Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Εκπαιδευτικό υλικό Consumer Classroom για το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να προετοιμάσετε τους μαθητές σας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να ξέρουν προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες.
Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό; Είναι εύκολο. Μπορείτε να κατεβάσετε τον έτοιμο προς χρήση, πόρο "Καλοκαίρι 2017", σε 24 γλώσσες από το Consumer Classroom, σήμερα. Εκεί θα βρείτε μια συλλογή χρήσιμων πληροφοριών που μπορείτε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας:

Δυο γονίδια ένοχα για το σύνδρομο Τουρέτ

Διεθνής επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή τριών ελληνικής καταγωγής επιστημόνων ανακάλυψε σε δύο γονίδια σπάνιες μεταλλάξεις οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Τουρέτ (Tourette), μιας κληρονομικής νευροαναπτυξιακής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις και φωνητικά τικ.

Κανείς δεν είναι τέλειος: Σινεφίλ ραντεβού για την αναπηρία στις Κάννες

Η τέχνη ανήκει σε όλους. Mόλις πριν κάποιους μήνες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βελτίωσε την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του για να μοιραστεί τη δύναμη του κινηματογράφου με όλους. Παράλληλα στις Κάννες ένα άλλο κινηματογραφικό ραντεβού μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εραστών της έβδομης τέχνης -με αναπηρία ή χωρίς.

ΕΡΤ και Θεματική Εβδομάδα Ενημέρωσης

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υλοποιεί στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, Θεματική Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων.

Για ένα ελληνικό σχολείο του Ουράνιου Τόξου

Το Πολύχρωμο Σχολείο είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2009 με αρχική ονομασία «Ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση». Στην ομάδα συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από τον χώρο της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών και αρχικός σκοπός της ήταν να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου. Σήμερα, πλέον, συνεργάζεται με σχετικούς φορείς σε δράσεις όπως η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Η Μαρία Πατεράκη, εκπαιδευτικός στη Β/θμια εκπαίδευση, μέλος της διαχειριστικής ομάδας του Πολύχρωμου Σχολείου και δημιουργός/διαχειρίστρια της ιστοσελίδας του, απάντησε στις ερωτήσεις του LIFO.gr. 

Εκπαίδευση και αγορά εργασίας δεν συμβαδίζουν

Θέλουμε επιστήμονες της πληροφορικής, αλλά παράγουμε φιλολόγους και θεολόγους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στελέχη για να διοικήσουν επιχειρήσεις, αλλά από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν κυρίως εκπαιδευτικοί. Μπορεί, επίσης, ο κατασκευαστικός κλάδος να βρίσκεται από την έναρξη της κρίσης στα... τάρταρα, όμως οι φοιτητές που εισάγονται στα τμήματα αρχιτεκτονικής αυξήθηκαν κατά 20% στη διάρκεια της περιόδου 2008-2015. Είναι μερικά μόνον από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορεί μεν στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στις τάξεις των νέων να έχει αρχίσει να απενεχοποιείται η επιχειρηματικότητα, η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας και η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος όμως δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

9th Conference on Informatics in Education – Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση

Το 9th Conference on Informatics in Education – Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση (9th CIE2017), διοργανώνεται από τα Τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του ΙονίουΠανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΠΥ και τελεί υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΕΘ. 

· Θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 13-15 Οκτωβρίου 2017.

Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά

Ακούγοντας καφεΐνη, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει σίγουρα στα ροφήματα καφέ, που αποτελούν και την πλουσιότερη πηγή της. Ωστόσο, η καφεΐνη περιέχεται και σε άλλα ροφήματα, που μπορεί να καταναλώνονται συστηματικά από τα παιδιά.