Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δεν είμαι το πρώτο ανάπηρο άτομο στην οικογένειά μου. Είμαι όμως η πρώτη που δεν ντρέπεται.

Ήμουν 23 όταν άκουσα για πρώτη φορά τις λέξεις «εγκεφαλική παράλυση» σε σχέση με την αναπηρία μου. Μέχρι τότε, δεν είχα ιατρική διάγνωση για να εξηγήσω γιατί ήμουν σωματικά ανάπηρη. Η οικογένειά μου απλά δεν μίλησε ποτέ για αυτό. Δεν είναι ότι οι γονείς μου αρνήθηκαν την πραγματικότητα της αναπηρίας μου. Ήθελαν απλώς να νιώθω όσο πιο φυσιολογική γινόταν. Ενώ οι γονείς των φίλων μου τους πήγαιναν σε μαθήματα χορού, γυμναστικής και ποδοσφαίρου, η μαμά μου με πήγαινε σε φυσικοθεραπεία τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και ήξερα ότι οι φίλοι μου δεν πήγαιναν σε φυσικοθεραπεία, άρχισα να σκέφτομαι αυτά τα ραντεβού ως την εξωσχολική μου δραστηριότητα, το δικό μου άθλημα.

"Το πιο σημαντικό στην ακουστική περιγραφή είναι να μάθεις πότε δεν πρέπει να μιλάς": Οι άνθρωποι που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στις σειρές για όλους

Η «Έρημη Χώρα» του Γιώργου Γκικαπέππα είναι η παραγωγή του ERTFLIX που έκλεψε τις εντυπώσεις φέτος στο ελληνικό streaming τόσο ως σειρά μυθοπλασίας όσο και για τη ακουστική περιγραφή της για άτομα με οπτική αναπηρία. Και αυτό είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε με την Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη της ATLAS E.P. που την υλοποίησε, σε συνεργασία με το Open Studio Post του Ακίνδυνου Γκίκα και τον ηχολήπτη Σωτήρη Λάσκαρη.

Βία ανηλίκων: Λιγότερη αλλά πιο άγρια

Μεγαλύτερη ένταση στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των εφήβων και έξαρση του ψηφιακού εκφοβισμού αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η «Πανελλήνια Ερευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων- μαθητών», που πραγματοποίησε το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής») το 2022 σε δείγμα 6.250 μαθητών 11, 13 και 15 ετών στην Ελλάδα. Περίπου ένας στους τρεις (30,7%) δήλωσε ότι ενεπλάκη σε βίαιο καβγά τον τελευταίο ένα χρόνο και μάλιστα στις 8,4% των περιπτώσεων η συμπλοκή συνέβη τουλάχιστον τρεις φορές κατά την ίδια χρονική περίοδο.

«Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου»: Βιβλίο από τους ασυνόδευτους ανήλικους

Μια συγκλονιστική συλλογή προσωπικών αφηγήσεων ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, που φιλοξενούνται σήμερα στις δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ περιλαμβάνεται στο βιβλίο που εξέδωσε και παρουσίασε η οργάνωση με τίτλο «Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου».

Ο έφηβος μυρίζει σαν… τράγος; Δεν φταίει αυτός

Οι περισσότεροι γονείς εφήβων δεν χρειάζονται καμία έρευνα να τους πει πώς μυρίζουν τα βλαστάρια τους. Αρκεί να μπεις σε ένα εφηβικό δωμάτιο μετά τον ύπνο ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας· για κάποιον μυστηριώδη σε εμάς τους μεγαλύτερους λόγο, οι έφηβοι κλείνονται ερμητικά στα δωμάτιά τους, σαν να είναι πυρηνικά καταφύγια. Και με κλειστά πατζούρια, κάτι που συχνά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν γέννησες βαμπίρ. 

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που παίρνουν μετάθεση. Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν οι λίστες με τα ονόματα των 2.270 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που παίρνουν μετάθεση.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom – OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε την Πέμπτη 14 Μαρτίου νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

Χαλκιδική: Όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τα ΑμεΑ

Την ευχάριστη είδηση ότι τα Νέα Μουδανιά αποκτούν δύο νέα ειδικά σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Με απόφαση που ανακοίνωσε ο ίδιος εντάχτηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, η ανέγερση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Νέας Προποντίδας & Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).

«Ημουν 14 ετών, ένιωθα σαν να με μαχαιρώνουν»

«Ενιωθα σαν να με μαχαιρώνουν». Ετσι βίωσε η Νάγια Λάιμπερθ, κάτοικος της Γροιλανδίας, την τοποθέτηση σπιράλ όταν ήταν στην εφηβεία. Οπως αφηγείται στην «Κ», ήταν κάτι στο οποίο δεν συναίνεσε ποτέ, καθώς τότε δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται. Και σίγουρα δεν γνώριζε πόσο θα επηρέαζε την υπόλοιπη ζωή της. Eπρεπε να περάσουν περισσότερα από 40 χρόνια προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έζησε, συνέβη σε τουλάχιστον 4.500 ακόμη γυναίκες, μόνο την περίοδο 1966-1970.

Callum eVita: Έξυπνες ιδέες για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων

Οι διακεκριμένοι σχεδιαστές του ευφυούς ηλεκτρικού MPV πρωτοτύπου Callum eVita ανοίγουν τη συζήτηση στην αυτοκινητοβιομηχανία για τη μετακίνηση των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες.