Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Γιάννης (Ιστορίες αυτισμού)

Δεύτερο μεγάλο διάλειμμα μετά από γυμναστική. Όλοι οι μαθητές του Στ1 καθισμένοι στο πάτωμα, στην αυλή σχηματίζουν κύκλο και μιλούν για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που μόλις τελείωσε. Κατακόκκινα ιδρωμένα πρόσωπα, φωνές νευριασμένες και «γαλλικά» για προχωρημένους. Και λίγο πριν η κατάσταση ξεφύγει τελείως, ο Γιάννης τρέχει και γελώντας κάθεται στη μέση του κύκλου τρισευτυχισμένος. Και τα πάντα αλλάζουν!

Ο τυφλός βοσκός που γνωρίζει από στήθους τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης

Μια «ξεχωριστή» εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, από τη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Θεολόγων Πιερίας.

Την παρουσίαση του βασικού ομιλητή έκανε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, προλογίζοντας τον βοσκό Ιωάννη Χασιώτη ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο:

Στο βλαχόφωνο ορεινό χωρίο Μηλιά Μετσόβου (υψόμετρο 1300μ), τελευταίο χωρίο του Νομού Ιωαννίνων προς τα Γρεβενά, γεννήθηκε το 1947 ο βοσκός Ιωάννης Χασιώτης. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο εκμαθήσεως και από στήθους απαγγελίας ολόκληρης της Καινής Διαθήκης, δηλαδή των 27 βιβλίων της.

Τα δικαιώματα των γονέων όταν νοσηλεύονται τα παιδιά τους

Μαραθώνιος: Μέλη του AWomanCanBe στηρίζουν άτομα με τύφλωση

Στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, μέλη του AWomanCanBe στηρίζουν έμπρακτα τη συμπερίληψη των ατόμων με τύφλωση στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι ευκαιρίες για εθελοντισμό, συμπερίληψη, ανάδειξη της διαφορετικότητας...πόσο μάλλον ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο αυθεντικός.

Lockdown: Πώς ο εγκλεισμός της πανδημίας επηρέασε την ανάπτυξη των βρεφών

Ήδη από τα πρώτα κύματα της πανδημίας, πολλοί γονείς αναρωτήθηκαν πώς τα πρωτοφανή lockdown θα επηρέαζαν τα παιδιά τους.

Νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι τα περιοριστικά μέτρα όντως επηρέασαν την ανάπτυξη των βρεφών, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλεί ανησυχία,

Τηλεργασία: Πότε μπορεί ένας εργαζόμενος να την αιτηθεί - Ποιες παθήσεις τη δικαιολογούν

Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η απόφαση για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία, μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67).

Το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ήδη προβλέπεται και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Σχολείο απαγόρευσε τα smartphones των μαθητών, αλλά δεν τους πειράζει

Ένα οικοτροφείο διεξάγει ένα κοινωνικό πείραμα: απαγόρευσε τα smartphone για όλους τους μαθητές και καθηγητές.

Το Buxton School, ένα γυμνάσιο 57 μαθητών στο Williamstown, στη βορειοδυτική Μασαχουσέτη, ήταν πάντα περήφανο για στις στενές σχέσεις της σχολικής κοινότητας, όπου όλοι τρώνε μαζί σε στρογγυλά τραπέζια και μαθητές και δάσκαλοι μοιράζονται μικροδουλειές. Καθώς τα smartphone έγιναν πανταχού παρόντα η αίσθηση της κοινότητας διαβρώθηκε, τονίζουν τα μέλη του διδακτικού προσωπικού.

Βράβευση εκπαιδευτικού υλικού του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Τρεις μεγάλοι οργανισμοί της Ευρώπης - ο ENISA, το European Health and Digital Executive Agency (HADEA) και ο INSAFE- ξεχώρισαν και βράβευσαν εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησαν τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το παραμύθι για μικρά παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού σχολείου «Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο» μαζί με το τετράδιο δραστηριοτήτων αναδείχθηκε και βραβεύτηκε ως το καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό.

Μάντσεστερ: Γυμναστήριο μόνο για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, εντελώς δωρεάν

Ένας πρωταθλητής του powerlifting προσπαθεί να κάνει αυτόν τον κόσμο λίγο πιο βολικό για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους και άνοιξε γυμναστήριο με ειδικά όργανα, όπου τα προγράμματα είναι δωρεάν.

Ο Javeno McLean άνοιξε το γυμναστήριο, το J7 Health Center, στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, για να εκπαιδεύσει ειδικά άτομα με αναπηρία, αναφέρει το scoop.upworthy.com.

Είκοσι χρόνια «ΠΕΤΑΓΜΑ» στη ζωή

Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ, o σύλλογος γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία. Ο σύλλογος γιορτάζει διοργανώνοντας στις 18 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα « 20 χρόνια Καλή Ζωή στην Κοινότητα» στις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Κυνηγήθηκαν επειδή μίλησαν για το φύλο

Η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα γίνεται εκκωφαντική, υπό το βάρος των όλο και πιο συχνών αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Περιθώριο για την ενημέρωση των παιδιών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, υπάρχει, ωστόσο πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που διστάζουν, καθώς δεν λείπουν τα δυσάρεστα απρόοπτα.

Καινοτομία στη φροντίδα: Εκπαίδευση ζώων για θεραπεία ασθενών

Πολλές προσπάθειες γίνονται καθημερινά για την εύρεση πιο αποτελεσματικών και επωφελών μεθόδων θεραπείας. Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία προβλήθηκε στον αέρα της ΕΡΤ και αφορά την είσοδο των κατοικίδιων ζώων στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας και γενικότερα σε θεραπευτικά πλαίσια.

Σε απευθείας σύνδεση με τον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και τον κ. Χρήστο Καραγιάννη, κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο, παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιατρική πρωτοβουλία, η εκπαίδευση ζώων ώστε να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας των ασθενών.

Θεσσαλονίκη: Βία, ενεργειακό κόστος και σχολικά γεύματα τα κυριότερα προβλήματα στα σχολεία

Τα κυριότερα προβλήματα της εκπαίδευσης συζήτησαν γονείς από τη Θεσσαλονίκη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Oμοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΕΙ: Η θεωρία της εξωστρέφειας έγινε πράξη – Στο Γέιλ χωρίς δίδακτρα για δύο εξάμηνα

Η διαδρομή από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις, έως τη χθεσινή επίσημη εκδήλωση υποδοχής των εκπροσώπων 30 αμερικανικών ΑΕΙ στην Ελλάδα –«Pharos Summit 2022», όπως ονομάστηκε– ήταν δύσβατη, σπαρμένη από τα εμπόδια που όρθωσε η πανδημία και όχι μόνο. Ωστόσο οι συνεργασίες των Ελλήνων πανεπιστημιακών με συναδέλφους τους σε αμερικανικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει το εγχείρημα της εξωστρέφειας των ΑΕΙ της χώρας μας, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη.