Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η ετοιμότητα για ανάγνωση σχετίζεται και με το σώμα.

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά κάθονται περισσότερο από ποτέ. Τα μωρά περνούν ώρες περιορισμένα στα ειδικά καθισματάκια για το αμάξι ή σε ειδικά καθισματάκια για το αμάξι ή σε ειδικά καλαθάκια μεταφοράς αντί να μπουσουλούν ή να τα κουβαλούν οι γονείς. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν ένα βαρύ πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οργανωμένες δραστηριότητες. Τα παιδιά σήμερα έχουν 25% λιγότερο χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι σε σύγκριση με τα παιδιά της προηγούμενης γενιάς, χωρίς να έχουμε αφαιρέσει τον χρόνο που τελικά δαπανούν στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά. 

Ημερίδα: «Θέατρο Κωφών Ελλάδος: 35 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό, την έρευνα, τη γλωσσική διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη»

Εν αρχή… ο λόγος; Εν αρχή… η έκφραση; Εν αρχή… η εκπαίδευση; Εν αρχή η ύπαρξη και η ισοτιμία. Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με μια ημερίδα για τα 35 χρόνια έρευνας στον χώρο της συνύπαρξης λόγου και κίνησης.

Η κατανάλωση ψαριών κατά την κύηση δεν προκαλεί παιδικό αυτισμό

Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί που θα γεννηθεί να έχει αυτισμό ή αυτιστικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Μ. Βρετανία.

Για τρίτη χρονιά βραβεύτηκε το 2ο Λύκειο Ωραιοκάστρου

Η αποστολή μας ήταν να κάνουμε ένα φύλλο εργασίας όπου λύσαμε ασκήσεις μαθηματικών και μηχανικής και είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σενάριο αντιμετώπισης σεισμών, λέει στο www.ka-business.gr η καθηγήτρια Ευτυχία Καραγιάννη που μαζι με τους Γιώργο Χατζηγεωργίου, Αλέξανδρο Χρήστου και τη Διευθύντρια Κωνσταντίνα Σαρανταυγά, διοργάνωσαν σειρά δράσεων μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους από χώρες του εξωτερικού...και βραβεύτηκαν!

Πρόσωπο: Μάριος Καρακατσάνης,

Ένας συγγραφέας μπορεί να είναι δυσλεκτικός; Αυτό το έχει αποδείξει ο Μάριος Καρακατσάνης, ένας συγγραφέας όντας δυσλεκτικός, ο οποίος από 12 ετών έχει ξεχωρίσει στα «μάτια» των αναγνωστών του μέσα από τα βιβλία και τα ποιήματά του.

Άποψη: Κ. Βίδος "Φταίμε όλοι για το έγκλημα της Λέρου!"

Αυτή η αποτρόπαια υπόθεση έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά πως αυτό που προβάλλουμε ως παραδοσιακό πρότυπο οικογένειας στην Ελλάδα μπορεί να είναι μία επί Γης Κόλαση. Ερχεται όμως και για να μας βάλει μπροστά στις δικές μας ευθύνες, κάθε φορά που υποπτευόμαστε αλλά σιωπούμε

Διακρίσεις στα σχολεία με θύματα ΛΟΑΤΚ

Τα αποτελέσματα της Πρώτης Πανελλαδικής Ερευνας για το Σχολικό Κλίμα, όπως το αντιλαμβάνονται οι ΛΟΑΤΚ (σ.σ. από το ακρωνύμιο λείπει το γράμμα «Ι» λόγω της μη συμπερίληψης Ιντερσεξ θεμάτων στο ερωτηματολόγιο της έρευνας) μαθητές/τριες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνει η ΛΟΑΤΚ μαθητική κοινότητα σε καθημερινή βάση και μάλιστα σε έναν χώρο που θα έπρεπε να λειτουργεί συμπεριληπτικά και μακριά από διακρίσεις και ρατσισμό.

Εργαστήρια για παιδιά τον Ιούνιο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μια σειρά από εργαστήρια για τα παιδιά που θα μείνουν τον Ιούνιο στην Αθήνα έχει προγραμματίσει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ), που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα. Σε αυτά βρέφη αλλά και παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, έρχονται σε επαφή με τη γνώση αλλά και με τις Τέχνες, γνωρίζοντας το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική πειραματίζονται, διασκεδάζουν και αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Ας δούμε όμως τα εργαστήρια αναλυτικά: 

Σύγχρονα «εργαλεία» για τη διαπολιτισμικότητα στο σχολείο και την οικογένεια

Οι σύγχρονες προκλήσεις, τα ερευνητικά δεδομένα και τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός για να προσεγγίσει ζητήματα που σχετίζονται με την διαπολιτισμικότητα στο σχολείο, την οικογένεια αλλά και τις κοινότητες με στόχο την αποτελεσματική γεφύρωση και προσέγγιση στα ζητήματα πολυπολιτισμικότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Σταυροδρόμι Γλωσσών και Πολιτισμών: Γλώσσες και πολιτισμοί στο σχολείο και την οικογένεια» που διοργανώνεται τη φετινή χρονιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ – Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κ.Ε.ΜΕ.

Aντρέα Καμιλλέρι: Αν και είμαι τυφλός, τα όνειρά μου είναι γεμάτα χρώματα

Είναι ο δημιουργός του πασίγνωστου «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο». Στα 93 του χρόνια ο Αντρέα Καμιλλέρι εξακολουθεί να καπνίζει πολύ -τουλάχιστον 60 τσιγάρα την ημέρα. Ένα γλαύκωμα τον καταδίκασε στην τύφλωση, αλλά εξακολουθεί να γράφει. Το μυαλό του παραμένει τόσο διαυγές όσο ποτέ άλλοτε και η επιτυχία του συνεχίζεται ασταμάτητα. Ο Σικελός συγγραφέας είναι ο δημιουργός 103 βιβλίων, έχει πουλήσει 26 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Ιταλία και έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, τα δικαιώματα της τηλεοπτικής σειράς «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» που βασίζεται στα μυθιστορήματά του, έχουν πωληθεί σε 63 χώρες...