Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

7 τύποι ξεκούρασης που χρειάζονται όλοι.

Γυμναστική ή παιχνίδι στις στάσεις των ΜΜΜ από Έλληνες μαθητές

Μια στάση όπου μπορούν οι πολίτες να γυμναστούν ενώ περιμένουν το λεωφορείο, μια άλλη όπου βλέποντας τη διαφήμιση οι υποψήφιοι επιβάτες μπορούν να παίξουν pong και να χάνουν θερμίδες παράγοντας ενέργεια για το περιβάλλον κι ένα ρομπότ που κάνει μέχρι και παρκούρ, είναι οι καινοτόμες ιδέες και κατασκευές μαθητών από σχολεία της χώρας μας, που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST Lego League 2021 και απέσπασαν, εκτός από διακρίσεις, και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα. Ομως, όποιος κλείνεται μέσα, τρώει.

Honda: Σύστημα πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης

Η Honda προχώρησε στην ίδρυση της Ashirase, Inc, της πρώτης εταιρίας που προέρχεται από το Ignition, το νέο πρόγραμμα δημιουργίας νεών επιχειρήσεων της Honda. Το πρώτο προϊόν της Ashirase είναι το “Ashirase “, ένα σύστημα πλοήγησης που τοποθετείται στα παπούτσια για την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης στο περπάτημα.

Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν έως τον Μάρτιο του 2023, με το Ashirase να είναι ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο αποτελείται από μια εφαρμογή για smartphone και μία συσκευή δόνησης συμπεριλαμβανομένου ενός αισθητήρα κίνησης, που τοποθετείται στο εσωτερικό του παπουτσιού.

Άποψη: Φαίη Μακαντάση & Κώστας Μεγήρ "Η σπουδαιότερη επένδυση"

Οταν ακούμε για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση στην Ελλάδα ο νους μας συνειρμικά πηγαίνει σε αλλαγές στα πανεπιστήμια ή και στην εισαγωγή τους σε αυτά. Κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί αυτόματα ότι μια μεταρρύθμιση μπορεί να αφορά στην εκπαίδευση των νηπίων. Και όμως η προσχολική αγωγή είναι διαχρονικά η πιο παραμελημένη βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μάλιστα τη στιγμή που άλλες χώρες επενδύουν εδώ και δεκαετίες στην πλαστικότητα του παιδικού εγκεφάλου και στο μέλλον των παιδιών 0-4 ετών προσφέροντάς τους μια ποιοτική προσχολική αγωγή. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ ο ίδιος ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον το 1964 μέσω του προγράμματος «Head Start» έβαλε σε πολιτική προτεραιότητα να σπάσει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων προσφέροντας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παιδική ανάπτυξη. Αλλά και άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, η Δανία αναγνωρίζουν τη βιολογική, κοινωνική και οικονομική αξία προγραμμάτων εκπαίδευσης στην προσχολική αγωγή παρέχοντας υψηλής ποιοτικής στάθμης προγράμματα.

«Luca»: Ένα σπουδαίο μάθημα… αυτοπεποίθησης από τη νέα ταινία της Pixar που δεν πρέπει να χάσετε

Η νέα ταινια της Disney/Pixar «Luca» έχει πολλά μαθήματα να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους μέσα από την ιστορία που πραγματεύεται.

Μπορεί να υπάρχουν ηθικοί κανόνες για να προκαλείς τον εαυτό σου να κάνει δύσκολα πράγματα, ωστόσο υπάρχει ένα υπέροχο μάθημα μέσα σε αυτήν την ταινία: το πώς να σταματάς τον αρνητικό διάλογο με τον εαυτό σου, την αρνητική φωνή που βάζει εμπόδια.

Αυξημένες οι ψυχολογικές διαταραχές και οι απόπειρες αυτοκτονίας στους εφήβους ΛΟΑΤΚΙ+

Βασικοί παράγοντες το χρόνιο στρες, ο εκφοβισμός και η στιγματοποίηση τους από την κοινωνία - Ποιες είναι οι προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας

Υψηλότερα ποσοστά ψυχολογικών διαταραχών και κινδύνου απόπειρας αυτοκτονίας παρατηρούνται σε έφηβους ΛΟΑΤΚΙ+ (ομοφυλόφιλους, λεσβίες, τρανσέξουαλ, αμφιφυλόφιλους ή intersex) και αυτά σχετίζονται με το «άγχος της μειονότητας», δηλαδή, το χρόνιο στρες από τον στιγματισμό, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις. Αυτά επισημαίνονται σε αναρτημένη ανακοίνωση, της πτυχιούχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ Γεωργίας Διονυσοπούλου, με τίτλο “Η ψυχική υγεία των νέων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε σχέση με το στρες της μειονότητας|”, η οποία παρουσιάζεται στο 50ο Συμπόσιο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αντρέας Σλάιχερ στο ΒΗΜΑ: «Η πανδημία μας έκανε να επανεφεύρουμε την εκπαίδευση»

Ο γερμανός μαθηματικός και ερευνητής, υπεύθυνος των περίφημων εκθέσεων του προγράμματος «PISA», μιλάει για τις προκλήσεις που έθεσε διεθνώς η κρίση του κορωνοϊού, τονίζει την ανάγκη μιας «μεγάλης παιδαγωγικής στροφής» και εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

«Νομίζω ότι αυτή τη γενιά δεν θα τη θυμόμαστε τελικά ως την Covid generation αλλά ως τη γενιά που επανεφηύρε την εκπαίδευση» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αντρέας Σλάιχερ, γερμανός μαθηματικός, στατιστικός και ερευνητής στον τομέα της εκπαίδευσης, διευθυντής και συντονιστής του προγράμματος του ΟΟΣΑ για τη Διεθνή Αξιολόγηση Φοιτητών και του προγράμματος Δείκτες του Εκπαιδευτικού Συστήματος του ΟΟΣΑ.

Petlink: Παγκόσμια επιτυχία για την ελληνική μαθητική "start up" που σχεδίασε την πιο έξυπνη υιοθεσία αδέσποτων σκύλων

Κορυφαία διάκριση κατέκτησε η μαθητική κοινωνική "επιχείρηση" Petlink από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού με την ανάδειξή της στις 3 καλύτερες του 7ου Παγκόσμιου Τελικού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Ιουνίου 2021. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe σε αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο ΝΝ ενώ στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.

Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για τα άπορα παιδιά

Νέο πρόγραμμα βάζει σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων. Στοχεύει στην πρόληψη και την προστασία της υγείας των παιδιών οικονομικά ευάλωτων οικογενειών της πρωτεύουσας.

Για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων παρέχει υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Φάρος Τυφλών Ελλάδος: «Η όραση χάθηκε, αλλά η ζωή συνεχίζεται»

Γυμναστήριο, μαθήματα υπολογιστών , θεατρική ομάδα, τμήματα πλεκτού και κομποδετικής, το πρώτο Μουσείο Αφής ,την φορητή συσκευή Smart Guide και μαθήματα Braille είναι μερικά από αυτά που προσφέρει ο «Φάρος Τυφλών Ελλάδος».

Amazon: Γιατί γονείς παιδιών με το όνομα “Alexa” τα βάζουν με την εταιρεία;

Γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν το όνομα “Alexa”, κατηγορούν το γίγαντα του e-commerce, Amazon, για το γεγονός ότι τα παιδιά τους υφίστανται bullying, λόγω της συνωνυμίας τους με την ψηφιακή βοηθό της εταιρείας. Οι γονείς δηλώνουν ότι μόλις αρχίζουν τα αστεία σχετικά με το όνομα Alexa, δεν σταματούν ποτέ. Μερικοί, μάλιστα, έχουν αλλάξει το όνομα του παιδιού τους, γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έτσι, οι γονείς καλούν την Amazon να αλλάξει την προεπιλεγμένη λέξη αφύπνισης για τις συσκευές της σε ένα «μη ανθρώπινο» όνομα.

Ξεκινάει ο εμβολιασμός εφήβων 15 έως 17 ετών στη χώρα μας

Το πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών έναντι της COVID-19 με τα mRNA εμβόλια έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για τον εμβολιασμό των εφήβων που έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα απαιτείται συναίνεση γονέων, ενώ ο προγραμματισμός των σχετικών ραντεβού αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια, εξηγώντας το σκεπτικό της επιτροπής, επικαλέστηκε δεδομένα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το 14,1% των κρουσμάτων αφορά παιδιά και εφήβους, ενώ η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω της COVID-19 εφήβων 12 έως 17 ετών είναι 2,5 έως 3 φορές υψηλότερη από τη συχνότητα νοσηλείας λόγω γρίπης. Από τους 204 εφήβους που εισήχθησαν για νοσηλεία λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, το 70,6% είχε υποκείμενα νοσήματα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και το 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.