Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αρνείται να φορέσει χειμωνιάτικα ρούχα.

 Πολλοί άνθρωποι- παιδιά και ενήλικες- βρίσκουν τα χειμωνιάτικα ρούχα ενοχλητικά. Αλλά για τα άτομα με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας (sensory processing issues) μπορεί να είναι πραγματική δοκιμασία. Τα παιδιά που έχουν υπερευαισθησία ή απτική αμυντικότητα, μπορει κυριολεκτικά να ουρλιάξουν αν βάλουν ρούχα που δεν τα αισθάνονται καλά. Τα ρούχα μπορεί να είναι πολύ στενά, πολύ ογκώδη, να τσιμπούν, να προκαλούν φαγούρα ή να είναι πολύ ζεστά. Και αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή ολόκληρης της οικογένειας πολύ δύσκολη. 


Ελλάδα – Φινλανδία, μισή αρχοντιά δρόμος

Eνα σχολείο πραγματικά υπέροχο – «στολίδι». Πεντακάθαρο, με μοντέρνα χρώματα, φωτισμένο και προφανώς λειτουργικό. Ο λόγος για ένα δημόσιο σχολείο στη Φινλανδία, η φωτογραφία του οποίου έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προκάλεσε σωρεία θαυμαστικών σχολίων. «Σ’ αυτόν τον εκπαιδευτικό χώρο πάντα θα έχεις όρεξη και κέφι για μάθημα, είτε είσαι παιδί είτε είσαι δάσκαλος», μου ανέφερε ορθά η φυσικός Τίνα Νάντσου.

Μαθητές γυμνασίου «όμηροι» χάκερ

Η μητέρα της μαθήτριας Γυμνασίου ήταν ακόμα αναστατωμένη καθώς περιέγραφε τα όσα συνέβησαν στην κόρη της και πολλούς άλλους μαθητές Γυμνασίου στα βόρεια προάστια των Αθηνών, οι οποίοι έπεσαν θύματα μια νέας μορφής διαδικτυακού εκφοβισμού.

Έρευνα: Ένα στα πέντε παιδιά βιώνει άγχος αλλά ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιών και Εφήβων, το Ίδρυμα S.O.S διοργάνωσε το συνέδριο «Το μέλλον της παιδικής ηλικίας ανάμεσα σε νέα σενάρια και συγκεκριμένες απαντήσεις».

Το συνέδριο εστιάζει στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών και του μέλλοντος τους καθώς και της ψυχικής τους υγείας ως ουσιαστικό δικαίωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Έργο «ΔΙΔΩ»: ενΔυνάμωση της προστασΙας των Δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιΩν ψυχικής υγείας

Η πανδημία του COVID-19 και οι αλλαγές που επέφερε, επηρέασαν τους περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητα μας. Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, βάλουν την ψυχική υγεία και επιδεινώνουν την κατάσταση ατόμων που ταλανίζονται ήδη από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ι. Τσανάκας: O σχεδιασμός για την κατ'οίκον φροντίδα βαρέως πασχόντων

Ένα δωδεκάχρονο πιτσιρίκι που έφυγε από τη ζωή λόγω ανίατης καρδιοπάθειας στη Θεσσαλονίκη το 2015, αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της κατ' οίκον φροντίδας βαρέως πασχόντων, για την οποία τώρα γίνονται συστηματικές προσπάθειες να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. 

Καμπανάκι κινδύνου για την παχυσαρκία μαθητών δημοτικού στον Πειραιά

Ανησυχητικές τάσεις αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στον Πειραιά δείχνουν τα στοιχεία των στατιστικών αναλύσεων από τα ευρήματα των επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο «Δράσεις Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής στον Δήμο Πειραιά», το οποίο συγχρηματοδοτείται με κονδύλια της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Χρήστος Στεργίου: «Πώς είναι τα παιδιά;»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Noεμβρίου), ένας πατέρας παιδιού που ζει με διαβήτη τύπου 1 αναλύει τις ψυχολογικές παραμέτρους της ζωής παρέα με τη συγκεκριμένη συνθήκη. «Με όλους όσοι ζουν με διαβήτη τύπου 1, με τους γονείς τους και τα αδέρφια τους, θέλω να μοιραστώ ότι μπορεί η ζωή να μην είναι "φυσιολογική", όπως εμείς άλλωστε γνωρίζουμε, αλλά μπορεί να είναι μία εξαιρετική ζωή, με στίγμα, όραμα και κατακτήσεις» γράφει 

13η Ημερίδα Εφηβικής Ιατρικής

H 13η Ημερίδα για την Εφηβεία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ).

Τα θέματα της 13ης Ημερίδας παρουσιάζονται από εξαίρετους ειδικούς επιστήμονες και αφορούν στην ενημέρωση σχετικά με την σεξουαλική υγεία των εφήβων, την αντισύλληψη, καθώς και την προφύλαξη από τους ιούς του AIDS (HIV) και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην χρήση ευφραντικών ουσιών καθώς και στα νέα φαινόμενα κοινωνικής συμπεριφοράς των εφήβων που απορρέουν από την επίδραση της συνεχούς χρήσης της κινητής τηλεφωνίας (phubbing, FOMO) στον νεανικό εγκέφαλο με τις πολλές νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες. Τα συστήματα ανταμοιβής και ευχαρίστησης καθώς και η επίδραση της μουσικής στον εφηβικό εγκέφαλο θα αναλυθούν με λεπτομέρεια.

Έκτακτη ενίσχυση σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες – Ποιοι θα λάβουν €150, €200 και τι θα γίνει με τα επιδόματα παιδιών

Τα ποσά που θα λάβουν όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ – Τα επιδόματα για ΑμεΑ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απόδοση επιδόματος ύψους 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες τα Χριστούγεννα, εξειδίκευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Πολυτεχνείο: Πώς έγινε γιορτή και διδακτέα ύλη

Όταν ο Θόδωρος Μαραγκός γυρίζει το 1981 την καυστική κωμωδία «Μάθε παιδί μου γράμματα» η Ελλάδα, και μαζί και το εκπαιδευτικό της σύστημα, ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο εποχές: ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεταπολίτευσης κράτος και θεσμοί προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αισθητική κληρονομιά της Απριλιανής δικτατορίας και στον ριζοσπαστισμό της νέας εποχής. Η ταινία που αναπαριστά τον απόηχο των μετεμφυλιακών τραυμάτων σε ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας με αφορμή την ανέγερση ενός μνημείου πεσόντων της Κατοχής, θα προβληθεί τελικά την επαύριο της πυρετικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μέσα σε λίγους μήνες όλα θα είναι αλλιώς.

Θεσσαλονίκη: «Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους»

Υλοποίηση Εκδηλώσεων (3ο & 4ο Multiplier Event) για την προβολή των αποτελεσμάτων του Έργου RTRANSFORM “Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”.

Μητσοτάκης για παιδική παχυσαρκία: Είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα προσωπικό μου όραμα μεταφράζεται σε πράξη. Εδώ και πολλά χρόνια με απασχολούσε έντονα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Θυμάμαι κάθε φορά που πήγαινα σε παρελάσεις έβλεπα, οπτικοποιούσα το πρόβλημα, έβλεπα πολλά παιδιά τα οποία ήταν παχύσαρκα. Και βέβαια μια στατιστική που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας έχει να κάνει με την πραγματικότητα ότι ένα παχύσαρκο παιδί είναι πολύ πιθανό να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας».

Τρίτη σε διεθνή διαγωνισμό στην Πορτογαλία η πυραυλική ομάδα του ΑΠΘ

Την τρίτη θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη, κατέκτησε η πυραυλική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπρέποντας σε έναν από τους πλέον απαιτητικούς διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς, υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, θέτοντας τον πήχη του αύριο στην στρατόσφαιρα.