Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το παιδί που δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα του

Οι Andrew Scott και Amy Miville έχουν πάει τον  γιο τους σε αμέτρητους ειδικούς προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αδυναμίας του παιδιού να ανοίξει το στόμα του, κάτι που εμφανίστηκε από την στιγμή της γέννησής του, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ειδήσεων του ABC. Οι γιατροί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση, που συνήθως είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης επιπλέον ιστού ή κάποιου προβλήματος των αρθρώσεων. Ωστόσο, στην περίπτωση του Wyatt η αξονική και η μαγνητική τομογραφία έδειξαν ότι όλα είναι φυσιολογικά. 

Τι προβλέπεται για τους σχολικούς περιπάτους και τις εκδρομές

Ενόψει των επικείμενων εκδρομών – μετακινήσεων, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο με το οποίο παρακαλεί για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, καθώς και την έγκαιρη αποστολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εγκρίσεων από τις Περιφέρειες της χώρας.

Τέσσερις δημοφιλείς διατροφικοί μύθοι για παιδιά

Υπάρχουν μύθοι που συνδέονται με τη διατροφή και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίοι είναι τόσο διαδεδομένοι, ώστε η εγκυρότητά τους θεωρείται αυτονόητη από πολλούς γονείς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ καταρρίπτει τέσσερις πολύ γνωστούς τέτοιους μύθους:

Σχεδόν οι μισοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν καπνίσει ένα τσιγάρο

Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 46,2% ανέρχονται οι μαθητές που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα. Από αυτούς μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές λυκείων της Αθήνας. Η βλαβερή αυτή συνήθεια, δε, φαίνεται ότι είναι… ταξική, καθώς από τους μαθητές που ρωτήθηκαν σε μεγάλη έρευνα που έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, στα ιδιωτικά σχολεία το 63,6% απαντάει ότι δεν έχει καπνίσει και το 35,5% ότι έχει καπνίσει, ενώ στα δημόσια σχολεία το 51,3% των μαθητών δεν έχει καπνίσει και το 48,6% έχει καπνίσει.

Ιστολόγιο: Φυσικά Ε' και Στ' Τάξης

Το ιστολόγιο "Φυσικά Ε' και Στ' Τάξης" αποτελεί μία πολύ πλούσια και πολύ καλά οργανωμένη πηγή βίντεο για πειράματα που αφορούν τις θεματικές που πραγματεύεται η ύλη φυσικών της Ε' και της Στ' τάξης δημοτικού. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Πολύ ξύλο

Γράφει η Κέζα Λώρη στο Βήμα

Γονείς έδερναν τα παιδιά τους. Σύνηθες και μάλιστα σε περίοδο κρίσης ακόμη πιο σύνηθες. Ας δούμε τα δεδομένα μιας φρικτής υπόθεσης, που έγινε γνωστή από την καταδίκη στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

ΣτΠ: Αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων τα παιδιά σε talent show

Την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Συνήγορος του Παιδιού.

Η ανεξάρτητη Αρχή εκφράζει έντονο προβληματισμό με αφορμή τη συμμετοχή παιδιών σε ψυχαγωγικές εκποµπές, reality και talent shows.

Θέατρο "Αυλαία": Φυσική και Χημεία... αλλιώς

Ο φυσικοχημικός Βιτριόλης Βραχυκύκλωμας ή αλλιώς Βουβού και ο βοηθός του Φουσκάλιος Μπουρμπουλήθρας με το χαϊδευτικό «Φουμπού» έρχονται από τις 18 Οκτωβρίου στο θέατρο «Αυλαία», για να μεταφέρουν στους θεατές με τον πλέον ευχάριστο τρόπο έννοιες όπως αυτές που διδάσκονται στη σχολική ύλη της Φυσικής, της Βιολογίας και της Χημείας, οι οποίες παίρνουν ζωή μπροστά στα μάτια όλων και εξηγούνται με απλό, διασκεδαστικό αλλά και «εκρηκτικό» τρόπο.

Τα "παιδιά – καναρίνια" των αμερικανικών ανθρακωρυχείων

Ο μικρός ανθρακωρύχος, ήταν ένα μικρό αγόρι σουηδικής ή φινλανδικής καταγωγής που εργαζόταν επί δέκα ώρες καθημερινά σε ένα ορυχείο με αυτή τη φόρμα και τον εξοπλισμό εργασίας, χωμένο στα λαγούμια του ορυχείου με μοναδικό φως αυτό που έβγαζε το σπαρματσέτο στο κεφάλι του. Προσελήφθη ως μαθητευόμενος στην εταιρεία προκειμένου ο πατέρας του να αποπληρώσει τα χρέη του. Ο άτυχος μικρός εργάστηκε και πέθανε στα ορυχεία του Κολοράντο. Πριν η νομοθεσία να απαγορεύσει την παιδική εργασία μετά από σκληρούς αγώνες των εργατικών σωματείων, τα παιδιά, ακόμα και ηλικίας πέντε ετών, εργάζονταν στα ορυχεία και τα προτιμούσαν σε πόστα καθαρισμού και απομάκρυνσης χωμάτων, λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Τροπολογία για απομάκρυνση παιδόφιλων από τα σχολεία

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων παιδοφιλίας αλλά και του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών θα αναλάβει ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, αύριο, Πέμπτη, θα κατατεθεί προς ψήφιση τροπολογία που θα προβλέπει:

Video game κατά της κατάθλιψης

Σε μία μικρή σουηδική πόλη έξω από τη Στοκχόλμη ο Σίμον Κάρλσον αναπτύσσει ένα νέο παιχνίδι για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι, όπως όλα τα άλλα. Είναι βασισμένο σε μια διαφορετική ιστορία που έχει να κάνει με την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα η πλοκή αφορά τα μέλη μιας οικογένειας που παλεύουν να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα που τους άφησε ένα τραγικό δυστύχημα. Ο πατέρας χτύπησε από αμέλεια με το αυτοκίνητό του το γιο του, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Ένας πολυμήχανος «Οδυσσέας» από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τον «Οδυσσέα», το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας για παιδιά στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Γιατί είναι απαραίτητο να κάθεται το μωρό μας (και) μπρούμυτα;

Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη στάση ανάσκελα και μπρούμυτα στη βρεφική ηλικία, είναι πολλές. Άλλοι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι το μωρό πρέπει να κάθεται μόνο ανάσκελα, άλλοι ότι επιβάλλεται να κάθεται και μπρούμυτα.