Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ηλεκτρονική προσβασιμότητα : δικαίωμα και υποχρέωση


Σύμφωνα με το άρθρο “Companies working to improve web accessibility” (Οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν την προσβασιμότητα στις ιστοσελίδες τους) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα  PatriciaEBauer (News & Commentary on Disability Issues) στις 16/12/2009, οι Αμερικάνικες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα των ιστοσελίδων τους, καθώς αφενός επιθυμούν να διευρύνουν το αγοραστικό τους κοινό στον χώρο των ατόμων με αναπηρία (κυρίως για αγορές μέσω διαδικτύου) και αφετέρου επειδή φοβούνται για καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα άτομα με αναπηρία. Είναι γνωστή η υπόθεση της Target Corp. που συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση 6 εκατομμυρίων δολαρίων στους μηνυτές της (άτομα με προβλήματα όρασης) που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα τους , και δεσμεύτηκε να αλλάξει την ιστοσελίδα της έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη μέσω κατάλληλων λογισμικών. Σε παρόμοια κίνηση έχει προβεί και η Apple Inc. που δεσμεύτηκε στην Πολιτεία της Μασσαχουσέτης ότι θα κάνει το λογισμικό iTunes σε μεγαλύτερο βαθμό ηλεκτρονικά προσβάσιμο.

Θεσσαλονίκη - Επτά δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για άπορους, άστεγους και πολύτεκνους


Θεσσαλονίκη - Επτά δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για άπορους, άστεγους και πολύτεκνους (ΑΠΕ ΜΠΕ, 15/12/2009)
Βοήθεια και στήριξη σε άπορους και άστεγους, μέσα από εφτά δράσεις, θέλει να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει και των Χριστουγέννων. «Είμαστε κοντά στον πολίτη. Οι άποροι πολλαπλασιάζονται και ο δήμος Θεσσαλονίκης ανοίγει μια αγκαλιά γι' αυτούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

"Ο σχιστομάτης Άγγελος", ένα βιβλίο με μηνύματα ανθρωπιάς από την Ευγενία Ζαμπετάκη (Ρέθυμνο, GOODnet.gr 16/12/2009)


"Ο σχιστομάτης Άγγελος", ένα ξεχωριστό βιβλίο γραμμένο από την Ευγενία Ζαμπετάκη, μια δασκάλα, μορφή και πρότυπο για τους μαθητές της που ακόμα και σήμερα παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Αυτιστικά παιδιά: τα ξεχασμένα από το κράτος (TVXS.gr, 15/12/2009)



«Εκτός» αφήνει ο νέος νόμος για την εισαγωγή των παιδιών με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα αυτιστικά παιδιά. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις εις βάρος των αυτιστικών παιδιών. Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων μιλάει στο tvxs για την απουσία του ελληνικού κράτους στο θέμα του αυτισμού.

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από εγκαύματα (Iatronet.gr, 15/12/2009)



Οι γονείς θα πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από εγκαύματα. Για την αποφυγή εγκαύματος, το παιδικό Νοσοκομείο Lucile Packard συνιστά τα εξής:

Στα Δικαιώματα του Παιδιού είναι αφιερωμένη η φετινή διαπολιτισμική εκδήλωση της Unicef (ΑΠΕ ΜΠΕ, 16/12/2009)

Αφιερωμένη στα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η φετινή διαπολιτισμική εκδήλωση της UNICEF, που οργανώνεται την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο του Μετς, με τη χορηγική συνδρομή της Interamerican. Η γιορτή αυτή έχει θεσμοθετηθεί για να δίνει χαρά στα παιδιά κοινωνικών ομάδων που δεν βρίσκονται στον πυρήνα της εύτακτης κοινωνικής ζωής και για να περνά μηνύματα για τη θέση και τον ρόλο τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Οι μικροσκοπικές μπαταρίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά (Healthview, 16/12/2009)


Οι μικροσκοπικές μπαταρίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά (Healthview, 16/12/2009)

Καναδός ερευνητής προειδοποιεί ότι οι μικροσκοπικές μπαταρίες που περιέχονται σε αρκετά προϊόντα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι κατά τις περιόδους των εορτών τα περιστατικά παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο επειδή έχουν καταπιεί τέτοιες μπαταρίες αυξάνονται σημαντικά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα)




Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά να το επισκεφτούν στις διακοπές των Χριστουγέννων και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο. Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009 και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-7 χρόνων (παιδιά Νηπιαγωγείου έως Β΄ Δημοτικού).

Η Μπάρμπι γίνεται 50 ετών και πολυπολιτισμική (Το Βήμα, 16/12/2009)




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μπάρμπι που γνωρίζουμε, ξανθιά, ελαφρόμυαλη και πάντοτε κοκέτα, αποφάσισε να σοβαρευτεί, καθώς ετοιμάζεται να εορτάσει τα πεντηκοστά γενέθλιά της. Η νέα εμφάνιση της πασίγνωστης κούκλας είναι σοβαρή, σεμνή και κυρίως πολυπολιτισμική. Στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των καταστημάτων στη Νέα Υόρκη, η Μπάρμπι εμφανίζεται εφέτος για πρώτη φορά τυλιγμένη με μουσουλμανικές μαντίλες, ή ακόμη και με μπούρκα. Η κατασκευάστρια εταιρεία, που ανοίγει νέους ορίζοντες με στόχο τις αραβικές αγορές, ανέθεσε στην ιταλίδα σχεδιάστρια Ελιάνα Λορένα να ετοιμάσει την καινούργια γκαρνταρόμπα της κούκλας. «Οποια και αν είναι η καταγωγή τους, όλα τα κορίτσια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με μια Μπάρμπι κατ΄ εικόνα και ομοίωσή τους» λέει η σχεδιάστρια.

«Έχω να μιλήσω από το 2003...» (ΤΑ ΝΕΑ, 16/12/2009)



Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο "«Έχω να μιλήσω από το 2003...» της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (16/12/2009). Για να διαβάσετε όλο το άρθρο, πατήστε έδω.

«Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ. Ως ασθενής με τη νόσο κινητικού νευρώνος, αργώ, γιατί χρησιμοποιώ μόνο το ένα χέρι σε πληκτρολόγιο οθόνης! Αλλά το χειρότερο για μένα είναι πως δεν μπορώ πια να αρθρώσω ούτε λέξη. Έχω να μιλήσω από το 2003...».

Επικοινωνεί πλέον μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Καθηλωμένη στο κρεβάτι της, έχει στα πόδια της το laptop της. Μ΄ αυτό ή το κινητό της επικοινωνεί με μηνύματα που στέλνει στον άντρα και στα τρία ανήλικα παιδιά της. Η ζωή της 49χρονης οικονομολόγου κ. Καθολικής Τσακίρη, της Κικής για όσους την ξέρουν πιο καλά, άλλαξε άρδην πριν από εννέα χρόνια. Τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της σπάνιας εκφυλιστικής νόσου ΑLS.