Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Κατασκευή: ασπίδα

Φτιάξτε ασπίδες των Βίκινγκ, αλλά και Ρωμαίων, αρχαίων Ελλήνων κλπ, και χρησιμοποιήστε τις όχι μόνο στις απόκριες, αλλά και στο μάθημα για να διδάξετε ιστορία. Θα χρειαστείτε χαρτόνια, κολλητική ταινία και χρώματα ή διακοσμητικά, ανάλογα με την ασπίδα που θέλετε να κατασκευάσετε. Δείτε περισσότερα εδώ (η φωτογραφία προέρχεται από την ίδια πηγή).

Κάντε το να σταματήσει την γκρίνια σε 1 εβδομάδα!

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η γκρίνια των παιδιών είναι ένας από τους ήχους που αποσυντονίζει περισσότερο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δώστε ένα τέλος πριν «καταστρέψει» και τον δικό σας!

Θεσσαλονίκη: 600 παιδιά συζητούν για τη θάλασσα

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θαλάσσιο κόσμο και η ανάληψη δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτελούν τους στόχους εκπαιδευτικού προγράμματος που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δράση της «Παιδικής HELMEPA» (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές να γνωρίσουν το φυσικό -κυρίως το παράκτιο και θαλάσσιο- περιβάλλον της Ελλάδας, καθώς επίσης τους τρόπους προστασίας του, μέσα από το Σχέδιο Δράσης του.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έγινε application

Εξήντα πέντε χρόνια αφότου εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον πατέρα της Άννας Φρανκ, Ότο, «Το ημερολόγιο ενός νεαρού κοριτσιού» γίνεται διαδραστικό application. Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Penguin, με αφορμή τη διεθνή ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου.

Βιβλίο: Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις

Έμαθε να διαβάζει μόνος του όταν ήταν μόλις δεκαοχτώ μηνών. Στα οχτώ του γνώριζε οχτώ γλώσσες και στα έντεκα γράφτηκε στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου. Έγραψε το δικό του βιβλίο γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά. Είχε το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί στην ιστορία και πολυσχιδείς ικανότητες που άφηναν τους πάντες άφωνους. Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιοφυΐα. Γιατί λοιπόν μια τέτοια χαρισματική προσωπικότητα πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ' όλους;

dipity.com…δημιουργήσετε διαδραστικές χρονικές ακολουθίες (timelines)

Διαβάσαμε στο syneducation για το  Dipity: "Το Dipity είναι μία δικτυακή εφαρμογή η οποία παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας, τόσο ατομικά όσο και συνεργατικά, διαδραστικών χρονικών ακολουθιών (ιστορικές γραμμές – timeline), στις οποίες μπορούμε να σημειώσουμε στον άξονα του χρόνου τα κυριότερα γεγονότα της περιόδου που μας ενδιαφέρει.

Κατασκευή: Χάρτινο ελικοπτεράκι

Χαρτόνι και συνδετήρες. Αυτά θα χρειαστείτε για να κατασκευάσετε χάρτινα ελικοπτεράκια. Πώς; Μεταβείτε στον ιστότοπο babbledabbledo.com και δείτε αναλυτικά τα στάδια κατασκευής. Η φωτογραφία προέρχεται από την ίδια πηγή. Επίσης, αξίζει τον κόπο να κάνετε μία βόλτα και σε προηγούμενες αναρτήσεις!

Διγλωσσία: Το παιδί μου μαθαίνει δύο γλώσσες

Πιο παλιά, ερευνητές και εκπαιδευτικοί, θεωρούσαν πως η ταυτόχρονη εκμάθηση δύο γλωσσών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη ενός παιδιού, να του δημιουργήσει καθυστερήσεις και προβλήματα. Ωστόσο, τελευταίες έρευνες βασισμένες στις αρχές των επιστημών της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας, της λογοθεραπείας και της νευρολογίας, καταδεικνύουν μάλλον το αντίθετο. Υποστηρίζουν πως η διγλωσσία όχι μόνο δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά μπορεί ακόμα και να συμβάλλει θετικά στη γνωστική και νευρολογική εξέλιξή του.

Η Microsoft Κύπρου κοντά στα αυτιστικά παιδιά

Τεχνολογικά αναβαθμισμένη είναι πλέον η εκπαίδευση των παιδιών στα Κέντρα Παρέμβασης για τον Αυτισμό χάρη στην κονσόλα Xbox της Microsoft, που είναι εφοδιασμένη με το σύστημα εντοπισμού κίνησης Kinect. Η Microsoft Κύπρου, προσφέρει δωρεάν τις κονσόλες στα τρία Κέντρα Αυτισμού (Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο) με σκοπό την αξιοποίησή τους σε θέματα εκπαίδευσης και βελτίωσης των κινητικών ικανοτήτων των παιδιών μέσα από ειδικά προγράμματα. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο εκπαίδευσης των παιδιών με αυτισμό, η οποία χρησιμοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πρόσωπο: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

| συνέντευξη στον Δημήτρη Νίκου |

Οι πιο δύσκολες εισαγωγές, είναι αυτές που γίνονται για τα πιο απλά πράγματα. Γιατί τα απλά είναι τα πιο ουσιαστικά και συγχρόνως τόσο σύνθετα, που γίνονται αδιαπέραστα. Όπως η ίδια η ζωή, όπως οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι μέσα στη ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν κάνοντας το πιο απλό πράγμα, που είναι συνάμα το δυσκολότερο. Ζουν. Μια αληθινή πρόκληση.

Επιβοηθητικό το Facebook για τους εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες

Ευεργετική φαίνεται να είναι η χρήση του Facebook στα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς ευνοεί την κοινωνική τους αλληλεπίδραση και τη δημιουργία ποιοτικών φιλικών σχέσεων, τομείς στους οποίους μπορεί να υστερούν σε πραγματικό χώρο και χρόνο.

Χειμωνιάτικο παζάρι βιβλίου στο ΟΞΥΓΟΝΟ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ- Χειμωνιάτικο παζάρι βιβλίου στο ΟΞΥΓΟΝΟ

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση των Εκδόσεων Μεταίχμιο, γιορτάζουμε και σας προσκαλούμε στο χειμωνιάτικο παζάρι βιβλίου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στο πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ με θέα τη Ρωμαϊκή Αγορά στην Ολύμπου 81 (Θεσσαλονίκη), την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Πιστοποίηση Αναπηρίας από ΚΕΠΑ για την εισαγωγή ΑμεΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2013-2014

Εκδόθηκε στις 17-01-2013 εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των ΑμεΑ χωρίς εξετάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Διαβάστε την εγκύκλιο που έχει ως θέμα «Σχετικά με την Πιστοποίηση Αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. για την υπαγωγή υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5%, καθ’υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014».

Παιδιά και κινητά: Οι 7 «χρυσοί κανόνες»

«Θέλω δικό μου κινητό!». Είναι το ζήτημα που θέτουν όλο και περισσότερα ελληνόπουλα από την ηλικία των 5 ετών, βάζοντας σε σοβαρές σκέψεις τους γονείς. Με τις έρευνες να είναι καθησυχαστικές μεν αλλά με αντιφατικά αποτελέσματα, η απάντηση των επιστημόνων είναι: «Πάρτε
τα μέτρα σας! Το κινητό επιτρέπεται στα παιδιά αλλά υπό επτά όρους,για την ασφάλειά τους».

Νομικό πλαίσιο ειδικής αγωγής - Ο ρόλος της οικογένειας

Ακόμη και σήμερα, όπου οι πληροφορίες μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς, υπάρχουν πολλές οικογένειες παιδιών ειδικής αγωγής, οι οποίες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Ας δούμε, λοιπόν, πως κατωχυρώνονται νομικά αυτές οι οικογένειες καθώς επίσης τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.