Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις νοηματικές γλώσσες και τους διερμηνείς νοηματικών γλωσσών

Στις 28 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτίνας Helga Stevens, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέδριο με θέμα "Πολυγλωσσία και ίσα δικαιώματα στην ΕΕ, ο ρόλος των νοηματικών γλωσσών" με στόχο να να αναδειχθούν οι νοηματικές γλώσσες ως μέρος της πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Για πρώτη φορά υπήρξε ταυτόχρονη διερμηνεία σε 31 ευρωπαϊκές νοηματικές γλώσσες, μία μη ευρωπαϊκή (νοηματική γλώσσα) και στις 24 επίσημες προφορικές της ΕΕ από συνολικά 145 διερμηνείς. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις νοηματικές γλώσσες και τη διερμηνεία τους, με κυριότερο αυτό της νομοθετικής αναγνώρισης των νοηματικών γλωσσών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο καθώς και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των διερμηνέων, για την πλήρη, ανεμπόδιστη και ισότιμη ένταξη των Κωφών στην κοινωνία.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή και bazaar στο Τελλόγλειο (11/12/2016)

Με ευφάνταστες δημιουργίες από τα εργαστήρια για παιδιά, κάλαντα, τραγούδια και κεράσματα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. θα υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, από 11.30 έως 13.30, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του. Τους επισκέπτες θα περιμένει ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο bazaar με πολλές προτάσεις για δώρα. 

Στήριξη του επιχειρείν στα ΑΕΙ

Το ελληνικό ίδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε ρόλο κυνηγού επιχειρηματικών ιδεών στα ΑΕΙ. Είναι μία εικόνα από το μέλλον, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο για χρηματοδότηση νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης, υπό την ομπρέλα του νεοσύστατου Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) θα δημιουργηθούν τρία ταμεία με σκοπό τη χρηματοδότηση ερευνητικών ιδεών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους μέχρι να σταθεροποιηθούν στον κόσμο του επιχειρείν.

Εφιάλτης για την ελληνική οικογένεια με ξύλο, βασανιστήρια και βιασμούς...

Μια εφιαλτική εικόνα αναδύεται σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, γύρω από την κάθε μορφής κακοποίηση γυναικών και παιδιών, όπως καταγράφεται μέσα από τις πάντα περιορισμένες, σε σύγκριση με τα πραγματικά περιστατικά, καταγγελίες, αλλά και τη θλιβερή δικαστηριακή πρακτική.

Κατά 25% θα μειωθούν οι μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα επόμενα 6 χρόνια

Τα επόμενα 6 χρόνια ο μαθητικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να μειωθεί κατά 25 % περίπου σημειώνει η έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της Κατάρτισης του 2016 που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνέδριο για την εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συνέδριο με θέμα «Η Εκπαίδευση για τα παιδιά-πρόσφυγες: Οι τρέχουσες πρακτικές και προοπτικές» διοργανώνει η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στο συνέδριο θα παρέμβει ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρ. Στυλιανίδης και θα παρευρεθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Γ. Μπαμπινιώτης: Θανατηφόρα τα greeklish για τα παιδιά

Ο αστείρευτος πλούτος της ελληνικής γλώσσας και η μοναδική της ικανότητα να εμπλουτίζεται επ' αόριστον μέσα από τα βασικά δομικά στοιχεία της αποτελεί το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος του νέου λεξικού του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των Παραγώγων και Συνθέτων της Νέας Ελληνικής "Τα Παιδιά και τα Εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας"» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Κέντρο Λεξικολογίας.

Θα έστελνες το παιδί σου σε talent show;

Βλέποντας talent show με παιδιά, απορώ. Είναι καλό να έχεις πολύ ταλέντο, από μικρός; Οι γονείς θέλουν να έχουν ένα παιδί-θαύμα για να το περιφέρουν στα πανηγύρια; Το ταλέντο θα χαθεί αν δεν βγει στην τηλεόραση;

Πα.Μακ.: Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

«Οι άνθρωποι της εκπαιδευτικής πράξης ρωτούν, οι άνθρωποι της ακαδημαϊκής έρευνας απαντούν», είναι ο τίτλος ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και/ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Η πιπίλα του παιδιού: Μελλοντικός κίνδυνος ή άσκοπα υπερβάλλουμε;

Ασφαλώς δεν είναι έγκλημα! Η πιπίλα δεν πρόκειται να προκαλέσει στο παιδί -στα πρώτα χρόνια- κανένα απολύτως πρόβλημα! Το τέλειο, το ιδεώδες θα ήταν χωρίς αυτήν. Όμως σπάνια συναντάμε το τέλειο και μερικές φορές, όταν το βρούμε τελικά δεν μας αρέσει και δεν μας συμφέρει.

Στροφή προς την εκπαίδευση;

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και την κατάρτιση στην Ελλάδα. Το ένα κόμμα έριξε τις ευθύνες στο άλλο και ο τσακωμός ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο. Πέρα από το γελοίο του θεάματος των αντεγκλήσεων χωρίς λόγο, αφού όλοι έβαλαν το χεράκι τους για τη σημερινή κατάντια, διαπιστώνουμε ότι ενώ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται, πολύ σωστά, στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση, οι εδώ αντιμαχόμενες παρατάξεις μιλούν για καταστροφή στην Παιδεία αδυνατώντας να ξεχωρίσουν την Παιδεία από την Εκπαίδευση.

«Όχι διάβασμα στο σπίτι», το κίνημα που δυναμώνει

Δεν έχει εξελιχθεί, τουλάχιστον όχι ακόμη, σε γονεϊκό κίνημα όπως στην Ισπανία. Ούτε έχει τη φανερή υποστήριξη πολλών δασκάλων, όπως συμβαίνει στη Βρετανία. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η διαμαρτυρία στην Ελλάδα είναι υπαρκτή: όλο και περισσότεροι γονείς, δάσκαλοι και φυσικά μαθητές δηλώνουν πως το διάβασμα στο σπίτι, ειδικά στις τάξεις του Δημοτικού, όχι μόνο δεν βοηθά αλλά επιπλέον βλάπτει.

Συνέπειες από την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία

Κάθε κυβέρνηση, τόσο οι προηγούμενες όσο και η τωρινή, προσπαθεί να τεκμηριώσει, επιστημονικά και παιδαγωγικά, το νομοθετικό της έργο που αφορά στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση στις θεωρίες της «ένταξης» και της «συμπερίληψης».