Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Βιωματικό εργαστήριο: Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα


Μία καινοτόμα δράση, μία πρωτότυπη συνεργασία δύο πολιτισμικών φορέων της πόλης. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιαζουν: 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα βιωματικό εργαστήριο μουσικής «Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα», που έχει στόχο να φέρει σε επαφή ενήλικες και παιδιά με απώλεια ακοής με τη μουσική και τα κρουστά.Το πρόγραμμα προβλέπει αυτοτελείς συναντήσεις, που θα γίνουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα 4, Κτίριο Μ1).

Στόχος του προγράμματος είναι η πρώτη επαφή ατόμων με απώλεια ακοής, με τη μουσική και τα κρουστά.

Βρέφη: Υπνος μέχρι τους 12 μήνες στο δωμάτιο των γονιών

Tα νεογέννητα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους (αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι) για να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Tα μεγάλα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν τιμωρούν τα παιδιά

Όταν έπειτα από μια μεγάλη, κουραστική μέρα γεμάτη τρέξιμο (και αϋπνία) ο γιος σου κάνει ότι δεν σ’ ακούει, σου αντιμιλάει και γίνεται όσο πιο κακομαθημένος μπορεί να γίνει, απ’ το μυαλό σου περνούν χιλιάδες σκέψεις –για τις περισσότερες εκ των οποίων, μετά ντρέπεσαι. Καμιά φορά τα νεύρα θα χτυπήσουν κόκκινο, το μυαλό θα θολώσει και το παιδί θα τιμωρηθεί… εν βρασμώ.

«Barbara Petchenik»: Διεθνής διαγωνισμός ζωγραφικής χαρτών από παιδιά

Τη δική τους οπτική του κόσμου έφτιαξαν μαθήτριες με προβλήματα όρασης, οι οποίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής χαρτών από παιδιά "Barbara Petchenik", με θέμα

"Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο".

Γιατί οι γονείς επιλέγουν προσυσκευασμένα γεύματα για τα παιδιά τους

Είναι μόνο η έλλειψη χρόνου που οδηγεί τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους προσυσκευασμένα, επεξεργασμένα γεύματα ή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι; 

Στο παραπάνω ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition Education and Behavior».

Ξεκινά το φθινοπωρινό πρόγραμμα του «Mathesis»

To πείραμα της ανοικτής διαδικτυακής γνώσης και των MOOCs (Massive Open Online Courses) ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2011, αλλά στην Ελλάδα έχει δύο χρόνια ζωής, και αυτά με έδρα την Κρήτη. Οσο σημασία μπορεί να έχει η... έδρα σε μια καθαρή διαδικτυακή «θάλασσα» γνώσης, η οποία προσφέρεται δωρεάν σε μια υπερσύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Το νομικό πλαίσιο εμποδίζει τους Έλληνες να υιοθετήσουν

Μείωση 24,9% σημείωσαν οι υιοθεσίες στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ελλάδα (66,7%), ενώ η μικρότερη παρατηρήθηκε στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη (6,7%).

Τα ιδιωτικά σχολεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από το MySchool

Στην απόσυρσή τους από το σύστημα του MySchool προσανατολιζονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, μετά την πρόσφατη διαρροή στοιχείων που πυροδότησε διαμάχη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και του τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου. 

5.600 πρόσφυγες ζουν μακριά από την οικογένεια

Εφτασε στη Λέσβο την 1η Απριλίου. Σήμερα η 53χρονη Σύρια βρίσκεται ακόμα στη Μόρια αναμένοντας την εξέταση της αίτησής της για οικογενειακή επανένωση με τα παιδιά της στη Γερμανία. «Αλλά μου είπαν ότι ίσως να μην μπορώ να πάω εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Θα μείνω εδώ μόνη μου;». Μια 20χρονη συμπατριώτισσά της είναι εγκλωβισμένη στον κέντρο του Καρά Τεπέ. Η 16χρονη αδελφή της βρίσκεται στη Φρανκφούρτη. «Μπορούμε να είμαστε πάλι όλοι μαζί σαν οικογένεια; Δεν είμαι σίγουρη εάν έκανα αίτηση για το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης ή για μετεγκατάσταση. Δεν ήταν ξεκάθαρο για εμάς». Μια άλλη γυναίκα, 50 ετών, επίσης από τη Συρία, βρίσκεται ήδη επτά μήνες εδώ, τώρα στο Σκαραμαγκά. Εχει μαζί τις δύο κόρες της, 21 και 11 χρόνων, αλλά ο σύζυγός της και τα άλλα δύο της παιδιά είναι στη Γερμανία. «Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα. Κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από τρεις μήνες. Δεν αντέχω άλλο. Πριν από δύο ημέρες σκεφτόμουν να πέσω στη θάλασσα να πνιγώ».