Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Γράμμα στο παιδί μου που δεν έχει ΔΕΠΥ.

Σε ευχαριστώ που είσαι ο ήλιος μου και δείχνεις τόση αγάπη στην αδερφή σου.

Η Christina Margolis γράφει στο δικό της ιστολόγιο (My Little Villagers, mylittlevillagers.com) από την στιγμή που η κόρη της διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ. Η Christina έχει σαν στόχο της να καταγράψει την ζωή της κόρης της με ΔΕΠΥ και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο The Mighty and Scary Mommy και το ιστολόγιό της ψηφίστηκε ως «το καλύτερο ιστολόγιο για την ΔΕΠΥ».

Ελληνική PISA: Απαντήσεις σε 10 ερωτήματα για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εξετάσεις

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις συνέταξε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις εξετάσεις PISA.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο αναφέρει, ότι τα θέματα περιλαμβάνουν «τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο», «οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογούνται» και ότι «δεν έχουν σχέση οι διαγνωστικές εξετάσεις με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού έργου».

ΥΠΑΙΘ: Υγειονομικό πρωτόκολλο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022

Το πρωτόκολλο σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Gentle parenting: Ήρεμοι γονείς ήρεμα παιδιά

Όλοι όσοι έχουμε νήπια στο σπίτι ξέρουμε καλά ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όταν το παιδί μας βγαίνει εκτός ορίων. Ιδίως όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιους χώρους ή σε κάποια κοινωνική συναναστροφή. Και ενώ η ιδέα του «Gentle parenting» ακούγεται ιδανική στην θεωρεία, τι γίνεται στην πράξη;

Η Barbie με ακουστικά βαρηκοΐας και ο Ken με λεύκη, με στόχο τη συμπερίληψη

Fashionistas BARBIE
Η Mattel και το εμβληματικό brand Barbie® ανακοίνωσαν την πρώτη κούκλα Barbie της σειράς Fashionistas, με ακουστικά βαρηκοΐας πίσω από το αυτί, η οποία αποτελεί παγκοσμίως τη σειρά πρεσβευτή για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ισότητα.

Παρακολουθήστε το 24th Pirsos 2022 International Blind Football Tournament

Μέσω live streaming θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών που διοργανώνει ο Πυρσός στο γήπεδο της Μίκρας (13-15 Μαΐου) με την επωνυμία 24th Pirsos 2022 International Blind Football Tournament.

Τα link της μετάδοσης ανά ημέρα:

Το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά

Η επιβράβευση των παιδιών για τη δοκιμή νέων λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να τα κάνει πιο πρόθυμα να τα φάνε, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Britt van Belkom, του Maastricht University, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αρχίζουν να τρώνε λαχανικά από μικρή ηλικία.

Η έρευνα περιέλαβε 600 παιδιά 1 έως 4 ετών,που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: έκθεση/ανταμοιβή, έκθεση/όχι ανταμοιβή και ομάδα ελέγχου.

Συνδυάζοντας κυκλική οικονομία και μόδα- Εικονική επιχείρηση από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, με τη φαντασία και τις γνώσεις τους, δείχνουν έναν άλλον δρόμο, που αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και τη νέα γενιά, σε πείσμα των δύσκολων εποχών. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Mαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, δημιούργησαν την (εικονική) μαθητική επιχείρηση «MaisondeModeCirculaire- MMC».

«Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 15 Μαΐου παρουσιάζει τη «Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου».

«Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» είναι μια ιστορία που δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του θεσμού της Αναδοχής, συμπληρωματικά προς την εθνική καμπάνια ευαισθητοποίησης «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού – Γίνε Ανάδοχος». Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (EU Child Guarantee).

Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη στην «Κ»: Χρειάζονται και πειθαρχία και ιεραρχία

«Η αυθεντία πρέπει να είναι μια συναινετική σχέση ειλικρινούς θαυμασμού. Χωρίς δάσκαλο και δασκάλα-πρότυπο δεν προχωράμε», λέει στην «Κ» η Αγγέλα Καστρινάκη. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πάντα με χιούμορ και καίριο λόγο, μιλάει για την ανάγκη να επαναθεμελιώσουμε την εκπαίδευση πάνω στις δημοκρατικά αναθεωρημένες ιδέες του σεβασμού, της πειθαρχίας, της ιεραρχίας. «Τα παιδιά μας σαστίζουν όταν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Εχουν μάθει στην αποστήθιση και αιφνιδίως εμείς τους λέμε: Από δω και πέρα θα κρατάτε σημειώσεις από τις παραδόσεις μας, ενώ έχετε να διαβάσετε και 5-6 βιβλία το εξάμηνο από όπου πρέπει να συγκρατήσετε τις βασικές πληροφορίες. Αυτό είναι σωστό αναποδογύρισμα του κόσμου τους!» τονίζει και προσθέτει: «Κάποτε προβληματιζόμουν πολύ πριν βάλω ένα 5, γιατί ο/η απόφοιτος μπορεί και να έβρισκε δουλειά ως φιλόλογος. Τώρα το βάζω πιο… άνετα, μιας και η πιθανότητα να τροφοδοτήσω τη φιλολογική αγορά με έναν αγράμματο είναι αμελητέα»!

Υπ. Παιδείας: Νωρίτερα βάσεις και διορισμοί

Σχέδιο για καλύτερη προετοιμασία της επόμενης σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Κομβικής σημασίας είναι η πιο έγκαιρη ολοκλήρωση των εγγραφών μαθητών και των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει να γίνουν πάνω από 6.000 διορισμοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το 2022-2023, ωστόσο ο τελικός αριθμός θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το σύνολο των διορισμών στο Δημόσιο. Για τους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιθανό οι βάσεις εισαγωγής να ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Η Εθνική Ομάδα Τυφλών Ποδοσφαίρου στον Τελικό του «Κυπέλλου Ελλάδος Λουξ»

Μια νέα συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ξεκινά η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του σημαντικού έργου που έχει αναπτύξει με συνεχείς δράσεις FSR (Football Social Responsibility).

Ειδικότερα, η Ε.Π.Ο. με πρωτοβουλία της, στηρίζει την Εθνική Ομάδα Τυφλών Ποδοσφαίρου, η οποία θα παραστεί στον «Τελικό Κυπέλλου Λουξ» και θα συμμετάσχει ενεργά, καθώς θα δημιουργήσει τον διάδρομο για τους φιναλίστ την ώρα που θα βγουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ τα μέλη της θα ακούσουν και τον αγώνα με ειδικό σύστημα που θα συνδέεται με την Cosmote TV.

Ισπανία: Δικαίωμα άμβλωσης για ανήλικες άνω των 16 ετών χωρίς γονική συναίνεση

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ετοιμάζει νόμο που θα επιτρέπει σε γυναίκες άνω των 16 ετών να κάνουν αμβλώσεις χωρίς την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Παράλληλα, προβλέπεται ειδική άδεια για την περίοδο έως και πέντε μέρες το μήνα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η άμβλωση είναι διαθέσιμη σε όλους όσους χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι η έμμηνος ρύση αντιμετωπίζεται ως ζήτημα υγείας.