Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Υπερλεξία στα παιδιά.

Μήπως το πολύ μικρό παιδί σας λέει εύκολα τα γράμματα και αριθμούς; Μήπως μπορεί να διαβάζει λέξεις πριν ακόμα να μπορεί να μιλήσει σωστά; Αν ναι, το παιδί σας μπορεί να έχει μια διαταραχή που λέγεται υπερλεξία. 

Κατανοώντας την υπερλεξία. 

Η υπερλεξία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μια έντονη εμμονή/ αγάπη για τα γράμματα και τους αριθμούς, καθώς και μια πρόωρα αναπτυγμένη αναγνωστική ικανότητα. Τα παιδιά με υπερλεξία διαβάζουν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και συχνά αρχίζουν να διαβάζουν σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και δύο χρονών. 

Caramelle: ένα τραγούδι για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Δύο καραμέλες και η ανάγκη για μία ανάσα. Το τραγούδι Caramelle των Pierdavide Carone και Dear Jack δίνει στους στίχους του φωνή στα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Δείτε την αγγλική μετάφραση των στίχων εδώ.

Υπ. Παιδείας: Δικαιολογημένες οι απουσίες μαθητών λόγω γρίπης

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης.

Πέππα το γουρουνάκι: Μεγαλώνει παιδιά με... βρετανική προφορά!

Τι υποστηρίζουν Αμερικανοί γονείς για την «παρενέργεια» του δημοφιλούς παιδικού προγράμματος

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γνωρίζει κάποιος άνθρωπος το πρόγραμμα «Peppa Pig» - «Πέππα το Γουρουνάκι». Ιδίως κάποιοι γονείς με μικρά παιδιά ακούνε «Πέππα» και φεύγουν τρέχοντας, αφού τα πιτσιρίκια τρελαίνονται με τις περιπέτειές της. Η παιδική σειρά παρακολουθεί τις περιπέτειες της ζωής της Πέππα με την οικογένειά της και τους φίλους της σε μια φανταστική πόλη της Βρετανίας. Το καρτούν προβάλλεται σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερους από 7 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube.

Ο λόγος που έχουν τόσο περίεργα ονόματα τα προϊόντα του ΙΚΕΑ και η δυσλεξία του ιδρυτή του

Φτάνεις σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ, ψάχνεις ένα προϊόν και προσπαθείς να το ζητήσεις από τον υπάλληλο. Θες να πεις το όνομα; Καλή τύχη!

Και αναρωτιέσαι: γιατί έχουν τόσο δύσκολα ονόματα που κανείς -πέρα από τους Σουηδούς- δεν μπορεί να προφέρει;

Η απάντηση κρύβεται στον ιδρυτή της ΙΚΕΑ και στη δυσλεξία του.

Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης: Ενα ακόμα σχέδιο υποβάθμισης της Ειδικής Αγωγής

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με τον τελευταίο νόμο 4547/2018 για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση, που βάζει μια ακόμα θηλιά στην πολύπαθη ειδική αγωγή.

Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων: Δωρεάν μαθήματα σε γονείς για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο

«Το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγών και των αποπλανήσεων, οι παιδόφιλοι το κάνουν μέσα από φωτογραφίες που βρίσκουν με παιδιά προκλητικά ντυμένα στο Facebook και στα υπόλοιπα Κοινωνικά Δίκτυα», επισημαίνει επικαλούμενος έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία. 

Ο κ. Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, δημιούργησε το 2018 την «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» με σκοπό τη «διαπαιδαγώγηση» των μεγάλων για την ασφαλή πλοήγηση των μικρών. Ειδικότερα, σκοπός της πλατφόρμας είναι να ενημερώσει και να διδάξει στους γονείς πώς να μάθουν να προστατεύουν τα παιδιά από τυχόν διαδικτυακούς κινδύνους με τους οποίους εκείνα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα ενώ «σερφάρουν» όπως η υποκλοπή φωτογραφιών και δεδομένων.

Ακροατής Πανεπιστημιακών Μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών με στόχο τη διάχυση επιστημονικής, ποιοτικής και έγκυρης γνώσης και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία έχει καθιερώσει τον θεσμό του Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων μέσω του οποίου στοχεύει στη διαρκή επιμόρφωση του πολίτη, η οποία βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή με κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον.

Η πρόταση της εισαγγελέως ανηλίκων για τον 12χρονο μαθητή στην Καλαμαριά

Στο ίδιο μήκος κύματος της λύσης που εξετάζουν οι εκπαιδευτικοί φορείς με το υπουργείο Παιδείας, ήταν και η πρόταση της προϊσταμένης του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τσιαρδακλή για την υπόθεση του 12χρονου μαθητή με το εκ γενετής σύνδρομο που φοιτά στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. 

Η αναιμία στα παιδιά

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η σοβαρή κούραση, ο εκνευρισμός, ο πονοκέφαλος, η ελαφριά αδυναμία, η ταχυκαρδία, η απώλεια όρεξης

Ένα παιδί μπορεί να είναι αναιμικό επειδή έχει χαμηλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό συνήθως οφείλεται στην κακή διατροφή ή στην έλλειψη σιδήρου και αποτελεί την πιο κλασική και συνηθισμένη αιτία αναιμίας. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η σοβαρή κούραση, ο εκνευρισμός, ο πονοκέφαλος, η ελαφριά αδυναμία, η ταχυκαρδία, η απώλεια όρεξης, η πρησμένη γλώσσα αλλά και η λιγούρα για περίεργα πράγματα, όπως η κιμωλία.

Το κάπνισμα στην εφηβεία και πώς θα το αποτρέψετε

Εννιά στους δέκα καπνιστές κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο στην εφηβεία και κάθε μέρα που περνά, πάνω από 3.200 νέοι δοκιμάζουν το πρώτο τους τσιγάρο. Μπορούμε όμως να κατανοήσουμε γιατί οι έφηβοι ξεκινούν αυτήν την τόσο βλαβερή συνήθεια;

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω»:Ένα συγκλονιστικό βίντεο μαθητών για τα τροχαία

Οι μαθητές της Γ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου στη Σκάλα Λακωνίας δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό βίντεο με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα τροχαία. 

Με τίτλο «ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω» οι μαθητές επιχειρούν να κάνουν τους οδηγούς να σκεφθούν πόσο πολύτιμη είναι η ζώνη, η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η μη κατανάλωση αλκοόλ.