Τετάρτη 27 Απριλίου 2022
Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά σας κι εσάς!
Η καθημερινότητα στο σχολείο είναι πολύ δύσκολη για κάποια παιδιά. Παλεύουν με ύλη που δεν καταλαβαίνουν, με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν, με απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μένουν πίσω.
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα μικρό σπρώξιμο από επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρίες που μπορούν να εντοπίσουν τις δυσκολίες τους και να επιλέξουν τις κατάλληλες μεθόδους - υλικά διδασκαλίας για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά και να διδάξουν νέες έννοιες και δεξιότητες.
Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το παιδί σας! Με αγάπη και ενθουσιασμό για αυτό που κάνουμε.
Fuel Pass: Εμειναν εκτός τα ΑμΕΑ που απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας
Μία πολύ ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, τα ΑμΕΑ φαίνεται ότι «ξέχασαν» από τον σχεδιασμό της πλατφόρμας για το επίδομα βενζίνης, Fuel Pass, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αναγνωρίζει το πρόβλημα το υπουργείο
Πολλοί δικαιούχοι της επιδότησης, οι οποίοι πληρούσαν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια, αλλά είχαν κινητικές ή άλλες αναπηρίες δεν κατάφεραν να υποβάλουν την πρώτη ημέρα αίτηση στην πλατφόρμα, καθώς δεν μπορούσε να επαληθευτεί στο ειδικό πεδίο ότι έχουν την κυριότητα οχημάτων για τα οποία έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Κι αυτό διότι αυτή η κατηγορία πολιτών απαλλάσσεται από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με αποτέλεσμα το σύστημα να μην τους αναγνωρίζει και να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Προβολή: Κεραία (ΕΡΤ) - Αυτισμός (Α' Μέρος)
Η ΚΕΡΑΙΑ αυτή την Τρίτη εντρυφεί στο τεράστιο θέμα του Αυτισμού. Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του, αυτή τη χρονική στιγμή 1 στα 68 παιδιά παγκοσμίως, δεν γίνεται, ούτε να μας αφήσει αδιάφορους αλλά ούτε και να μας φοβίζει να μιλήσουμε γι΄αυτό.
Podcast: Έμφυλη ισότητα και αναπηρία
Από το podcast "Women On Topic" ένα επεισόδιο για την έμφυλη ισότητα και την αναπηρία.
Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό
Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
Ποιοι είναι οι γονείς «μπουλντόζα» και ο αντίκτυπος της συμπεριφοράς αυτής στα παιδιά
Ποια είναι τα σημάδια που θα σε οδηγήσουν να καταλάβεις αν είσαι γονέας “μπουλντόζα”, σε ποιες περιπτώσεις εκδηλώνουμε μία τέτοια συμπεριφορά και πως μπορεί το σύνδρομο αυτό να επηρεάσει αρνητικά τη ψυχολογία του παιδιού.
Η γονεϊκότητα σήμερα μοιάζει να είναι μία επιστήμη. Το να είσαι γονέας φέρει πολλές ευθύνες και προκλήσεις. Κάθε ευσυνείδητος γονιός οφείλει να αναλάβει με υπευθυνότητα την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του παιδιού του. Ωστόσο, ο ρόλος αυτός είναι ίσως ο δυσκολότερος και ταυτόχρονα ο πιο υπέροχος που θα κληθούμε να αναλάβουμε.
Ερευνα: Ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορούν τελικά να μορφωθούν μέσω Διαδικτύου;
Τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που διαμορφώνονταν επί σειρά ετών στις κοινωνίες μας, αποκάλυψαν τα τρία χρόνια της πανδημίας που πέρασαν και τα οποία έδωσαν εκπαιδευτικό προβάδισμα μέσω του Διαδικτύου κυρίως στις οικονομικά προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού.
Είναι ξεκάθαρο πια ότι η νέα «ψηφιακή εποχή» που ανέτειλε με την επέλαση της πανδημίας Covid-19, έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση και αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των πολιτών για να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα αυτονόητο.
Τα ρομπότ που έσπασαν τα τείχη
«Οταν ταξίδεψα στην Αμερική, νόμιζα ότι ζούσα σε παραμύθι. Εκεί αλλάζει η ζωή μου και αποφασίζω ότι αυτό το στερεότυπο και η προκατάληψη που έχει η κοινωνία απέναντί μας πρέπει να σταματήσουν, και ο μόνος τρόπος είναι η γνώση, η μόρφωση και το σπάσιμο των τειχών που υπάρχουν στον Δενδροπόταμο», λέει στην «Κ» ο Σταύρος Σαγκούρης. Ο 19χρονος Σταύρος σπουδάζει σήμερα οικονομικά και για πολλούς, στην κοινότητα των Ρομά του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, η πορεία του είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι η κοινωνική ένταξη δεν είναι ακατόρθωτη και η εγκατάλειψη του σχολείου –που συνήθως κινείται σε υψηλά ποσοστά στους Ρομά– δεν είναι πάντα ο κανόνας. Η αλλαγή στη ζωή του, όμως, ξεκίνησε πολύ πριν από το ταξίδι του στην Αμερική. «Γεννήθηκα στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας, αλλά έπειτα από λίγα χρόνια μετακομίσαμε στον Δενδροπόταμο. Στο δημοτικό σχολείο με χαρακτήριζαν “πρωτευουσιάνο” και τα παιδιά δεν με έκαναν παρέα. Εζησα έναν μικρό κοινωνικό αποκλεισμό και έτσι ξεκίνησε η επαφή μου με τον “Φάρο”», μας λέει.
Ερευνητές ΜΙΤ: Ανάκτηση ακοής με νέου τύπου αναγεννητική θεραπεία κυττάρων
Μια ομάδα ερευνητών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), ΗΠΑ, πίσω από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Frequency Therapeutics, ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει έναν νέο τύπο αναγεννητικής θεραπείας που μπορεί να αναστρέψει την απώλεια ακοής χωρίς την ανάγκη ειδικών εργαλείων ή εμφυτευμάτων.
Με τον προγραμματισμό ορισμένων τύπων ανθρώπινων κυττάρων που ονομάζονται προγονικά κύτταρα, η ομάδα ανακάλυψε έναν νέο τρόπο για να διεγείρει τα αισθητήρια κύτταρα μέσα στον κοχλία, αναφέρει το Futurism.
«Ήθελα να πάρω τη ζωή στα χέρια μου» – Τι λέει στην «Κ» ο 28χρονος τυφλός που πήρε απολυτήριο δημοτικού
Ενας 28χρονος τυφλός Ρομά από την Πάτρα, ο Μπάμπης Κούτρας, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να πάρει το απολυτήριο από 12ο Δημοτικό Σχολείο.
Ο 28χρονος, παρόλο που απείχε για πολλά χρόνια από το σχολείο, αποφάσισε να αλλάξει ρότα στη ζωή του, να θέσει τους δικούς του όρους, και να αυτονομηθεί. Τελικά τα κατάφερε και με το παραπάνω.
Συνοδοιπόρος του σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια στάθηκε η εκπαιδεύτρια κινητικότητας και του συστήματος Μπράιγ, του Συλλόγου Τυφλών Πάτρας, κυρία Κωνσταντίνα Γαλανοπούλου, η οποία βοήθησε τον Μπάμπη να εκπληρώσει το όνειρο του και να πάρει το απολυτήριο.
Μαθήματα ισότητας από σχολείο
Τα παιδιά ξέρουν πως η ισότητα είναι εκ γενετής προνόμιο όλων και το ζωγράφισαν σε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία στο σχολείο τους μήπως και κάποιοι το έχουν ξεχάσει.
Νέα, μεγάλων διαστάσεων (160m²), τοιχογραφία με αθλητικές παραστάσεις, που αναδεικνύει το θέμα της ισότητας των ανθρώπων, κοσμεί πλέον το γήπεδο καλαθοσφαίρισης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, το οποίο ανακατασκευάστηκε πρόσφατα από τον Δήμο Ιλίου.
Τέσσερις αιώνες εκπαίδευσης, χιλιάδες ανώνυμοι δάσκαλοι
Η έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Ελληνες γράμματα από την Αλωση μέχρι την Επανάσταση, 1453-1821», του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, έχει έναν ισχυρό ανταγωνιστή: το ίδιο το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται. Το παλαιό Χρηματιστήριο (Πεσμαζόγλου 1 και Σοφοκλέους) είναι ένα έκθεμα από μόνο του, μέσα στο έκθεμα, διπλασιάζοντας τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη. Κατασκευάστηκε το 1881, ο Χαρίλαος Τρικούπης το ενέταξε στο πρόγραμμα της ανασυγκρότησης του νεότερου ελληνικού κράτους, είναι υποδειγματικά ανακαινισμένο, διατηρημένο με σεβασμό από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία πλέον ανήκει, ύστερα από διάφορες κακοποιήσεις που είχε υποστεί. Η έκθεση του ΜΙΕΤ, που συμπεριλαμβάνεται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου), μοιάζει να βρήκε την ιδανική στέγη της.
«Παίξτε με τα παιδιά που έρχονται από την Ουκρανία» λέει ο Νορβηγός πρωθυπουργός στα παιδιά της χώρας του
Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε προέτρεψε τα παιδιά της χώρας του να προσκαλέσουν παιδιά Ουκρανών προσφύγων να παίξουν μαζί τους και να τα κάνουν να νιώσουν ευπρόσδεκτα, καθώς η σκανδιναβική χώρα προετοιμάζεται να δεχθεί περισσότερους Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους.
Τι είναι τα «Lover boys»: Ο αδίστακτος τρόπος που διακινητές ανθρώπων παγιδεύουν τα θύματά τους
Μια 15χρονη κοπέλα που εξαφανίστηκε από το Περιστέρι σήμανε συναγερμό στις αρχές, φέρνοντας στο προσκήνιο το κύκλωμα των διαβόητων “lover boys".
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στον Alpha, αποκάλυψε ότι η ανήλικη είχε μπλέξει στα δίχτυα κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. «Ξέρουμε ότι αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν νέους για διάφορους λόγους. Να πούμε σε αυτούς τους κυρίους ότι θα τη βρούμε, γιατί έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα παιδιά», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Οι δήμοι της χώρας ενώθηκαν και απαιτούν την πλήρη αρμοδιότητα για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών
Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση ενός σοβαρότατου και κρίσιμου θέματος που απασχολεί την κοινωνία, και ειδικότερα την προστασία των παιδιών από φαινόμενα κακοποίησης, τίθεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, όπως αναφέρει ο δήμος Νεάπολης Συκεών σε ανακοίνωσή του.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)