Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Μεταμόσχευση ωοθηκών: Πρώτη γέννηση στην Ελλάδα με τη νέα τεχνική

Ένα υγιέστατο αγοράκι γέννησε η 39χρονη Ειρήνη Κόκα, η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που αποκτά παιδί με μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Το βρέφος, βάρους 3 κιλών και 20 γραμμαρίων, γεννήθηκε με καισαρική το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Πριν από 16 χρόνια η κ. Κόκα διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο και λέμφωμα Χότζκινς και υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Το 2013 ο αιματολογικός καρκίνος επανεμφανίστηκε, μόνο που αυτήν τη φορά η γυναίκα προχώρησε σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού πριν υποβληθεί εκ νέου σε αντικαρκινική θεραπεία που θα επηρέαζε τη γονιμότητά της.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Γένεσις Αθηνών με επικεφαλής την εμβρυολόγο Μαρία Μπίμπα και σε συνεργασία με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.

Μάλιστα η επέμβαση μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και άλλοι έλληνες γιατροί.

Περίπου 1,5 χρόνο μετά την επέμβαση, ωάρια που συλλέχθηκαν από τις ωοθήκες γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα του συζύγου της κ. Κόκα.

«Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά επετεύχθη εγκυμοσύνη και γέννηση υγιούς παιδιού μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού» δήλωσε ο γιατρός της και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος

«Με αυτήν τη μέθοδο έχουν γεννηθεί 210 παιδιά διεθνώς, μετά το πρώτο παιδί στον κόσμο το 2004, με ποσοστό γεννήσεων 21%, με παρόμοια ποσοστά κυήσεων, τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από εξωσωματική».

Η η κ. Κόκα εξέφρασε την ικανοποίησή της: «Το μεγαλύτερό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αγωνίστηκα και κατάφερα με τη βοήθεια της ιατρικής ομάδας να κερδίσω το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου, το αγοράκι μου. Θα ήθελα να πω σε όλες τις γυναίκες που περνούν κάτι ανάλογο με τη δική μου περίπτωση ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου