Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Καθημερινές δραστηριότητες για τυφλά παιδιά.

Το να μεγαλώνει κανείς χωρίς όραση μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί συχνά να είναι δύσκολο για το παιδί σας να «συμπληρώσει τα κενά» και να καταλάβει τι γίνεται γύρω του. Για αυτό τον λόγο, ειδικά όταν είναι μικρά σε ηλικία, χρειάζονται εσάς για να τους εξηγήσετε πώς λειτουργεί ο κόσμος ή πώς οι άνθρωποι κάνουν απλές δουλειές. Επίσης, θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον του, όπως πχ το μηχάνημα παγωτού στο ζαχαροπλαστείο ή το αλογάκι που κουνιέται στο εμπορικό κέντρο. Μπορεί να θεωρείτε ότι το παιδί σας έχει καλή συμπεριφορά και τρόπους επειδή δεν σας παρακαλεί ποτέ να του αγοράσετε παγωτό ή να ανέβει στο αλογάκι, αλλά ενδέχεται να μην γνωρίζει απλά ότι υπάρχουν εκεί!

Θεσσαλονίκη: Μαθητής κατακτά το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

Τα βιβλία τον συντροφεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάθε φορά που τελειώνει ένα απ' αυτά κάνει μια μικρή περίληψη -εν είδει ενός άτυπου ημερολογίου ανάγνωσης- δοκιμάζοντας τις συγγραφικές του ικανότητες (και δη στην αγγλική αφού είναι μαθητής αγγλικού σχολείου). Γι' αυτό και στο άκουσμα του παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο, για παιδιά της ηλικίας του, ο 13χρονος μαθητής Δημοσθένης- Δημήτρης Δεσποτίδης δεν δίστασε στιγμή να δηλώσει συμμετοχή, γοητεύοντας την κριτική επιτροπή με το ποίημα του «Inspirational Poem» (Ποίημα Έμπνευσης), που του χάρισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Bonus Strand «A fight for freedom» (ηλικίες 9-14 ετών).

Τα παιδιά που παίζουν με τον μπαμπά τους είναι λιγότερο επιθετικά και υπερκινητικά

Λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθημάτων ή υπερκινητικότητας είναι ανάμεσα στα οφέλη του σωματικού, συγκεκριμένα, παιχνιδιού με τον μπαμπά, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Οι σύγχρονοι μπαμπάδες εκτιμάται ότι περνούν τριπλάσιο χρόνο με τα παιδιά τους από ό,τι οι παλαιότερες γενιές κι αυτή η είδηση είναι καλή για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, γιατί το παιχνίδι με τα παιδιά προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξή τους, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες σε μια μεγάλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ίδρυμα Lego.

Ειδικά μαθήματα το απόγευμα στα σχολεία

Τη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων, τα οποία εξετάζονται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, εκτός του βασικού ωρολόγιου προγράμματος των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και σε ομάδες σχολείων μελετά το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων εντάσσεται στις θεματικές ενότητες σε δημοτικά και γυμνάσια. Αυτά ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή και του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη που επέκριναν το υπουργείο Παιδείας για κατάργηση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Α΄ Λυκείου και του σχεδίου, ειδικό μάθημα για τους υποψηφίους των αρχιτεκτονικών σχολών στη Γ΄ Λυκείου.

Γ. Γεωργαντάς: Ψηφιακή λύση στο θέμα λογοθεραπείας - εργοθεραπείας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία και αναγκάζονται να περιμένουν συχνά σε ουρές, προκειμένου να εισπράττουν την αποζημίωση που καταβάλλουν στους θεραπευτές.

Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά

Οι έφηβοι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ και μετά ξυπνούν αργά το πρωί είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες, σε σύγκριση με όσους συνομηλίκους τους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Χονγκ Κονγκ: Αφαιρούνται τα φιλοδημοκρατικά βιβλία από τις δημόσιες βιβλιοθήκες

Βιβλία από φιλοδημοκρατικούς συγγραφείς αφαιρέθηκαν από τις δημόσιες βιβλιοθήκες στο Χονγκ Κονγκ μετά τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο περί ασφάλειας. 

Τα έργα θα επανεξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν παραβιάζουν τον νέο νόμο, ανέφερε η αρχή που διαχειρίζεται τις βιβλιοθήκες. 

Βρετανία: Αγόρι με πρόσθετα μέλη συγκέντρωσε 1 εκατ. για το Εθνικό Σύστημα Υγείας περπατώντας έξι μίλια

Ενα αγοράκι πέντε ετών με δύο προσθετικά μέλη κάτω άκρων συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες για το νοσοκομείο που του έσωσε την ζωή όταν ήταν μόλις μερικών εβδομάδων, περπατώντας συνολικά έξι μίλια τον προηγούμενο μήνα.

Ο Τόνι Χούντσελ έχασε και τα δύο του πόδια μετά από κακοποίηση που υπέστη από τους βιολογικούς του γονείς ενώ ήταν νεογέννητο. Το παιδί για καιρό ζούσε στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ν. Κεραμέως: Ξεκινά η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

«Η αξιολόγηση είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

«The Flying Gherkin»: Ένα ψηφιακό παιδικό βιβλίο με την υπογραφή Foster + Partners

Ένα εικονογραφημένο ψηφιακό παιδικό βιβλίο, με ήρωα τον ουρανοξύστη Gherkin, βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του φημισμένου βρετανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners να διασκεδάσει τα παιδιά που λόγω της πανδημίας είναι σε εκούσια απομόνωση.

Τίτλος του είναι «Ο Ιπτάμενος Γκέρκιν», και ο ουρανοξύστης έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, χέρια, και σώμα σε σχήμα πυραύλου, και απογειώνεται από το Λονδίνο για να επισκεφθεί άλλες δημιουργίες του βρετανικού γραφείου σε όλον τον κόσμο.

Δομές: Ένα στα τρία παιδιά νιώθει ότι δεν έχει κανέναν για να βασιστεί

Σε ερώτηση για το τι θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντικό για τα πρώτα τους βήματα έξω από τη δομή το 43,9% απάντησε ότι ενδιαφέρεται να εργαστεί.

Ένας στους τρεις έφηβους και νέους που βγαίνουν από τις δομές παιδικής προστασίας νιώθουν ότι δεν έχουν κανέναν για να βασιστούν, την ώρα που συχνά δεν είναι και κατάλληλα προετοιμασμένοι με δεξιότητες για να κάνουν τη μετάβαση σε μια ανεξάρτητη ενήλικη ζωή. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Rights After Care», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης στο παιδί

Σε όλα τα παιδιά, μπορούν να συμβούν στις διακοπές κάποιες μικροαδιαθεσίες ή και ασθένειες, που συχνά πανικοβάλλουν τους γονείς. Δείτε λοιπόν ποια είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο κοινά προβλήματα υγείας με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπο ένα παιδί τους καλοκαιρινούς μήνες και αντιμετωπίστε τα με ψυχραιμία.

Τίτλοι τέλους για τη «Νέα Γενιά Ζηρίδη»

Οι τίτλοι τέλους αναμένεται να γραφούν φέτος το καλοκαίρι για τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» στα Σπάτα. Το ιδιωτικό σχολείο, ένα από τα ιστορικότερα και μεγάλα της χώρας, καθώς ιδρύθηκε από τον φιλόλογο Γεώργιο Ζηρίδη το 1933, επί χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν. Ηδη, μαθητές έχουν φύγει προς άλλα σχολεία.

Βέβαια, όπως ανέφεραν αρμοδίως στελέχη του υπουργείου Παιδείας, επισήμως έως χθες δεν είχε κατατεθεί από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτηρίων αίτηση για κατάργηση σχολικής μονάδας. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πελοπόννησος: Καμπάνια ενημέρωσης στα παιδιά των Ρομά

Πρωτοβουλία για ενημέρωση των παιδιών των Ρομά, σχετικά με την υγειονομική πανδημία, αλλά και με τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να παίρνουν, αναλαμβάνει άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η δράση ενημέρωσης θα διεξαχθεί σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα δοθούν οδηγίες από ειδικούς, ενώ θα μοιραστεί και σχετικό ενημερωτικό υλικό στα παιδιά.

από το www.ppel.gov.gr
Πηγή: ΕΡΤ