Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Βιβλίο: Το σοκ της ανατροφής

Κάθε νέος γονιός έχει τουλάχιστον δύο «ντουλάπες συμβουλών» διαθέσιμες - των δύο οικογενειών που συμπεθέρεψαν εξαιτίας του. Ακόμη περισσότερο, σε μια οικογενειόπληκτη κοινωνία όπως η ελληνική, έχει διαρκώς έτοιμες συνταγές διαπαιδαγώγησης, από κουμπάρους, συγγενείς και «κολλητούς». Ποια λοιπόν η χρησιμότητα ενός μοντέρνου και δη αμερικανικού τέτοιου βιβλίου; Παρόμοια απορία δικαιούνται να διατυπώσουν και οι επαγγελματίες παιδαγωγοί και παιδοψυχολόγοι: Τι καλύτερο έχουν να μας πουν επί του θέματος δύο δημοσιογράφοι, έστω και του επιστημονικού ρεπορτάζ, όπως ο Πο Μπρόνσον και η Ασλεϊ Μέριμαν;

Διδάξτε στα παιδια σας τον "κανόνα του εσώρουχου"

Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα!

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ιωάννης Υφαντόπουλος (φωτογραφία) υπογραμμίζει ότι «δε θα χάσουμε μόνο χρόνια, υπό την έννοια του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά κυρίως θα χάσουμε ποιότητα μέσα στα χρόνια αυτά». Την περίοδο της κρίσης, προσθέτει ο ίδιος, οξύνονται οι ταξικές ανισορροπίες και οι κοινωνικές ανακατατάξεις, με τις μεσαίες και χαμηλές τάξεις να είναι αυτές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Υφαντόπουλο, μπορεί στις αρχές του 2000 να λέγαμε ότι είμαστε Νοτιοευρωπαίοι, αλλά τελικά σήμερα αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Βαλκάνιοι και παρουσιάζουμε «συμπτώματα» παρόμοια με αυτά που παρουσίασαν οι ανατολικές χώρες τη δεκαετία του '90.

Το παιδί των φαναριών

Tου Σταυρου Τζιμα στην Καθημερινή
Διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Σαλαμίνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώρα 9 π.μ., θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν, με την υγρασία να περονιάζει. Ενα αγοράκι, έξι έως εφτά χρόνων, καθαρίζει το παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου. Ωρα 3 το μεσημέρι. Ο μικρός στο ίδιο σημείο με το σφουγγαρόπανο στο χέρι, ορμάει μπροστά στα αυτοκίνητα που σταματούν στο φανάρι. Τρώει την κατσάδα των οδηγών και αποσύρεται στο πεζοδρόμιο, μέχρι να «πιάσει» και πάλι το κόκκινο. Με το που γυρίζει ο ήλιος και πλησιάζει η νύχτα, πάλι εκεί…

Θύελλα αντιγραφών στο Χάρβαρντ

Σκάνδαλο αντιγραφών στο Χάρβαρντ. Το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο επέβαλε ποινές σε δεκάδες φοιτητές επειδή πιάστηκαν να έχουν αντιγράψει στις τελικές εξετάσεις.
«Περισσότεροι από τους μισούς» από τους 125 φοιτητές, των οποίων τα γραπτά εξετάστηκαν, αποβλήθηκαν ενώ άλλοι τέθηκαν σε επιτήρηση.

200 χρόνια παραμύθια Grimm

Το 2012 ήταν το έτος των Αδελφών Grimm. 200 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών τους. «Ίσως έχει έρθει ο καιρός για την συλλογή αυτών των παραμυθιών, διότι αυτοί που θα μπορούσαν να τα διασώσουν γίνονται όλο και λιγότεροι...» έγραψαν το 1812 οι Αδελφοί Grimm στον πρόλογo της συλλογής «Παραμύθια για τα παιδιά και την οικογένεια».