Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Σύνδρομο Barakat

πηγή

Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Barakat και τους συνεργάτες του το 1977. Το σύνδρομο Barakat, γνωστό και ως σύνδρομο HDR, είναι μια ετερογενής, σπάνια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τριάδα του υποπαραθυρεοειδισμού (H) (μειωμένη λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων – μικρών ενδοκρινών αδένων στο αυχένα που διατηρούν τα επίπεδα του ασβεστίου στο σώμα), της νευροαισθητήριας βαρηκοϊας/κώφωσης (D) και της νεφρικής νόσου (R).

Διαρκής η μάχη των ατόμων με αναπηρία για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ


Η ζωή με αναπηρία στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πολύ συχνά ένα ταξίδι γεμάτο εμπόδια και διακρίσεις. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 επανέφεραν το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αλλά η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι τεράστια.

Το ΒΗΜΑ των Μαθητών: 1ος Πανελλήνιος και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων

Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 45 εκδόσεις σε συνεργασία με τα σχολεία της Περιφέρειας προκηρύσσει έναν νεοσύστατο θεσμό, τον πρώτο (1ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στον γραπτό λόγο με τη δημιουργία Σχολικών Εφημερίδων.

Φάσμα αυτισμού: Έρευνα αποκαλύπτει τον λόγο που εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια

Το φάσμα αυτισμού ή αλλιώς διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να αλληλεπιδρά κοινωνικά και να επικοινωνεί. Τα άτομα στο φάσμα συχνά παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, περιορισμένα ενδιαφέροντα και δυσκολία στην κατανόηση των κοινωνικών κανόνων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το φάσμα του αυτισμού είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο συχνός στα αγόρια σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά η αιτία αυτής της διαφοράς δεν έχει πλήρως κατανοηθεί.

«Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας» της Χριστίνας Σαρρή


Προώθηση της κοινωνικής ένταξης παιδιών με αναπηρίες από τους δήμους

Σάρκα και οστά λαμβάνει το πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, για τη βοήθεια παιδιών με αναπηρίες, σύμφωνα με τα άρθρα 51 και 52 του ν. 4997/2022 (Α’219).

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης.

Νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης για κωφά και βαρήκοα άτομα στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης για κωφά και βαρήκοα άτομα στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος - HFD.

Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία μέσω πλατφόρμας που διευκολύνει την επικοινωνία κωφών και βαρήκοων ατόμων με τους εκπροσώπους του τμήματος εξυπηρέτησης του αεροδρομίου.

Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια ενισχύουν τη νοητική ικανότητα, ενώ η άσκηση… όχι

Ανατρεπτική μελέτη αποκαλύπτει πως η μέτρια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία, αλλά δεν βελτιώνει τη μνήμη ή τις δεξιότητες σκέψης όπως τα βιντεοπαιχνίδια.

Το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνους, αλλά η τακτική άσκηση όχι, λένε οι επιστήμονες. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι gamers σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία στις δεξιότητες μνήμης, προσοχής και συλλογισμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για συμπλήρωση μελών στο μητρώο αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Ξεκίνησε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18:00, η υποβολή αιτήσεων για τη συμπλήρωση μελών στο μητρώο αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών για τις εκπαιδευτικές μονάδες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανά κλάδο και ειδικότητα σε γεωγραφικές περιοχές που εξαντλήθηκαν οι πίνακες κατάταξης.

6 θέσεις εργασίας στην Π.Ε. Καστοριάς για άτομα με αναπηρία

Εκδόθηκε η 6Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 44/τ. Α.Σ.Ε.Π./8.10.2024) που αφορά στην πλήρωση συνολικά χιλίων πεντακοσίων ενενήντα δύο (1.592) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Δημοσίου αποκλειστικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 28 του ν. 4765/2021.