Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πρόσωπο: Alissa Sizemore


Οταν αυτή η 8χρονη έμαθε ότι δεν θα χορέψει ποτέ ξανά δεν απογοητεύτηκε. Με θάρρος και επιμονή απέδειξε σε όλους ότι έκαναν λάθος.
Στις 6 Μαΐου 2014, η Αλισα Σάιζμορ έχασε το δεξί της πόδι όταν την παρέσυρε φορτηγό.
Η σοβαρότητα του τραυματισμού της απαίτησε τον ακρωτηριασμό του ποδιού της ακριβώς κάτω από το γόνατο.
Η ζωή της όπως την ήξερε άλλαξε για πάντα. Η μήπως όχι;

Γονείς νεαρής ηλικίας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν υπερκινητικά παιδιά

Παιδιά που γεννιούνται από εφήβους γονείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαταραχή ελλειμματικής συγκέντρωσης και υπερκινητικότητας, υποδεικνύει μεγάλη έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες περισσότερων των 50.000 ανθρώπων στη Φινλανδία. Ανακάλυψαν ότι το να έχει κάποιος έναν γονέα νεότερο των 20 ετών αύξανε τον κίνδυνο για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας κατά περίπου 50%.

Ανοίγει ο δρόμος για την θεραπεία πολλών ανίατων παθήσεων που κληρονομούνται από τη μητέρα

Στο μέλλον οι μητέρες μπορεί να μην περνάνε πια γενετικές παθήσεις στα παιδιά τους. Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια νέα πολλά υποσχόμενη γενετική τεχνική, η οποία επιτρέπει τη διόρθωση των μιτοχονδρίων, έτσι ώστε πολλές παθήσεις να μην κληροδοτούνται πλέον στις επόμενες γενιές. Η τεχνική δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια) και μένει να δοκιμασθεί επίσης στους ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο σε ένα έμβρυο, έστω και ζώου. 

Μετακομίζοντας... στο σπίτι των παππούδων

«Στο νέο σπίτι θα έχουμε περισσότερο ήλιο και θέα Ακρόπολη». Ετσι ανακοίνωσαν στον 13χρονο σήμερα Στέφανο οι γονείς του τη μετακόμιση «πίσω», στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. «Θέλαμε να του παρουσιάσουμε τις θετικές πτυχές της μετακόμισης», λέει στην «Κ» η 50χρονη μητέρα του, Σοφία. Ηταν Σεπτέμβριος του 2013, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν η τριμελής οικογένεια άρχισε να πακετάρει το βιος της. «Ουσιαστικά ήταν μονόδρομος, χρωστούσαμε ενοίκια ενός έτους, τα οποία έως και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να αποπληρώσουμε», διευκρινίζει η ίδια, που για είκοσι χρόνια είχε εργαστεί ως βοηθός λογιστή. Η σπιτονοικοκυρά έδειξε κατανόηση, δέχθηκε αναδιαπραγμάτευση του μισθωτηρίου, αλλά η οικογένεια –καθώς και ο πατέρας έχασε τη δουλειά του– δεν έβρισκε διέξοδο. «Η περιπέτεια ξεκίνησε όταν στο τέλος του 2009 έκλεισε η εταιρεία όπου εργαζόμουν», διηγείται η Σοφία. Πέρα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιπρόσθετες δυσκολίες απορρέουν και από την ηλικία της. «Κανείς δεν θέλει να προσλάβει μια γυναίκα στα πενήντα, όταν μπορεί να βρει μια υπάλληλο νεότερη και με μικρότερες απαιτήσεις».

Τι χρειάζεται η σύγχρονη εκπαίδευση;

Χαρά για μάθηση ή συλλογή πτυχίων; Καλλιέργεια ατομικών δεξιοτήτων ή εξομοίωση όλων; Ευελιξία, κινητικότητα, δημιουργία δυνατών προσωπικοτήτων ή παπαγαλάκια και άνευροι πτυχιούχοι; Η εκπαίδευση εντός και εκτός των συνόρων λειτουργεί ως μια ασφαλής νησίδα θαλπωρής, κοινωνικοποίησης, μάθησης και πειραματισμού ή είναι ο προθάλαμος μιας αδυσώπητης αρένας όπου κυριαρχούν ο στείρος ανταγωνισμός, η ανία και η βαθμοθηρία; Γιατί το σχολείο δεν είναι μαθητοκεντρικό και ποιος φοβάται την ουσιαστική, βαθιά καλλιέργεια και την κριτική σκέψη;

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Μάιο στο Παιδικό Μουσείο

Τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) υλοποιεί ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τους μικρούς του φίλους. «Κυνηγοί σκιών!» θα γίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων. Μέσω του προγράμματος τα παιδιά πειραματίζονται με το φως, τη σκιά και αντικείμενα των συλλογών του μουσείου. Βγάζουν συμπεράσματα και δημιουργούν το δικό τους παιχνίδι σκιών. Θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι η σκιά; Με ποιον τρόπο αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας μέρας; Ποια αντικείμενα δεν έχουν σκιά; Τι διαφορά έχει η σκιά από το σκοτάδι;

Πεθαίνουν και ακρωτηριάζονται παιδιά στις επιδρομές στην Υεμένη

Τουλάχιστον 115 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 172 έχουν ακρωτηριαστεί στην Υεμένη από την έναρξη, στις 26 Μαΐου, της εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η σουνιτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών πολιτοφυλακών Χούτι, ανακοίνωσε την Παρασκευή η UNICEF.