Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η προσβασιμότητα στο ΑΠΘ είναι δικαίωμα όχι φιλανθρωπία


Το ζήτημα της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή ενός "ευαίσθητου" ή "φιλάνθρωπου" κράτους. Σύμφωνα με αυτήν τη λογική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συγκροτήθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και στα πλαίσια του μαθήματος "Κοινωνικός Αποκλεισμός" του Τμήματος Ψυχολογίας μια ομάδα εθελοντών προπτυχιακών/ μεταπτυχιακών φοιτητών και πολιτών με αναπηρίες. Βασικός στόχος της ομάδας δράσης είναι ένα πανεπιστήμιο ανοικτό και απόλυτα προσπελάσιμο για όλους. Ο Λόγος και η δράση των ατόμων με αναπηρίες στο πανεπιστήμιο σηματοδοτεί την απάντησή τους στον μέχρι τώρα μονόλογο των ειδικών και την αναζήτηση ενός άλλου επιστημονικού παραδείγματος, που να ακυρώνει την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της προσβασιμότητας, πέρα από κάθε πρακτική υποκριτικής φιλανθρωπίας.


Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε πλήρης καταγραφή των χώρων του πανεπιστημίου και των δυνατοτήτων πρόσβασης σε αυτούς από άτομα με αναπηρίες. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν σε μια αναλυτική έκθεση, η οποία παραδόθηκε και στις πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. τον Ιούνιο του 2009.

Στο παραπάνω πλαίσιο η ομάδα από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2009 κάθε πρωί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιάσει τη δουλειά της σε κεντρικά σημεία όλων των σχολών του πανεπιστημίου, ενημερώνοντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ιδιαίτερα απογοητευτική υφιστάμενη κατάσταση, με οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα από την πορεία της δράσης. Η συγκεκριμένη δράση πέρα από την ενημέρωση, στοχεύει στην προώθηση της συζήτησης για το ζήτημα της πρόσβασης στο πανεπιστήμιο αλλά και στο άνοιγμα της ομάδας σε ενδιαφερόμενους για περαιτέρω δράσεις.

από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

Επάρκεια διερμηνέα: εντυπώσεις από το σεμινάριο


Πριν από λίγες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για επικείμενη διοργάνωση του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Χθες, παραβρέθηκα στο σεμινάριο με θέμα την επάρκεια του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας, τον επαγγελματισμό και τον κώδικα ηθικής.

Ο ομιλητής, Christopher Stone, μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την πραγματικότητα στην Αγγλία, όπως προκύπτει από την έρευνά του, κατόρθωσε να θίξει θέματα που απασχολούν, τόσο την ελληνική όσο, και τη διεθνή κοινότητα διερμηνέων νοηματικών γλωσσών (υποφήφιων και επαγγελματιών) καθώς και των εκπαιδευτών τους.


Αρχικά, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η μελέτη της επάρκειας: η ικανότητα ανίχνευσης των ικανών υποψηφίων, ο ορθός καταμερισμός πόρων, η πληθυσμιακή αύξηση των διερμηνέων, αλλά και η αποφυγή της εξάντλησης των υπαρχόντων επισημάνθηκαν ως οι βασικότεροι λόγοι.
Το θέμα της επάρκειας αφορούσε τόσο τον παράγοντα γλώσσα, όσο και τις παραμέτρους εκμάθησης κι εναλλαγής γλωσσών, την τελεστική δυνατότητα και τη συμπίεση των πληροφοριών. Επίσης, τονίστηκε ότι η επάρκεια δεν αφορά μόνο το γλωσσικό τομέα, αλλά γενικά τη συμπεριφορά, την κατανόηση και τη διαδραστικότητα του διερμηνέα με τον "κόσμο" που λαμβάνει χώρα η διερμηνεία.
Επισημάνθηκε ότι στη Βρετανία υπάρχουν αρκετοί διερμηνείς που ξεκινούν χωρίς να γνωρίζουν καλά τις γλώσσες και τις αντίστοιχες κουλτούρες στις οποίες χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα η διαδικασία να εξαντλεί το διερμηνέα. (Γι' αυτό και είναι συχνό το φαινόμενο επαγγελματίες διερμηνείς να σταματούν την εξάσκηση του επαγγέλματος πριν συμπληρώσουν δεκαετία).
Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας του κ. Stone (στάδια της οποίας ακόμη διεξάγονται) ήταν ότι, άτομα με υψηλή εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους σημειώνουν καλύτερα αποτελέσματα, τα συνηθέστερα λάθη αφορούν τη χειρομορφή, ενώ ακουλουθούν σε συχνότητα τα λάθη κίνησης και τέλος αυτά τοποθεσίας/θέσης.
Για την επαγγελματική επάρκεια παράγοντες μεγάλης σημασίας είναι η ικανότητα εφαρμογής ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, η σωστή συμπεριφορά, η ενδυνάμωση του χρήστη των υπηρεσιών (δηλαδή, το πρόβλημα είναι μόνο ότι ο πελάτης δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με κάποιον άλλον) και η αξιοπιστία.
Αντίστοιχα στο θέμα της ηθικής, ο διερμηνέας πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αντιμετώπιση που περιμένει ο ίδιος να έχει από τους εμπλεκόμενους (πχ Κωφός, ακούων, περιβάλλον), τα δικαιώματα των Κωφών στη χώρα του και τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από αυτά καθώς και τις προσδοκίες των κοινωνιών (Κωφών και εκάστοτε χώρας) από τους διερμηνείς.

Σημεία της ομιλίας που ξεχώρισαν:

"Μαθαίνω ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τι νοηματίζω"

"εκπαιδεύουμε τους υποψηφίους (διερμηνείς) για να εξασφαλίσουμε ότι ο διερμηνέας, τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ στιγμή θα δώσει ΑΥΤΟ που απαιτείται από τον (Κωφό) πελάτη."


Ανακεφαλαιώνοντας, η επάρκεια (sic) του ομιλητή στο αντικείμενο του σεμιναρίου, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης του θέματος που παρουσίασε, κατέστησαν την ομιλία περιεκτική, ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική, ενώ παράλληλα προκάλεσε προβληματισμό και σκέψη για το ρόλο που έχουμε εμείς ως υποψήφιοι διερμηνείς και τι σκοπεύουμε να κάνουμε για να βελτιωθούμε, να αναπτυχθούμε και να ανταπεξέλθουμε.

Το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας παρά το μικρό του μέγεθος (περίπου 63 μέλη, ενώ στην Αγγλία είναι 800) διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος στην Ελλάδα, επενδύει στα υποψήφια μέλη του και τα επιμορφώνει.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες διοργανώσεις (εντός ή εκτός Αθηνών).

Ευλαμπία Αγγέλου

shoot it! 1ο Νεανικό Φεστιβάλ Εικόνας



Το "Shoot it" αποτελεί ένα διαγωνισμό φωτογραφίας και ταινιών μικρού μήκους που γυρίζονται αποκλειστικά με κάμερα κινητού τηλεφώνου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες έως 25 ετών και το διαγωνιστικο αντικέιμενο περιλαμβάνει: ταινίες μικρού μήκους (διάρκεια 1-5 λεπτά) και φωτογραφίες (μέχρι τρία έργα), με θέμα :


"Η Διαμαρτυρία είναι Δικαίωμα Όλων. Διώξε τη βία- Βάλε φαντασία και εκφράσου δημιουργικά"


Ατομικά ή ομαδικά οι "shooters" είναι ελεύθεροι να εικονοποιήσουν το θέμα είτε ρεαλιστικά είτε πιο δημιουργικά, φτιάχνοντας το δικό τους σενάριο.


Οι συμμετοχές θα αποστέλλονται μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα http://www.shootit.gr/, όπου υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για το διαγωνισμό. Σε κάθε κατηγορία (κινούμενη εικόνα και φωτογραφία) οι δύο πρώτοι νικητές θα λάβουν χρηματικό έπαθλο και ο τρίτος ειδικά δώρα εξοπλισμού.

Διοργάνωση: Locomotiva (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία παραγωγής και διαχείρισης πολιτισμικών γεγονότων), Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και το Ινστιτούτο Νεολαίας.

Υποβολή συμμετοχής μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2009.

Συμμετοχή της "ΑΜΥΜΩΝΗΣ" στο χριστουγεννιάτικο παζάρι της γερμανικής κοινότητας



Αύριο, Κυριακή 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει η Γερμανική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση θα λάβει χώρα στο χώρο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης από τις 10πμ μέχρι τις 3μμ.


Στη διοργάνωση αυτή συμμετέχει και ο σύλλογος Αμυμώνη προβάλλοντας τους στόχους και τις δράσεις του. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με γονείς-μέλη του συλλλόγου και να ενημερωθούν για τον μεγάλο τους στόχο, την ανέγερση και λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών πολυανάπηρων παιδιών.


Εάν ενδιαφέρεστε για το σύλλογο "Αμυμώνη", μπορείτε να διαβάσετε προηγούμενη ανάρτησή μας αφιερωμένη στους σκοπούς τους.