Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά σας κι εσάς!

Η καθημερινότητα στο σχολείο είναι πολύ δύσκολη για κάποια παιδιά. Παλεύουν με ύλη που δεν καταλαβαίνουν, με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν, με απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μένουν πίσω.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα μικρό σπρώξιμο από επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρίες που μπορούν να εντοπίσουν τις δυσκολίες τους και να επιλέξουν τις κατάλληλες μεθόδους - υλικά διδασκαλίας για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά και να διδάξουν νέες έννοιες και δεξιότητες.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το παιδί σας! Με αγάπη και ενθουσιασμό για αυτό που κάνουμε.

“Be My Eyes”: Γίνε εθελοντής από το κινητό σου

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που συνοδεύουν την αναπηρία της όρασης, είναι πως η καθημερινή ζωή των τυφλών ατόμων είναι αναπόφευκτα γεμάτη από δύσκολες και συχνά αξεπέραστες προκλήσεις και εμπόδια. Η πραγματικότητα όμως με το πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και πιο διαφορετική.

Ένας παράγοντας που έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με οπτική αναπηρία είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εφαρμογές και προγράμματα είναι προσβάσιμα σε τυφλούς χρήστες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες συμμετοχής τους σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, αντιλαμβάνονται πια όλο και συχνότερα τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων και έτσι προκειμένου να αυξήσουν την αγοραστική τους ισχύ και να εντάξουν μεγαλύτερο μέρος πελατών στο δυναμικό τους, φροντίζουν να δημιουργήσουν εφαρμογές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτές. Επιπλέον, σχεδιαστές νέων εφαρμογών εφευρίσκουν έξυπνους τρόπους με τους οποίους η καθημερινότητα των τυφλών ατόμων μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση της τεχνολογίας. Μια τέτοια καινοτόμα και εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή είναι το “Be My Eyes”.

Μεγαλώνουμε παιδιά χωρίς άγχος

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν τι είναι η γαλήνη και η εσωτερική ειρήνη μέσα στη ζωή τους. Μιλήστε μαζί τους για τα πράγματα που συμβαίνουν μέσα τους. Κάντε μαζί ασκήσεις που θα τα βοηθήσουν να κοιτάζουν, κάπου κάπου, προς τα μέσα και όχι προς το άγχος. Φροντίστε να μην τα αποθαρρύνετε απομακρύνοντάς τα από δραστηριότητες που στοχεύουν στην εσωτερική συνειδητοποίηση, που τα βοηθούν να αναπτύξουν από νωρίς έναν ήρεμο τρόπο σκέψης.

Self test: Πότε ξεκινά η διάθεση τους για τους μαθητές

Από εχθές μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα είναι διαθέσιμα τα τέσσερα self test που αντιστοιχούν στους μαθητές από 4 έως 19 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν θα λαμβάνουν self test όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχει παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών.

Ολλανδοί μαθητές δημιούργησαν παιχνίδι που “νικά” τη μοναξιά στις σχολικές αυλές

Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Hof ter Wijde που βρίσκεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο ώστε κανένας συμμαθητής τους να μην περιθωριοποιείται και να μην νιώθει παραγκωνισμένος στο προαύλιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Δυστυχώς, σε κάθε σχολική αυλή θα δει κάποιος μοναχικά παιδιά που για κάποιο λόγο δεν τους μιλά κανείς, δεν είναι επιλέξιμα για να συμμετέχουν στα παιχνίδια των υπολοίπων και γενικά είναι αποκλεισμένα από τους υπόλοιπους μαθητές.

Webinar: "Σχολεία Για Όλους" σε 60 λεπτά


Τι σημαίνει να είμαι μέλος του δικτύου Σχολεία Για Όλους; Γιατί να υποβάλλω αίτηση συμμετοχής; Πώς λειτουργεί η επιμόρφωση και πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα εντός και εκτός της τάξης; Συμπερίληψη και δημοκρατική εκπαίδευση: oυτοπία ή πράξη;

Το webinar γνωριμίας με το έργο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021,18:30-19:30 μέσω zoom & live streaming στο Facebook. Ελεύθερη πρόσβαση από εδώ.

Σεμινάριο Επιμόρφωσης για την Πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Εκπαίδευση

Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο σας προσκαλούν στο 3ο διήμερο Σεμινάριο Επιμόρφωσης για την Πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Εκπαίδευση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 05-06/10, ώρα 14.00-17.00. Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενισχύσει τις δεξιότητες των επαγγελματιών εκπαίδευσης που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, σχετικά με ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, αλλά και να τους/τις/τα ενδυναμώσει ώστε να εντοπίσουν, να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που είναι θύματα εγκλημάτων μίσους, διακρίσεων και βίας.

Αυτοκτονικές τάσεις & διαταραχές διατροφής: Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την πανδημία

Αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά είναι ανάμεσα στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε 282 παιδιά και 490 εφήβους και τις οικογένειές τους, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.

Γλυκά και αλλαντικά σε παιδικούς σταθμούς παρά τις αντίθετες συστάσεις

Απαγορεύεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος στα παιδιά, κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ συνιστάται η αποφυγή τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη.

Τη σχετική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μετά από έρευνα που διενήργησε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας και στην οποία μετείχαν 28.538 παιδιά από 49 Περιφερειακές Ενότητες. Το 78,6% των σταθμών ήταν Δημόσιοι και το 21,4% Ιδιωτικοί.

Ιδιωτική εκπαίδευση: Τα σχολεία που επικαιροποίησαν άδειες για το 2021-22

Με απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ.Αλεξ.Κόπτση, επικαιροποιήθηκαν οι άδειες των ιδιωτικών σχολείων όλης της χώρας. Όπως προκύπτει από την απόφαση, με επικαιροποιημένες άδειες λειτουργούν συνολικά στη χώρα 196 ιδιωτικά σχολεία

Παιδιά: Περισσότερη ευεξία με φρούτα και λαχανικά

Έφηβοι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πιθανόν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που επίσης συνέδεσε το θρεπτικό πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα με τη συναισθηματική ευεξία σε παιδιά όλων των ηλικιών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 10.800 μαθητών στη Βρετανία που συμμετείχαν σε έρευνα του 2017 για την ευεξία.

Αρχίζουν οι αιτήσεις για την ενισχυτική διδασκαλία στον δήμο Θεσσαλονίκης

Το τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης, της διεύθυνσης Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, υλοποιεί δωρεάν Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μαθητές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των σχολείων του δήμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη μαθητών σε μαθήματα όλων των τάξεων Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου καθώς και ξένων γλωσσών. Το πρόγραμμα στηρίζεται κυρίως στην προσφορά εθελοντικής εργασίας από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες της πόλης, καθώς και εκπαιδευτικούς εν ενεργεία ή σε συνταξιοδότηση και από πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά στη γραμματειακή υποστήριξη του προγράμματος.