Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Παράλληλη στήριξη και διάλειμμα

Μια από τις πιο δύσκολες και «επικίνδυνες» στιγμές της παράλληλης στήριξης παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού είναι το διάλειμμα. Για τον/την εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης, το διάλειμμα δεν σημαίνει χαλάρωση, τουαλέτα και φαγητό, αλλά τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο και άγχος, άγχος, άγχος. Άπειρα αναμενόμενα και μη αναμενόμενα προβλήματα που απαιτούν άμεσες, αποτελεσματικές και διακριτικές λύσεις.

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους

Το να είσαι έφηβος είναι μια δύσκολη και μπερδεμένη περίοδος, αλλά και εξαιρετικά καθοριστική. Νεότερη έρευνα στον τομέα της κοινωνικοποίησης των εφήβων έδειξε ότι οι φιλίες σε αυτή την ηλικία μπορούν να δημιουργήσουν τις βάσεις για την ευημερία τους στο μέλλον. Όχι μόνο το είδος των σχέσεων που δημιουργούν οι έφηβοι, αλλά και ο χρόνος που αυτές οι σχέσεις διαμορφώνονται, αποδεικνύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα Κορίτσια Ελπίζουν, η Ζωή τα Απελπίζει

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας –ή επανέρχονται επικαιροποιημένα– με αφορμή τις παγκόσμιες ημέρες, ιδίως όταν αφορούν γυναίκες, παιδιά, μειονότητες και περιβάλλον, είναι, δυστυχώς, πάντα αποκαρδιωτικά. Συχνά δε ο εορτασμός τέτοιων ημερών μοιάζει σαν να αποτελεί άλλοθι των επί μακρόν παγκοσμίως αποτυχημένων πολιτικών, σαν προσπάθεια να «σκεπαστεί» με μια προσδοκία, έναν ευσεβή πόθο, η θλιβερή πραγματικότητα. Εκτός και εάν η αντίφαση ανάμεσα στο θέμα της κάθε διεθνούς ημέρας και στα στοιχεία που αυτή προσκομίζει δεν είναι παρά οι δύο όψεις ενός νομίσματος, με το οποίο επιχειρείται να αποτιμηθούν, να εκτιμηθούν, ή ακόμη και να αποκατασταθούν οι ανισότητες.

Οδηγός Ψηφιακής Συμπεριφοράς

Ο INHOPE - International Association of Internet Hotlines, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιούργησε έναν οδηγό με σαφείς, πρακτικές συμβουλές προς τους νέους, για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. 

Τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια της Ελλάδας γολγοθάς για τους τυφλούς


Υπουργείο Οικογένειας: Παιδαγωγικό πλαίσιο στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά έως 4 ετών

Tην καθιέρωση παιδαγωγικού πλαισίου στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα του την υλοποίηση δράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μικρών παιδιών.

Η σημασία των βιβλιοθηκών στη ζωή των παιδιών και των εφήβων: η συζήτηση

Μπορεί να συμπληρώθηκε σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα, της Κοκκινης Αλεπούς και της Athens Comics Library, όμως είναι ακόμα νωπά όσα ειπώθηκαν τόσο στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όσο και τα όσα μοιραστήκαμε την επόμενη ημέρα στα δύο εργαστήρια με τους καλεσμένους Νορβηγούς βιβλιοθηκονόμους.

Το θερμοκήπιο του Δημοτικού Σχολείου Δικαίων Έβρου

Η φετινή σχολική χρονιά μας βρίσκει ιδιαίτερα χαρούμενους και ενθουσιασμένους καθώς στην αυλή του σχολείου μας βρίσκεται ένα ολοκαίνουριο και πανέμορφο θερμοκήπιο. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς οι μικροί μαθητές μας επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας περιβόλι με πολλά και διάφορα λαχανικά.

Θεσσαλονίκη: 7,5 εκατ. ευρώ για την προσβασιμότητα ΑμεΑ φοιτητών σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ώστε να παρέχουν ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση σε όλους τους φοιτητές, με την υπογραφή τριών αποφάσεων από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την "υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" στα τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δήμος Κομοτηνής: Ξεκίνησε ο Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης Followgreen 2024-2025

Ο Δήμος Κομοτηνής, στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας επιβράβευσης της ανακύκλωσης followgreen.gr/komotini, συνεχίζει για έκτη σχολική χρονιά τη δράση «Πάμε Ανακύκλωση» 2024-2025 στις σχολικές μονάδες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα συλλέγουν σε ειδικούς χάρτινους κάδους ανακυκλώσιμα υλικά για χαρτί – πλαστικό – αλουμίνιο – μπαταρίες – ενδύματα – τηγανέλαιο.

Metlen: «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» - Ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη συμπερίληψη

Για 3η συνεχή χρονιά, η METLEN Energy & Metals («METLEN») υποστηρίζει το καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας συμπερίληψης, προσβασιμότητας, κοινωνικής αποδοχής, ισότητας και ίσων ευκαιριών.