Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Nado και επιτέλους παίζουν μαζί!

Μερικές φορές το πράγματα εξελίσσονται τελείως διαφορετικά από ότι τα υπολογίζεις. Και ένα παιχνίδι που σου φαίνεται απλοϊκό (και βασίζεται σε μια παιδική σειρά που δεν πολυσυμπαθείς), καταλήγει να είναι μια τεράστια επιτυχία! 

Τρία χρόνια τώρα στο σπίτι υπάρχει ο ίδιος καβγάς. Ο μικρός (Α’ Δημοτικού) θέλει να παίξει με τον μεγάλο (Γ’ Δημοτικού). Ο μεγάλος όμως (γνήσιο Aspergerάκι) δεν του δίνει σημασία και παίζει μόνος του. Σπρωξίματα, φωνές, κλάματα. Κλάματα, φωνές, σπρωξίματα. Ένας κύκλος τρέλας! 

Πανελλαδικές: Με το παλιό σύστημα η εισαγωγή των αποφοίτων προηγούμενων ετών

Τα ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, όσον αφορά στους αποφοίτους προηγούμενων ετών, υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων με το παλαιό σύστημα, καθόρισε το υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση αφορά τους υποψήφιους–απόφοιτους προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα). Τα ποσοστά αφορούν υποψηφίους με τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και υποψηφίους με τις εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ.

Πως οι Δήμοι θα αναθέτουν συμβάσεις για παιδικούς και προσχολική εκπαίδευση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4690/2020 που περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει αναλυτικά παρουσιάσει σε διαδοχικά άρθρα ο AIRETOS (βλ. ενδεικτικά εδώ).

Πρόκειται για το Φ.Ε.Κ. Α’ 104/30.5.2020, που κυκλοφόρησε την 31η Μαΐου και επανακυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου.

Τα παιδιά αφιέρωσαν λιγότερο χρόνο σε παιχνίδια στον υπολογιστή κατά την πανδημία

Έπειτα από την εισαγωγή περιορισμών σε όλο τον κόσμο λόγω της απειλής του νέου κορωνοϊού, η συνήθης διαδικτυακή συμπεριφορά των ανθρώπων έχει αλλάξει, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Kaspersky, τα παιδιά έπαιξαν λιγότερο παιχνίδια στον υπολογιστή τους τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Παιδί και κυκλοφοριακή αγωγή, συμβολές προς τους γονείς

Οι μικροί μαθητές επέστρεψαν στα θρανία. Μαζί όμως επέστρεψαν και οι κίνδυνοι για την κυκλοφορία τους. Με σύνθημα «όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από τα σχολεία τους ασφαλή», η Ελληνική Αστυνομία επαναδιατύπωσε τις συμβουλές της προς τους γονείς, για την οδική ασφάλεια των παιδιών.

Τα ιδιωτικά σχολεία κέρδισαν γρήγορα το στοίχημα

Κατάφεραν όχι μόνο να παρέχουν ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, αλλά και να εξασφαλίσουν μοναδικά ποσοστά συμμετοχής μαθητών –μεγαλύτερα του 90%– στα διαδικτυακά μαθήματα.

Τα ιδιωτικά σχολεία έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση και έτσι κέρδισαν το στοίχημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μάλιστα, πολλοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ζήτησαν και από τα φροντιστήρια να μην κάνουν διά ζώσης μαθήματα, αλλά διαδικτυακά. Στοιχείο που καταδεικνύει τη σημασία της τηλεκπαίδευσης, και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τον μαθητή και την οικογένειά του.

Πόση ώρα περνούν τα νήπια μπροστά στην οθόνη;

Οι γονείς αυτής της εποχής αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων δυσκολιών και μια πρόκληση «τεχνολογικής» φύσης, αφού σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούνται να προσέξουν τον χρόνο που τα νήπια περνούν μπροστά από οθόνες, πράγμα που δεν είναι εύκολο όταν υπάρχουν παντού γύρω μας υπολογιστές, κινητά, tablet και κάθε λογής οθόνη.

Ζητά διενέργεια Πανελληνίων εξετάσεων στη Λάρισα για μαθητές των ΕΠΑΛ με δυσλεξία

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας οι προφορικές εξετάσεις για τους δυσλεκτικούς μαθητές των ΕΠΑΛ, που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, να πραγματοποιηθούν στη Λάρισα και όχι στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους με πολυδάπανες μετακινήσεις.

«Love Song»: Η Στέγη καλεί τα παιδιά από 6 ετών να ηχογραφήσουν το δικό τους τραγούδι αγάπης

Μπορεί το έκτο φεστιβάλ μουσικής για όλη την οικογένεια να μην πραγματοποιήθηκε εφέτος, όμως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει να τροφοδοτεί τον μουσικό διάλογο που ξεκίνησε με το φεστιβάλ Big Bang, επιδιώκοντας να μοιραστεί με το κοινό μουσικές εμπειρίες που μεταμορφώνουν το σπίτι σε έναν λαβύρινθο αγάπης με έναν ηχητικό παιχνιδιάρικο τρόπο.

Έως τις 12 Ιουνίου, παιδιά από 6 ετών μπορούν να υποβάλουν με τη βοήθεια των γονιών τους τα δικά τους τραγούδια. Τα τραγούδια αγάπης μπορούν να αφορούν το αγαπημένο μέρος, χρώμα, ζώο, φαγητό, δραστηριότητα, ήρωα, πρόσωπο, ή απλά να βασίζονται στον αγαπημένο ήχο του παιδιού. Εάν το παιδί παίζει κάποιο μουσικό όργανο θα μπορούσε να συνοδεύσει με αυτό το τραγούδι αγάπης του. Πιθανότατα τα παιδιά θα έχουν πολλές ιδέες, αλλά ας προσπαθήσουν να διατηρήσουν το τραγούδι αγάπης τους σύντομο (ακόμα και 20 δευτερόλεπτα αρκούν).

Κένυα: 9χρονος έφτιαξε «μηχάνημα» για το πλύσιμο χεριών- Βραβεύθηκε από τον πρόεδρο της χώρας

Ένας 9χρονος στην Κένυα θέλησε να συνεισφέρει στην προσπάθεια προστασίας από τον κορωνοϊό. Και τώρα βραβεύθηκε από τον πρόεδρο της χώρας για την εφεύρεσή του. 

Ο Στίβεν Γουαμουκότα έφτιαξε ένα ξύλινο «μηχάνημα» για το πλύσιμο των χεριών, χάρη στο οποίο ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, τον συμπεριέλαβε στους 68 ανθρώπους που βραβεύθηκαν για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Ε.Ε.: Τα παιδιά στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια ανθρώπινη τραγωδία τεραστίων διαστάσεων. Συχνά ακούμε ότι η νόσος αυτή δεν κάνει διακρίσεις, στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο. Οι ευάλωτες ομάδες - για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα - διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και οι γυναίκες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό του βασικού προσωπικού και των εργαζομένων φροντίδας που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον ιό. Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί βαθιά από τα μέτρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Συνεπώς, κατά την κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά δεν θα γίνουν τα σιωπηλά θύματα αυτής της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους και δίνοντας στις φωνές και τις ανησυχίες τους τη θέση που τους αξίζει.

Άποψη: Εφη Μπάσδρα- Πόση «εντιμότητα» διδάσκουμε στα σχολεία μας;

Πώς θα δοθούν εξετάσεις για το εξάμηνο των ΑΕΙ εν μέσω κορονοϊού; Ο χρόνος είναι μικρός για να εδραιώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους φοιτητές, τέτοιες που μία δήλωση τιμής θα ήταν αρκετή για να διενεργηθούν χωρίς επιτήρηση και επιτηρητές. Είναι όμως αρκετός για να μας βάλει σε σκέψεις... 

Στις καταιγιστικές αλλαγές και προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία εξ αποστάσεως, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα που προέκυψε με τις εξετάσεις εξαμήνου των φοιτητών στα πανεπιστήμια. 

Εκπαιδευτικό υλικό για τα εμβόλια

Το Vaccine Makers Project (VMP) παράγει εκπαιδευτικό υλικό για τη δημόσια τοποθέτηση σχετικά με τη χρήση των εμβολίων.
Ως ανεξάρτητος οργανισμός, παράγει σημαντικό υλικό, οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και πληροφορεί το κοινό σχετικά με το θέμα.
Παράγωγο αυτής της δράσης είναι εκπαιδευτικό υλικό, για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (κατώτερη, δηλαδή γυμνάσιο και ανώτερη, δηλαδή λύκειο).

Παράθυρο ελπίδας για πρόωρα νεογνά η δωρεά γάλακτος

Με το σύνθημα «κάθε σταγόνα μετράει», οι υπεύθυνοι της τράπεζας μητρικού γάλακτος της Β΄ Νεογνολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καλούν τις μητέρες να δωρίσουν το γάλα τους σε πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής, προσφέροντας σε αυτά ένα όπλο για να προστατευθούν από λοιμώξεις.

Έναρξη Θερινών Τμημάτων Εκμάθησης Γραφής και Ανάγνωσης Braille.

Ανακοινώνουμε την έναρξη θερινών τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα τμήματα θα ξεκινήσουν την εβδομάδα 06-10 Ιουλίου 2020, θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Μετά την λήξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις πιστοποίησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουνίου, έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://stegastiko.minedu.gov.gr(ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.