Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

"Ποιος τόλμησε να γράψει στο τετράδιό μου;" (Καλωσήρθατε στον κόσμο του Asperger)

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Asperger. Έναν κόσμο «λίγο» διαφορετικό, αλλά μοναδικό και πολύ ενδιαφέροντα, αφού κάθε μέρα έχεις να αντιμετωπίσεις μια τελείως διαφορετική – και συνήθως μη αναμενόμενη- πρόκληση.

iNaturalist: Για μικρούς (και μεγάλους) φυσιολάτρες

Ανακαλύψαμε το iNaturalist, μία κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και συμμετέχουν στην καταγραφή και αποτύπωση της βιοποικιλότητας. Μία διαδικτυακή εφαρμογή για μικρούς και μεγάλους φυσιολάτρες που μπορούν να εμπλουτίσουν τις οικογενειακές βόλτες στην εξοχή, αλλά και το μάθημα στην τάξη.

Λίγα λόγια για το  iNaturalist.
Κάθε παρατήρηση μπορεί να συμβάλει στην επιστήμη για τη βιοποικιλότητα, από την σπανιότερη πεταλούδα μέχρι τα πιο κοινά ζιζάνια στο κατώφλι του σπιτιού σας. Μοιραζόμαστε τα ευρήματά σας με επιστημονικές βάσεις δεδομένων όπως το Παγκόσμιο Κέντρο Πληροφοριών Βιοποικιλότητας για να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να βρουν και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρείτε τη βιοποικιλότητα.

Υπουργείο Παιδείας: Δε θα μετρούν οι απουσίες των μαθητών όταν πάνε να εμβολιαστούν

Δικαιολογημένες θα είναι οι απουσίες από το σχολείο την ημέρα που οι μαθητές εμβολιάζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει σε σχετική εγκύκλιο, «οι μαθητές που εμβολιάζονται, δύνανται να μην προσέρχονται στις σχολικές μονάδες την ημέρα του εμβολιασμού τους. Στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα δύνανται να απουσιάσουν και την επόμενη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις δύο δόσεις εμβολιασμού».

Εισαγωγή αθλητών στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-202

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται η έκδοση της με αρ. πρωτ Φ. 152/ 125659 /Α5/2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών/τριών στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.», στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής αθλητών/τριών στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, τα απαιτούμενα προς υποβολή δικαιολογητικά, ο τρόπος και χρόνος υποβολής τους, καθώς και οι σχετικές λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Μόλις το 2,5% των παιδικών βιβλίων της τελευταίας δεκαετίας έχουν ως κεντρικό ήρωα ΑΜΕΑ, πρόσφυγα/μετανάστη ή Ρομά

Μόλις το 2,5% των παιδικών βιβλίων που εκδόθηκαν από το 2010 και έπειτα στην Ελλάδα έχουν ως βασικούς χαρακτήρες άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, πρόσφυγες ή Ρομά, όπως προκύπτει από έρευνα.

Την έρευνα διεξήγε το νεοσύστατο σωματείο «Τα βιβλία παίζει» και αφορούσε σε 1.522 βιβλία που απευθύνονται σε ηλικίες 4-12 ετών και εκδόθηκαν την περίοδο 2010-2020. Το Σωματείο ζήτησε από τους Έλληνες εκδότες να αποστείλουν τους καταλόγους με τα βιβλία που εξέδωσαν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από τους 50 εκδοτικούς οίκους ανταποκρίθηκαν οι 13. Στη συνέχεια, ομάδα ερευνητών κωδικοποίησε τα βιβλία, που συνέλεξε με δειγματοληψία βάσει των εξεταζόμενων μεταβλητών.

Εθνική ακρωτηριασμένων: Το χρυσό παπούτσι και το χέρι του Θεού σκοράρουν στο πλεκτό

Στο αθλητικό ρεπορτάζ για να δοθεί έμφαση σε σημαντικά γεγονότα οι περιγραφές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής με φράσεις όπως «αγώνας ζωής και θανάτου», «το χέρι του Θεού» (από την ατάκα του Μαραντόνα), «το χρυσό παπούτσι» ή το έχει «καλό πόδι». Λέγονται μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν φράσεις κλισέ που έχουν χάσει το πραγματικό νόημα τους και σχεδόν αποτελούν ύβρις για όσους κυριολεκτικά παλεύουν για τη ζωή τους ή αγωνίζονται μέσα στα γήπεδα όντας ακρωτηριασμένοι ύστερα από μία χαμένη παρτίδα με τη μοίρα. Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και άλλοι που χτυπήθηκαν από κάποια ασθένεια και υποχρεώθηκαν να στερηθούν κάποιο άκρο τους αλλά παραμένουν αγωνιστές και πρωταθλητές μέσα στους στίβους και στους αγωνιστικούς χώρους.

Χωρίς όρια η δύναμη της θέλησης - Mετά τον Όλυμπο, η Ελ. Τόσιου κατέκτησε και τους ουρανούς!

«Γιατί το έκανα; Νομίζω ότι η απάντηση θα είναι η ίδια που είχα δώσει και για το εγχείρημα του Ολύμπου. Επειδή ήθελα να ζήσω την εμπειρία και τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν και να δω τον κόσμο από ακόμα πιο ψηλά, όπως οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στην ηλικία μου, η οποία θα έκανε αυτή την προσπάθεια. Επειδή μού αρέσει να ξεπερνάω κάποια υποθετικά όρια». Μ' αυτή τη φράση, η Ελευθερία Τόσιου, η νεαρή φοιτήτρια βιολογίας με τα κινητικά προβλήματα που είχε καταφέρει να φτάσει στην κορυφή του Ολύμπου σε ειδικά διαμορφωμένο σακίδιο στην πλάτη του συμπατριώτη της Δραμινού υπεραθλητή Μάριου Γιαννάκου, εξηγεί τι ήταν αυτό που έναν χρόνο μετά εκείνο το φοβερό και συνάμα δύσκολο εγχείρημα την έκανε να θελήσει να δει και πάλι τον κόσμο από ψηλά, αυτή τη φορά όχι από την κορυφή ενός βουνού, αλλά πέφτοντας κυριολεκτικά από τα σύννεφα!

Αφιέρωμα στην Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς και την πρόσφατα δημοσιευμένη εκστρατεία ενημέρωσης των ασθενών που πάσχουν από συναφείς παθήσεις, σας παρουσιάζουμε την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) και το σημαντικό έργο της.

Ανακοίνωση βαθμολογίας των υποψηφίων των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2021

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι οι βαθμολογίες Επαναληπτηικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2021 ανακοινώνονται σήμερα σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας τα οποια είχαν αντίστοιχους υποψηφίους. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που αναρτώνται στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και ότι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Unicef: Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της Covid-19

Η επιδημία της covid-19 επιδείνωσε την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Unicef.

“Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει (η covid-19) πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία”, τόνισε η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φιόρ σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 216.000 παιδιά θύματα κακοποίησης από Καθολικούς ιερείς στη Γαλλία

Μια έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση στη Γαλλική καθολική εκκλησία διαπίστωσε ότι περίπου 216.000 παιδιά ήταν θύματα κακοποίησης από κληρικούς από το 1950.

Οι αποκαλύψεις στη Γαλλία είναι οι τελευταίες που συγκλόνισαν τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία μετά από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης σε όλο τον κόσμο, που συχνά αφορούσαν παιδιά, τα τελευταία 20 χρόνια.

Η σκληρή προσφυγιά και η λύτρωση ενός 10χρονου ασυνόδευτου

«Ο Ν. εμφανίστηκε στη δομή μας πριν από ένα χρόνο με ένα σακίδιο με λίγα ρούχα, καμπουριασμένος, με ένα πρόχειρα ξυρισμένο κεφάλι· δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά, όταν ήθελε να επικοινωνήσει σε κάρφωνε με τα πελώρια μάτια του». Αυτές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισε ο Νικόλας Τσιναφορνιώτης, παιδαγωγός στον ξενώνα House 2 του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, από τον δεκάχρονο Κούρδο που έμελλε να έχει υπό την προστασία του για τους επόμενους δέκα μήνες. Η συνύπαρξή τους έληξε προ διμήνου, με τον Νικόλα να τον συνοδεύει στη Γερμανία, όπου θα ζήσει στο εξής. «Ηταν ένα αγόρι γεμάτο θυμό για όλα εκείνα που δεν τον άφησαν να ζήσει σε ένα σπίτι με μια οικογένεια, αλλά ταυτόχρονα με μια βαθιά λαχτάρα ότι κάποτε θα κερδίσει τη θέση του σε μια φαμίλια», παρατηρεί ο 26χρονος παιδαγωγός, που μέρα με τη μέρα ανακάλυπτε τα ταλέντα του Ν.

Βρετανία: Τέλος τα Botox και τα fillers στους κάτω των 18- Απαγόρευεται με νόμο

Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν θα μπορούν πλέον να χορηγηθούν μπότοξ και fillers στα χείλη βάσει ενός νέου νόμου στην Αγγλία.

Ο νόμος Botulinum Toxin and Cosmetic Fillers (Children), που τέθηκε σε ισχύ στην Αγγλία την Παρασκευή, κρίνει παράνομο να χορηγούνται τα προϊόντα ή να κλείνεται ραντεβού για άτομα κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

«Γενιά 17» στην ΕΡΤ3: Οι συντελεστές της νέας εκπομπής που αναζητά απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα του κόσμου καταθέτουν τις σκέψεις τους

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σκούρας και η αρχισυντάκτρια Τάνια Μινογιάννη μιλούν για τη Γενιά 17, τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3 που παρουσιάζει και εξηγεί τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

#ας αλλάξουμε τον κόσμο πριν μας αλλάξει αυτός

Βιώσιμη ανάπτυξη, νεότητα, λογική σκέψη, εμπειρία, θεσμοί και έμπνευση. 17 νέοι, 17 στόχοι, 17 επεισόδια. Η Γενιά 17 εστιάζει σε εκείνους που στέκονται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής, λίγο πριν ή λίγο μετά την πρώτη τους ψήφο. Είναι τα παιδιά της κρίσης και της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και η πρώτη γενιά πολιτών μετά την καραντίνα. Με οδηγό και πλατφόρμα αλλαγής, την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή ανθρώπων κύρους, η σειρά Γενιά 17 παρουσιάζει και εξηγεί τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναζητά τα ιδεώδη και τις καλές πρακτικές που κάνουν τους νεαρούς πρωταγωνιστές να ονειρεύονται, να δρουν και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο -πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ειρηνικό.