Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Προβολή: Signs for a Good Education

)

Παιδική υπνική άπνοια

"Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά" λέει πολύ σωστά ο σοφός λαός. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει καθαρό μυαλό και να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ικανότητές του.

Όλοι γυμνοί! παιδικό βιβλίο που σοκάρει.

Της Κατερίνας Γούλα (Γαλλία, ανταπόκριση) στο περιοδικό "Ο αναγνώστης"

Την ίδια στιγμή που η «θεωρία του γένους» μοιάζει να αποκρυσταλλώνει τους χειρότερους φόβους των οπαδών της παραδοσιακής δομής της οικογένειας, η πολιτική έβαλε ακόμη ένα λιθαράκι στην τρομολαγνεία τους διερωτώμενη για την καταλληλότητα του περιεχομένου ενός παιδικού βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού. Το βιβλίο με τίτλο Tous à poil ! (Editions du Rouergue), [Όλοι τσίτσιδοι!], των Marc Daniau και Claire Franek, σκοπό του έχει – ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε- να αποδραματοποιήσει το ταμπού του γυμνού σώματος και να δείξει στα παιδιά ότι κάτω από τα ρούχα μας ή άλλα διακριτικά σύμβολα θέσης, επαγγέλματος ή κύρους, είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό το βιβλίο είναι που βρέθηκε στο στόχαστρο του Jean-François Copé, τωρινού προέδρου του UMP, ο οποίος ξεφυλλίζοντας μπροστά στην κάμερα το βιβλίο και τις εικονογραφήσεις του, δήλωσε αγανακτισμένος ότι δεν είναι δυνατόν το βιβλίο αυτό να φιγουράρει στη λίστα των βιβλίων που μπαίνουν με τη σφραγίδα του Κράτους στα σχολεία και συστήνονται στους εκπαιδευτικούς για το μάθημά τους στην τάξη. Έδωσε έτσι έναυσμα στα συντηρητικά, καθολικά και ακροδεξιά στοιχεία που συγκεντρώνει η Οργάνωση Printemps français να απαιτήσουν την απόσυρση βιβλίων από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Αποτέλεσμα: το βιβλίο αποσύρθηκε από τον κατάλογο ABCD egalité ο οποίος συγκέντρωνε όλα τα παιδαγωγικά εργαλεία που συστήνονταν στους εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας. Άλλο αποτέλεσμα: το βιβλίο να γίνει ανάρπαστο, να εξαντληθεί από τα βιβλιοπωλεία και να γίνει επειγόντως ανατύπωσή του σε 2.000 αντίτυπα.

10 λόγοι που η ζωή με τα παιδιά κάποιες φορές μοιάζει με.. ταινία τρόμου!

Μυστηριώδεις ήχοι, τρομακτικές φωνές, απρόβλεπτα ουρλιαχτά, μεταμορφώνουν καθημερινά το φιλήσυχο σπίτι μας σε σπίτι του τρόμου. Ναι, κάποιες φορές η ζωή με τα παιδιά θυμίζει τρομακτικό θρίλερ. Με πρωταγωνίστρια εσάς! 

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Νομό Θεσσαλονίκης

Ενισχύονται οι εκπαιδευτικές υποδομές στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, καθώς θα λειτουργήσει Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), όπως αποφασίστηκε από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση ένα από τα τέσσερα σχολεία που θα ιδρυθούν στο νομό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ενώ τα υπόλοιπα τρία στους δήμους Κορδελιού-Εύοσμου, Λαγκάδα και Δέλτα.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προνόμια των πολυτέκνων στις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με δύο διαφορετικές συνθέσεις και με δύο διαφορετικούς προέδρους έκρινε αντισυνταγματικούς δυο νόμους, του 2011 και του 2012 που προέβλεπαν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

«Καλημέρα – Μια μέρα στην πόλη σου – Η Ελλάδα κι εσύ»

Διαγωνισμός Παιδικής και Νεανικής Δημιουργίας Video 
Για τους μαθητές της Oμογένειας

Το Υπουργείο Παιδείας και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, προκηρύσσουν διαγωνισμό δημιουργίας video για παιδιά και νέους με θέμα:
«Καλημέρα – Μια μέρα στην πόλη σου – Η Ελλάδα κι εσύ » 

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αφίσας “7ο Φεστιβάλ ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;”

Για δεύτερη χρονιά φέτος το Πάμε Σινεμά; προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας για το 7ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Πάμε Σινεμά;.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές/τριες είτε με ατομική, είτε με ομαδική εργασία (χωρίς περιορισμό ατόμων) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όλα τα σχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας, με σκοπό την καλύτερη εικαστική αποτύπωση, προώθηση και προβολή του 7ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Πάμε Σινεμά;.