργείου Παιδείας κατέληξε ότι το βιβλίο «δεν ήταν όμορφο» και πως κάποια σκίτσα του ήταν «ιδιαίτερα άσχημα» και δεν «αποτύπωναν σωστά τη χαρούμενη εικόνα των παιδιών της Κίνας». 

Άποψη: Τ. Θεοδωρόπουλος "Τα Πόκεμον της λογοτεχνίας και η στίξη της ποίησης"

«Μα αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα πρέπει να διαβάζουν». Αυτήν την αποστομωτική απάντηση πήρε ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Γιώτης από συνάδελφό του. Ηταν πριν από 25 έτη συναπτά και η απάντηση αφορούσε πρότασή του για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Πρόταση τερατώδης φαίνεται για τα δεδομένα της ελληνικής εκπαίδευσης: είναι καλύτερο να επιτρέψεις στον μαθητή να «βουτήξει» σε ένα ολόκληρο λογοτεχνικό κείμενο για όλη τη χρονιά παρά να περιπλανιέται από απόσπασμα σε απόσπασμα. Οπως μου γράφει ο κ. Γιώτης στην επιστολή που μου έστειλε με αφορμή τη σειρά των άρθρων μου για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στη μέση εκπαίδευση, όταν άκουσε την απάντηση του συναδέλφου του, σκέφτηκε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάζουν και οι καθηγητές». Αυτά πριν από είκοσι πέντε χρόνια. Εκτοτε, τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Η γρίπη της ντομάτας: Μια νέα λοίμωξη εξαπλώνεται σε παιδιά στην Ινδία

Η έξαρση μιας νέας λοίμωξης που αναφέρεται ως «γρίπη της ντομάτας», η οποία είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά σε παιδιά στο νότιο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα τον Μάιο, έχει εξαπλωθεί σε ακόμα δύο κρατίδια.

Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τον ιό στην Κεράλα έως τις 26 Ιουλίου.