Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Προσαρμογή στις κουλτούρες: η κουλτούρα των κοινοτήτων μας και η κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Πρόσφατα ζητήθηκε η άποψή μου σε ένα σχολείο όπου η μητέρα έθεσε μια ερώτηση σχετικά με τον πανέξυπνο γιο της με Σύνδρομο Asperger που πήγαινε στο γυμνάσιο.

«Γιατί ο γιος μου πρέπει να αλλάξει την κοινωνική του συμπεριφορά εφόσον αντιπροσωπεύει τη δική του κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος;» Επιπλέον, ο γονιός ρωτούσε γιατί η αντιμετώπιση δεν εστίαζε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούσαν στην ατομικότητα του γιου του. Αυτή η ερώτηση συχνά διατυπώνεται από εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Ο κάθε ένας έχει την προσωπική του άποψη επί του θέματος.

Ηχογραφημένα βιβλία για τυφλούς

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, λόγω μιας σπάνιας γονιδιακής πάθησης που προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, γεννήθηκε τυφλή. Στα 40 της σήμερα, θυμάται ακόμα να μεγαλώνει χωρίς πρόσβαση σε παραμύθια όπως τα άλλα παιδιά. «Ας είναι καλά τα “Αμπρα Κατάμπρα”!» λέει στην «Κ», αναφερόμενη στην περίφημη σειρά παραμυθιών από τη δεκαετία του ’80, που συνοδεύονταν από μια κασέτα μαγνητοφώνου με αφηγήσεις από γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες. Σαν αυτόν που βγαίνει στην επιφάνεια του νερού να πάρει ανάσα, η Χρυσέλλα έμαθε γρήγορα αγγλικά ούτως ώστε να έχει πρόσβαση σε υλικό που δεν θα ήταν στα ελληνικά. Πλέον παίζει στα δάχτυλα τα νέα εργαλεία ανάγνωσης, όμως εκείνο το κενό ακόμα χάσκει μέσα της. «Η λογοτεχνία είναι ένα πράγμα που πρέπει να μεγαλώσεις μαζί του, σε κάνει διαφορετικό άνθρωπο».

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία

Σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Έρευνα: Τα «μωρά της πανδημίας» έχουν ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις στα αναπτυξιακά τεστ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας εμφάνισαν ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις στα αναπτυξιακά τεστ κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων που τους έγιναν στην ηλικία των έξι μηνών -άσχετα αν οι μητέρες τους είχαν Covid-19 ή όχι κατά την εγκυμοσύνη τους -σε σύγκριση με τα μωρά που είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία.

Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι πρέπει να κάνουν πάλι αίτηση στον ΟΠΕΚΑ

Μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2022 θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για το επίδομα παιδιού έτους 2021 (Α21), όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στον σύνδεσμο εδώ), μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Δύο νέες τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας

Δύο νέες τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας αναβιώνουν εικόνες από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης σε τοίχους δημοτικών σχολείων της Αθήνας. «Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» αγναντεύει την Ακρόπολη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μετς, ενώ το «Πάνθεον» των Αγωνιστών του '21 συντροφεύει τους μαθητές στο 133ο Δημοτικό Σχολείο, στην Κυψέλη.

Τι κάνει τις παιδικές φιλίες τόσο σημαντικές;

Οι παιδικές φιλίες έχουν τόσο μεγάλη σημασία επειδή παρέχουν στα παιδιά συντροφικότητα, υποστήριξη, κοινωνική αλληλεπίδραση σε επίπεδο συνομηλίκων και την ευκαιρία να εξερευνήσουν ποιοι είναι εκτός της οικογένειάς τους. Οι φιλίες είναι ένα τεράστιο μέρος της ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.

Διαδικτυακή συζήτηση: Γραμματισμοί: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση της μάθησης (17/1/22)

Ο IANOS, οι Εκδόσεις Κριτική & το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη σάς προσκαλούν στη διαδικτυακή συζήτηση "Γραμματισμοί: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση της μάθησης" τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 στις 6 μ.μ.

Γιατί εγκαταλείπουν οι νέοι το Facebook;

Τον Μάρτιο του 2021, ερευνητές του Facebook αποκάλυψαν πως η πλατφόρμα σταδιακά χάνει τους νεότερους χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ είχαν μειωθεί κατά 13% από το 2019, με εκτίμηση να μειωθούν κατά 45% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, η πλειονότητα των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ηλικίας 18-29, είπαν πέρυσι πως χρησιμοποιούσαν το Instagram ή το Snapchat, ενώ περίπου το 50% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το TikTok, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση σε χρήστες. Στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2020, οι χρήστες ηλικίας 18-24 ήταν το 15,2% του κοινού του Facebook, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ οι 25-34, το 28,6%. Τον ίδιο μήνα, έγιναν 115 εκατ. επισκέψεις στο Facebook από την Ελλάδα.

Η Νίσυρος παίρνει στα σοβαρά το περιβάλλον

Μια κοπέλα κάθεται δίπλα στη θάλασσα και χαζεύει βαριεστημένα το κινητό της. Δίπλα της, ένας ξεχειλισμένος κάδος, στον οποίο οι περαστικοί ρίχνουν πλαστικά ποτήρια καφέ. Η κοπέλα παρατηρεί ενοχλημένη. «Πότε θα πάρουμε το νησί μας στα σοβαρά;» καταλήγει. Επόμενη, εικόνα, εξίσου οικεία. Ενα αγόρι διαβάζει στο τραπέζι της κουζίνας – οι γονείς του επιστρέφουν από τα ψώνια και το τραπέζι αρχίζει να γεμίζει πλαστικές σακούλες με τρόφιμα, τόσες που «καλύπτουν» τον μαθητή.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Ευγένιος Τριβιζάς υποδέχτηκαν δέκα μικρά παιδιά στα άδυτα της Όπερας

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 δέκα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 11 ετών, διανυκτέρευσαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία εμπνευσμένη από τη νέα συναρπαστική παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, η οποία παρουσιάστηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία για δέκα sold out παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.