Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσωπα: Μαρία Γκουνίδου

Μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), σε πρόσφατη προκήρυξη της ΕΡΤ που αφορούσε την πρόσληψη παρουσιαστών στα δελτία ειδήσεων, προστέθηκε παράγραφος που έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής στην προκήρυξη και σε κωφούς ή βαρήκοους υποψηφίους.

Οπως επισημαίνει η ΟΜΚΕ “στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα κωφά άτομα εργάζονται ως παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων εδώ και χρόνια”. Πρωτοπόρος όλων είναι η Φινλανδία όπου τα δελτία ειδήσεων και οι λοιπές εκπομπές που απευθύνονται σε κωφούς ή βαρήκοους παρουσιάζονται υποχρεωτικά από κωφά άτομα διά νόμου!

Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας 2011

"Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιων μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην προώθηση των μητρικών γλωσσών. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της προόδου, για να προστατέψουμε τη διαφορετικότητα των απόψεων στον κόσμο και να προωθήσουμε όλες τις πηγές γνώσης και τους τρόπους έκφρασης. Αυατά είναι τα νήματα που υφαίνουν την ιστορία της ανθρωπότητας". Irina Bokova, Γενική διευθύντρια της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 2011.

Ταξιδεύοντας το χειμώνα με παιδιά

Τα χειμερινά ταξίδια με παιδιά δεν είναι απαγορευτικά, αντίθετα μπορούν να είναι διασκεδαστικά και άκρως συναρπαστικά. Αρκεί να γνωρίζουμε καλά ότι, όταν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με παιδιά -ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες-, θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας ασφαλείς και χωρίς... σπασμένα νεύρα!

Η υγεία του νεογνού κατά τον τοκετό σχετίζεται με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Νέα Υόρκη: Η κατάσταση της υγείας του νεογνού τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

ΟΗΕ: Ξεχάστε τον παραδοσιακό πατέρα ...

Η παραδοσιακή εικόνα του πατέρα δεν αντιστοιχεί στις σημερινές πραγματικότητες, διαπιστώνει έρευνα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ο όρος της «πατρότητας» πρέπει να επαναπροσδιοριστεί καθώς σήμερα οι πατέρας παίζει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη ζωή των παιδιών.