Το ζήτημα της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή ενός "ευαίσθητου" ή "φιλάνθρωπου" κράτους. Σύμφωνα με αυτήν τη λογική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συγκροτήθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και στα πλαίσια του μαθήματος "Κοινωνικός Αποκλεισμός" του Τμήματος Ψυχολογίας μια ομάδα εθελοντών προπτυχιακών/ μεταπτυχιακών φοιτητών και πολιτών με αναπηρίες. Βασικός στόχος της ομάδας δράσης είναι ένα πανεπιστήμιο ανοικτό και απόλυτα προσπελάσιμο για όλους. Ο Λόγος και η δράση των ατόμων με αναπηρίες στο πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την απάντησή τους στον μέχρι τώρα μονόλογο των ειδικών και την αναζήτηση ενός άλλου επιστημονικού παραδείγματος, που να ακυρώνει την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της προσβασιμότητας, πέρα από κάθε πρακτική υποκριτικής φιλανθρωπίας.
Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε πλήρης καταγραφή των χώρων του πανεπιστημίου και των δυνατοτήτων πρόσβασης σε αυτούς από άτομα με αναπηρίες. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν σε μια αναλυτική έκθεση, η οποία παραδόθηκε και στις πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. τον Ιούνιο του 2009.
Στο παραπάνω πλαίσιο η ομάδα από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2009 κάθε πρωί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιάσει τη δουλειά της σε κεντρικά σημεία όλων των σχολών του πανεπιστημίου, ενημερώνοντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ιδιαίτερα απογοητευτική υφιστάμενη κατάσταση, με οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα από την πορεία της δράσης. Η συγκεκριμένη δράση πέρα από την ενημέρωση, στοχεύει στην προώθηση της συζήτησης για το ζήτημα της πρόσβασης στο πανεπιστήμιο αλλά και στο άνοιγμα της ομάδας σε ενδιαφερόμενους για περαιτέρω δράσεις.
από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.