Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

10 οφέλη της μουσικής για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Τα οφέλη της μουσικής είναι ευρύτατα και καλά τεκμηριωμένα. Από τη διδασκαλία της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, έως την κατανόηση/διαχείριση του χρόνου και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης , η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Διαβάστε πώς οι στίχοι, ο ρυθμός, η μελωδία και το τέμπο βοηθούν με μαγικό τρόπο!

Παιδιά: Πώς «κόβουν» τη συνήθεια να τρώνε μπροστά στην οθόνη;

Τα παιδιά αναπτύσσουν μια συνολικά δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό όταν το καταναλώνουν μπροστά σε μια οθόνη.

Το φαγητό μπροστά στις οθόνες δεν είναι μια συνήθεια που αφορά αποκλειστικά τα παιδιά. Ως ενήλικες, πολλές φορές πέφτουμε στην ίδια «παγίδα». Όταν το «multitasking» της σύγχρονης εποχής παίρνει θέση στο οικογενειακό τραπέζι σε τακτική βάση, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εμφανιστούν οι κακές του επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Πόσο φταίνε οι γονείς για τη νεανική βία;

Αποτελεί συνήθη επωδό ειδήσεων που αναφέρονται σε επεισόδια νεανικής βίας και παραβατικότητας: «Μα καλά, αυτά τα παιδιά δεν έχουν γονείς;». Αυτονόητη απορία, είναι αλήθεια. Γιατί η ευθύνη της εποπτείας των νέων βαραίνει πρωταρχικά τους γονείς και αποτελεί πυρηνικό στοιχείο του ρόλου τους στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, αφού χωρίς εποπτεία δεν υφίσταται αγωγή…

Aνοικτός Συμπεριληπτικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art» (iRoDi), ως θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ως μονάδα Υποστήριξης της Κοινωνικής Συμπερίληψης μέσω της Τέχνης του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης Ατόμων με Δυσκολίες Μάθησης και Προσαρμογής (ΕκΚοιΣ), προσκαλεί όλα τα άτομα με ή χωρίς αναπηρία να συμμετάσχουν σε ανοικτό συμπεριληπτικό φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Οι στιγμές μου είναι….».

Παιδιά: Τι τους προσφέρει η αγκαλιά μας;

Πώς να εκφράσουμε καλύτερα τη στοργή στο παιδί μας, αν όχι με την αγκαλιά και το χάδι μας; Κι αυτό γιατί η σωματική επαφή «κρύβει» πολυάριθμα οφέλη για μικρούς και μεγάλους.

Πολλές φορές όμως, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τείνουμε να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα αυτών των χειρονομιών, παρόλο που και τα μεγαλύτερα παιδιά μας εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη των χαδιών και των φιλιών μας, ακόμη κι όταν δείχνουν να τα «απορρίπτουν».

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι μπορούν να πάρουν voucher 500 ευρώ φροντίζοντας τα εγγόνια τους

Παππούδες και συγγενείς παιδιών μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ώστε να λαμβάνουν το voucher των 500 ευρώ, αφού περάσουν πρώτα από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να κυνηγάει τα παιδιά

Οι σκύλοι και τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Να αναπτύξουν μια μοναδική σχέση που θα ωφελήσει και τους δύο. Μερικές φορές δημιουργούν αυτή τη σχέση από μόνα τους. Όμως κάποιες άλλες φορές χρειάζονται κάποια βοήθεια για να γίνουν γρήγοροι φίλοι με τα κατοικίδιά τους και να μην υπάρχουν προβλήματα.

Κάνε αναφορά στο CyberTipline Hellas και σώσε ένα παιδί

Το Cybertipline Hellas είναι μία online υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να υποβάλλουν εύκολα, γρήγορα και διαδικτυακά, αναφορές για παιδιά που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, και τίθενται σε κίνδυνο, για οποιονδήποτε λόγο -σωματική κακοποίηση, σεξουαλική εκμετάλλευση, cyberbullying, grooming κ.ά. και λειτουργεί αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, της Γραμμής SOS 1056 πραγματοποιώντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες για το βέλτιστο συμφέρον του Παιδιού.

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Έχασαν τα πόδια τους στον σεισμό αλλά όχι και την ελπίδα να ξαναπερπατήσουν

Η Μαράχ αλ Χαμούντ (Marah Al- Hamoud) κρατά σφιχτά τις παράλληλες μεταλλικές μπάρες και με την ενθάρρυνση του φυσικοθεραπευτή της κάνει σιγά σιγά μερικά βήματα κατά μήκος του διαδρόμου. Στα 24 της χρόνια, η νεαρή Σύρια γνώρισε από πρώτο χέρι το σκληρό πρόσωπο της ζωής αφού σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα -όσα διήρκεσε ο μεγάλος σεισμός στην επαρχία Χατάι (Hatay) της νότιας Τουρκίας έναν χρόνο πριν- έχασε τον σύζυγο, το αγέννητο παιδί της και τα δυο της πόδια (το δεξί πάνω από το γόνατο και το αριστερό κάτω από το γόνατο).

Ρέθυμνο: Οι διευκολύνσεις και οι στάσεις για τα άτομα με αναπηρία στόχος του ΚΤΕΛ

Σοβαρό το ζήτημα της μετακίνησης των ατόμων με αναπηρίες και το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου – Χανίων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, αναπτύσσοντας τις υποδομές του στο κτήριο και ενισχύοντας τον στόλο των οχημάτων του.