Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Διαβάζοντας σε Κωφά παιδια

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων στα μικρά παιδιά για τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική αναπτυξή τους. Δείτε πώς μπορείτε να διαβάσετε σε κωφά παιδιά που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα και βοηθήστε τα να γνωρίσουν τη μαγεία των βιβλίων. 

Οι συμβουλές δίνονται από το Gallaudet University, το πρώτο πανεπιστήμιο Κωφών που μέχρι και σήμερα έχει πολύ δυναμική παρουσία σε θέματα εκπαίδευσης κωφών ατόμων. 

ActionAid: Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2016

Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία!
16-23 Απριλίου 2016

Βάζοντας υγιή όρια στα παιδιά

Οταν ο γονιός βάζει όρια στο παιδί, διαχωρίζει τον συμβολικό του χώρο από εκείνον του παιδιού του, του μαθαίνει ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες, ότι δεν είναι όλα θεμιτά στο όνομα της αγάπης και ότι ο σεβασμός στις ανθρώπινες διαχωριστικές γραμμές είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του εαυτού και των σχέσεών μας. 

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ στα σχολεία: Η υγιεινή διατροφή στην πράξη

Το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια για να προσφέρει γεύματα σε μαθητές που βρίσκονταν σε επισιτιστική ανασφάλεια. Ωστόσο, όπως εξηγούν στο in.gr η πρόεδρος του ινστιτούτου Αθηνά Λινού* και ο συνεργάτης της Αθανάσιος Πετραλιάς** το πρόγραμμα έχει πετύχει πολλά περισσότερα από τη δωρεάν διανομή τροφίμων στα σχολεία.

Αυστραλοί επιστήμονες πιο κοντά στον βιονικό άνθρωπο

ΣΙΔΝΕΪ. Προσθετικά άκρα, αναπηρικά αμαξίδια αλλά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα ελέγχονται με τη σκέψη και μόνο, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν πολύ ταχύτερα απ’ όσο νομίζαμε, ίσως και μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνουν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει τις πρώτες ανθρώπινες δοκιμές ενός εμφυτεύματος υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα δρα ως πομποδέκτης εγκεφαλικών σημάτων.

Ψηφιακή θεραπεία με βιντεοπαιχνίδια!

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι δεν έχουν ανοιχτό μυαλό και ότι δεν παρακολουθούν τις νέες τάσεις καθώς όλο και περισσότερες στρέφονται στα βιντεοπαιχνίδια.

Σε αυτά διαβλέπουν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φάρμακα για διάφορες παθήσεις. Και γιατί να προσφέρει αυτή τη λύση μόνο μια τεχνολογική εταιρεία και να μην μπει στο «παιγνίδι» και η φαρμακευτική;

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών για παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Τμήμα εκμάθησης γερμανικών για παιδιά 5 έως 7 ετών θα λειτουργήσει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370) με την καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας, Πηνελόπη Παναγιωτίδου, η οποία συμμετέχει εθελοντικά.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, από τις 17.00 έως τις 18.00.

Ερρίκος – Ο τετράποδος «υπάλληλος» της Σχολής Τυφλών Λευκωσίας

Ήταν πέρσι ένα σκυλί αφημένο στο καταφύγιο Άργος σήμερα είναι ο καλύτερος φίλος μικρών και μεγάλων στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία. Η παρουσία του εκεί δεν είναι τυχαία. Πριν ένα χρόνο περίπου, η διευθύντρια της Σχολής, Λάγια Καρπασίτη, θέλοντας να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των παιδιών της Σχολής ανέθεσε στην εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία-Χριστίνα Πατάλα την αναζήτηση και εκπαίδευση του ιδανικού σκύλου. «Ο θεσμός των θεραπευτικών ζώων δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον τόπο μας» αναφέρει στον reporter.com.cy η κα Καρπασίτη. «Πίστευα όμως ότι η επαφή με τον κατάλληλο σκύλο θα είχε θετική επίδραση στα παιδιά μας και όντως. Ο Ερρίκος είναι από το περασμένο φθινόπωρο καθημερινά μαζί μας, εκτός όταν έχει εκπαίδευση».

Για ποιο λόγο οι έφηβοι ξεκινούν νωρίς να κάνουν σεξ

Η σεξουαλική ζωή των εφήβων και οι σοβαρές επιπτώσεις της ήταν αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Tο γεγονός ότι τα νέα παιδιά έχουν πλέον πρόωρη σεξουαλική ζωή χωρίς ωστόσο, να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έχει αναστατώσει τους επιστήμονες καθώς και αρκετούς γονείς οι οποίοι θα κληθούν κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας. Όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι λίγα τα νέα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το τραύμα στον ψυχισμό του νέου είναι πολύ μεγάλο και πολλές φορές επηρεάζει αρνητικά όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ο χορός περνά στα σχολεία!

Ένα τεράστιας σημασίας και πρωτοτυπίας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον χορό, εισαγάγει στα σχολεία ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους Χορεύω, άρα επικοινωνώ, που υλοποιεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση, τη συνεργασία και την επικοινωνία των μαθητών μέσα από την τέχνη του χορού. Το Χορεύω, άρα επικοινωνώ βασίζεται στο πρόγραμμα Dancing to Connect, το οποίο έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες όλου του κόσμου.

Ακατάλληλα ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα

Χάος και ανομία στον χώρο των ξένων ιδιωτικών σχολείων καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), κάνοντας λόγο για σχολεία «φαντάσματα», τα οποία λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας. Στα σχολεία αυτά φοιτούν παιδιά μεταναστών, ίσως και Ελληνόπουλα. Μετά από καταγγελίες πολιτών, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανακάλυψαν την ύπαρξη τουλάχιστον τεσσάρων ξένων ιδιωτικών σχολείων που στεγάζονται σε παλιά οικήματα, δεν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, δεν φέρουν διακριτικούς τίτλους σχολείου (εκτός από ένα), ενώ μάλιστα στο ένα από αυτά υπήρχε security. «Κανένα από τα σχολεία αυτά δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, ενώ κανένα από τα κτίρια που χρησιμοποιούνται δεν έχει πάρει έγκριση χρήσης σχολικού κτιρίου», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ και προσθέτει: «Ουδείς γνωρίζει τι είδους τίτλους παρέχουν τα σχολεία αυτά.

Ο Στιβ Τζομπς δεν άφηνε τα παιδιά του να παίζουν με gadgets



Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά με την Apple και έκανε την περιουσία του «εθίζοντας» τον υπόλοιπο πλανήτη σε συσκευές, όπως το iPod, το iPad και το iPhone, δεν επέτρεπε στα παιδιά του να ασχολούνται με τα gadgets!

Όταν το θέατρο αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα...

Το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα, η διαφορετικότητα αναζητά το θέατρο; Για να λάβει κάποιος τις απαντήσεις στο ερώτημα αυτό δεν έχει παρά να ανηφορίσει το απόγευμα της Παρασκευής προς το κτίριο που στεγάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.