Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Το ψυγείο της Maddi: Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο για τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη φτώχεια.

Η Sofia και η Maddi ζουν στην ίδια γειτονιά, παίζουν στο ίδιο πάρκο και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Ενώ όμως το ψυγείο στο σπίτι της Sofia είναι πάντα γεμάτο, της Maddi είναι άδειο – τελείως άδειο- με ένα μικρό κουτάκι γάλα για το μικρό της αδερφό. 

«Γιατί δεν πηγαίνει η μαμά σου για ψώνια;» ρωτάει η Sofia. 
«Δεν έχουμε αρκετά λεφτά»
«Και αν πεινάσετε;»
«Έχουμε λίγο ψωμί» λέει η Maddi. «Σε παρακαλώ, μην το πεις σε κανένα». 

Μελέτη απαντά γιατί τα παιδιά δεν κουράζονται ποτέ

Τα παιδιά όχι μόνο έχουν ανθεκτικούς στην κόπωση μυς αλλά οι τελευταίοι αναρρώνουν και ταχύτερα από την υψηλής έντασης σωματική άσκηση, μάλιστα ταχύτερα και από ενήλικες επαγγελματίες αθλητές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης διεθνούς μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Physiology και φαίνεται να απαντά στο αιώνιο ερώτημα των γονιών «μα, καλά, γιατί δεν κουράζεται ποτέ το παιδί μου;».

Τουρνουά Κινητικών Δεξιοτήτων- 26 Απριλίου 2018



Η Χ.Α.Ν.Θ. διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά ένα πρωτοποριακό τουρνουά μπάσκετ για παιδιά μικρών ηλικιών. Το Τουρνουά Κινητικών Δεξιοτήτων θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 26 Απριλίου στο Αθλητικό Κέντρο της ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας», υπό την αιγίδα του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Σε αυτό θα συμμετέχουν παιδιά μέχρι 8 ετών από τις Ακαδημίες της ΧΑΝΘ, του Άρη, του Ναύαρχου Βότση, του Ηρακλή, της ΜΕΝΤ και του Αχιλλέα Τριανδρίας. «Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διαγωνιστούν σε κλίμα διαδραστικότητας, να εξασκήσουν της δεξιότητες τους και να διασκεδάσουν παίζοντας μπάσκετ. Τα προηγούμενα χρόνια, αυτό το τουρνουά έτυχε μεγάλης αποδοχής από τα παιδιά. Ελπίζουμε οι Ακαδημίες που θα λάβουν μέρος να απολαύσουν την συμμετοχή τους και φέτος», δήλωσε στο «ymca.gr» ο Υπεύθυνος των Ακαδημιών, προπονητής Νίκος Σερέτης. 
Πηγή: ΧΑΝΘ

Αυτισμός και σχιζοφρένεια έχουν κοινά χαρακτηριστικά

Ο αυτισμός και σχιζοφρένεια έχουν μια σημαντική αλληλοεπικάλυψη χαρακτηριστικών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychiatry Research.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne στη Μελβούρνη ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού μπορούν να χωριστούν σε οκτώ υποομάδες ανάλογα με τα αυτιστικά ή σχιζοφρενικά χαρακτηριστικά τους.

Δ. Κασιάρας: «Κι όμως προχωράω πιο γρήγορα από εσένα!»

Θυμάμαι ήταν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα πριν από μερικά χρόνια, όταν αντίκρισα εκείνο το παιδάκι, με το διάπλατο απροσποίητο χαμόγελο. Με τα λευκά δόντια του να μην ντρέπονται να δείξουν την παιδικότητα του. Ποτέ δεν έμαθα το όνομά του, την ηλικία του, μα ποτέ δεν θα ξεχάσω την ευκολία που μου χαμογέλασε, την ειλικρίνεια που αντικατόπτριζε. Το βλέμμα μου έφτασε στα χέρια του. Με τα μικρά δάχτυλά του κατηύθυνε τον μοχλό από το μικρό του «σκάφος» σαν βιντεοπαιχνίδι, όλη του η ζωή ένα παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο. Κρατούσε το μοχλό σαν κάποιο μαγικό ραβδάκι κάποιου μαέστρου που με αυτοκυριαρχία συντόνιζε όλα τα μέλη. Σε απόλυτη αρμονία και εγρήγορση ρόδες, καλώδια, κλίση της καρέκλας και περιστροφή. Μια κατασκευή από ατσάλι και ψυχρά σίδερα που πάνω τους ενθρόνιζε την πιο ζεστή ψυχούλα του κόσμου ολόκληρου.

Πρωτιές για Όμηρο (γυναίκες) και Κεραυνό (άνδρες) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γκόλμπολ 2018

Ο Όμηρος στις γυναίκες και ο Κεραυνός στους άνδρες πρώτευσαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γκόλμπολ ανδρών και γυναικών, η β` φάση του οποίου διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης.

Τα δύο σωματεία πρώτευσαν και στις δύο φάσεις της διοργάνωσης και με 24 βαθμούς έκαστο κατέκτησαν τον τίτλο στην εφετινή διοργάνωση. Την δεύτερη στους άνδρες πήρε ο Ήφαιστος και τρίτη ήταν η Κλειώ, ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες δεύτερη κατετάγη η Κλειώ και τρίτος ο Ήφαιστος.

Αυξάνεται δραματικά η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας που θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να απενεργοποιηθεί αποτελεί το δημογραφικό, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Εκπαίδευση: Με «πυροτεχνήματα» η κατάργηση της αξιολόγησης

Ο ΟΟΣΑ συνδέει τους νέους διορισμούς στην εκπαίδευση με την αξιολόγηση και την ενίσχυση της αυτονομίας των σχολείων, ωστόσο, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πομπωδώς ότι καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα 152/2013 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, έκανε λόγο για «τέλος στην απειλή τιμωρητικής αξιολόγησης», παρότι το Προεδρικό Διάταγμα του 2013 δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, καταργεί θεσμούς όπως οι σχολικοί σύμβουλοι, ενώ θεσμοθετεί νέο σύστημα επιλογής στελεχών.

Πάνω από 3.000 τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα

Τα κίνητρα και τις εμπειρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκαταλείπουν άτυπα τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, διερεύνησε το πρόγραμμα «Ακολουθώντας τα βήματά τους», που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου. 

Άποψη: Κ. Βίδος "Παιδιά στον ακάλυπτο"

Είναι εύκολο να στήσουμε στον τοίχο την 22χρονη φοιτήτρια της Νέας Σμύρνης και να αρχίσουμε να τη λιθοβολούμε. Μαζί και τη μάνα της. Ομως το θέμα είναι άλλο. Ενώ πετάμε μωρά στους ακάλυπτους, επιμένουμε να μην αναγνωρίζουμε ότι άξιοι να μεγαλώσουν παιδιά είναι μόνο αυτοί που τα αγαπάνε

Η σιωπηλή τραγωδία που επηρεάζει τα σημερινά παιδιά

«Υπάρχει ένα μεγάλο και σιωπηλό πρόβλημα που αναπτύσσεται στα σπίτια μας σήμερα και έχει να κάνει με τα πιο πολύτιμα για εμάς άτομα, τα παιδιά μας», ισχυρίζεται η Victoria Prooday, εργοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια εργοθεραπευτικής κλινικής, η οποία γράφει και αναλύει την μπερδεμένη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σημερινά παιδιά.

Μίνι-δορυφόρο δημιούργησαν μαθητές λυκείου από τα Ιωάννινα

Ένα μικρό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, δημιούργησε μια ομάδα μαθητών από τα Ιωάννινα.
Πρόκειται για την ομάδα «Zephyrus II» που αποτελείται από 11 μαθητές λυκείων και δύο καθηγητές, οι οποίοι κατέκτησαν την πρωτιά στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής Cansat in Greece.