Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

17 τρόποι να ενθαρρύνετε την επικοινωνία με το παιδί σας (με ή χωρίς αναπηρία)

Η επικοινωνία είναι βασική για την ανάπτυξη του παιδιού. Βρίσκεται στην καρδιά όλων των σχέσεων -έτσι μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο- και είναι βασική για τη μάθηση, το παιχνίδι και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τι συμβαίνει όμως αν το παιδί σας έχει μεγάλες δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα;

Οι επόμενες συμβουλές έχουν δοθεί από γονείς παιδιών με αναπηρία ή από ενήλικες με αναπηρία προκειμένου να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τα παιδιά μας. 

Πρόσωπο: Δημήτρης Χατζής

Ο Δημήτρης Χατζής από την Καβάλα είναι ανάμεσα στους 6 κατασκευαστές ρομπότ σε όλο τον κόσμο.

Μετά από ένα χρόνο συστηματικής καθημερινής ενασχόλησης, 475 εκτυπωμένα κομμάτια, πάνω από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS (πρώτη ύλη) και πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού ο 15χρονος μαθητή της Α” Λυκείου Δημήτρης Χατζής είναι ο μικρότερος στον κόσμο κατασκευαστής ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις και εξολοκλήρου εκτυπωμένου από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή, δηλαδή κατασκευστής «InMoov», όπως είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία του ρομπότ.

Άποψη: Μ. Σπυροπούλου «Ελα μωρέ, παιδί είμαι»

Ε​​χω έρθει πολλές φορές στην ανάγκη να γράψω μια ανοιχτή επιστολή σε γονείς. Οι αφορμές προκύπτουν από πολλά ζητήματα, τα οποία συναντώ καθημερινά στην εργασία μου. Από την άλλη, ξέρω ότι ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος και ότι δεν υπάρχει ένας τρόπος, ευτυχώς, να μεγαλώσεις παιδιά. Οι ψυχολόγοι εν προκειμένω δεν κατέχουν καμία αλάνθαστη γνώση ούτε είναι αυτοί που θα γίνουν γονείς αντί γονέων. Στην ανατροφή των παιδιών δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, γιατί πολλές φορές τα λάθος πράγματα έχουν οδηγήσει σε σωστή κατεύθυνση και τα σωστά σε λάθος. Ο λόγος όμως που εκμεταλλεύομαι το σημαντικό αυτό βήμα είναι για να μιλήσω για κάτι που επηρεάζει βαθύτατα την ελληνική κοινωνία και που το συναντώ συχνά και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Ελληνες γονείς την ανατροφή ή που δεν την αντιλαμβάνονται.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τόσο πολύ μια «φωλίτσα»;

Η ανάγκη ενός χώρου αποκλειστικά δικού τους αναπτύσσεται πολύ νωρίς στα παιδιά. Και θα πρέπει να τη σεβόμαστε, κυρίως όταν τα παιδιά θέλουν να απομονωθούν, συντροφιά με τη φαντασία και τα όνειρά τους.

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Νοέμβριο στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Τα Σαββατοκύριακα το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) συνεχίζει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδιάζονται από το εκπαιδευτικό τμήμα του για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Εκμάθηση σκακιού σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τη με αριθμ. 55/15-09-2014 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. το Υπουργείο γνωστοποιεί με έγγραφό του ότι η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης έχει λάβει έγκριση της υλοποίησης του προγράμματος της εκμάθησης σκακιού σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, κατόπιν δωρεάς του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού από το Ίδρυμα ¨Σταύρος Νιάρχος¨, σε σχολικές μονάδες της Χώρας των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να κάνουν μαθήματα σκακιού. Για το σκοπό αυτό αναφέρεται η δυνατότητα δωρεάν χορήγησης του εγκεκριμένου, από την ανωτέρω πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. εκπαιδευτικού υλικού (3 βιβλία μαθητών, 1 βιβλίο δασκάλου) στους ενδιαφερόμενους.

Μητρικό γάλα και ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το ανθρώπινο γάλα έχει χαρακτηριστεί ως η βέλτιστη τροφή για την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη, λόγω των διατροφικών, αντιμολυσματικών και βιολογικών ιδιοτήτων του. Έχει μοναδική σύσταση, που το κάνει να διαφέρει από το αγελαδινό γάλα και από τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί ως διαχρονικός εμβολιασμός. Εξασφαλίζει τη βιολογική, αλλά και συναισθηματική υγεία του βρέφους. Το μητρικό γάλα είναι ελεύθερο μικροβίων και έχει αντισώματα που προφυλάσσουν το βρέφος από λοιμώξεις. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα άλατα που περιέχει βρίσκονται σε αναλογίες ιδανικές για την ανάπτυξη του βρέφους.

Γιατί το παιδί πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου το χειμώνα

Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να φοράνε γυαλιά ηλίου επειδή ανησυχούν για την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια τους. Ειδικά το καλοκαίρι μαζί με το καπελάκι, τα γυαλιά ηλίου κρίνονται απαραίτητα ειδικά όταν τα παιδιά βρίσκονται έξω σε έντονη ηλιοφάνεια, όπως στην παραλία ή στην πισίνα.

Εφαρμογή «Παραμύθια» για τους γονείς που ταξιδεύουν με Lufthansa

Από δω και στο εξής, όλοι οι γονείς που είναι σε επαγγελματικό ταξίδι μπορούν να βρίσκονται πίσω στο σπίτι για την πολύ κοινή βραδινή τελετουργία – να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν με ένα παραμύθι. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, η εφαρμογή «Παραμύθια» («Bedtime Stories») θα είναι διαθέσιμη ως ένα κινητό στούντιο εγγραφής στις πύλες αναχώρησης των δύο κόμβων της Lufthansa στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο.