Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Το ΚΕΑ και η COVID-19


«Τα παιδιά τα δικά μας είναι τα παιδιά που το σχολείο έξω τα έχει διώξει»

Το 1994 χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι ήθελε ένας μαθηματικός φροντιστηρίων στις φυλακές ανηλίκων; «Να κάνω κάτι, να προσφέρω». Και έκανε. Είκοσι έξι χρόνια μετά, ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής από το 2000 του σχολείου που ο ίδιος ίδρυσε στις φυλακές νέων Αυλώνα, είδε φέτος τον 28ο και τον 29ο μαθητή του να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. «Τα παιδιά τα δικά μας είναι τα παιδιά που το σχολείο έξω τα έχει διώξει. Δουλειά μας είναι να μετατρέψουμε τον κρατούμενο σε μαθητή και τον συγκρατούμενο σε συμμαθητή. Αν το καταφέρουμε, έχουμε πετύχει την ουσία». Όπως φαίνεται, το καταφέρνουν συχνά. Ενάντια στις πιθανότητες, ενάντια στις δυσχερείς συνθήκες, ενάντια σε όλους και σε όλα. 

Σε τοίχους του Παρισιού παιδιά παίζουν φορώντας κράνη ιπποτών

Εξακολουθεί να αντιδρά στη συνεχιζόμενη κρίση της Covid-19 ο Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου Ζιλιέν Μαλάν -γνωστός διεθνώς ως Seth Globepainter- με μια καινούργια, αυτή τη φορά, σειρά τοιχογραφιών όπου αιχμαλωτίζει την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Ζωγραφισμένα σε πολλούς δρόμους του 13ου διοικητικού διαμερίσματος της Πόλης του Φωτός, τα δημόσια έργα τέχνης δείχνουν μικρά παιδιά σε μια φανταστική περιπέτεια ή στη διάρκεια ενός παιχνιδιού: ένα παιδάκι είναι καβάλα σε ένα υπερμεγέθες περιστέρι, ένα άλλο κάνει πολύχρωμες φουσκάλες, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι υπερίπτανται του εδάφους για ν’ αγκαλιαστούν.

Κανένας στο περιθώριο: παρέχοντας επικοινωνία και πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο σε ασθενείς με σύνδρομο εγκλεισμού

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ΜΑΜΕΜ, που έκανε πραγματικότητα την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου-υπολογιστή, καταφέρνει σημαντικά επιτεύγματα τόσο σε τεχνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στο Newsletter του ΕΚΕΤΑ.



Βγάζουμε τα παπούτσια μας: Για την υγεία της οικογένειας

Η απάντηση σε αυτό το… δίλημμα είναι κατηγορηματική: τα παπούτσια πρέπει να μένουν έξω από το σπίτι. Και δεν πρέπει να γίνεται μόνο λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού, αλλά γιατί είναι μια κακή συνήθεια που διευκολύνει τη μεταφορά μικροβίων στους χώρους του σπιτιού.

Τα πρώτα 400 δημόσια σχολεία που θα υλοποιήσουν το μαθητικό project επιχειρηματικότητας θα πάρουν ως δώρο ένα laptop

Το Junior Achievement Greece, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού, δωρίζει από ένα laptop στα πρώτα 400 Δημόσια Γυμνάσια/Λύκεια που θα υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό project επιχειρηματικότητας Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021.

Ελευθερία Τόσιου: «Ήθελα πολύ να δω τον κόσμο από εκεί πάνω» - Η συγκλονιστική χημεία μιας φιλίας που... μετακινεί βουνά

«Για μένα, αυτό που έκανε ακόμη πιο σπουδαία την εμπειρία ήταν οι άνθρωποι που την πλαισίωναν». Με μια μόνο φράση, η 22χρονη Ελευθερία Τόσιου περιγράφει το αποτύπωμα που άφησαν στην ψυχή της όλα όσα βίωσε την περασμένη Δευτέρα, όταν ανεβασμένη στην πλάτη του αθλητή υπεραποστάσεων, Μάριου Γιαννάκου, σκαρφάλωνε στον Μύτικα.

Άδεια πατρότητας για δύο μήνες – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Άδειες και στους πατέρες μόλις αποκτήσουν παιδί αλλά και στη συνέχεια ώσπου να φτάσει αυτό στην ηλικία των 6 ετών, θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με τη γέννηση του παιδιού, από δύο ημέρες που ισχύει σήμερα σε τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες. Επίσης, σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, κατ’ αντιστοιχία της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που είναι διάρκειας έξι μηνών.

Unicef : Δύο εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο

Σχεδόν δύο εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, δηλαδή ένα κάθε 16 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, «μια παραμελημένη τραγωδία», η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Αυτό αποτελεί σχεδόν το 1,4% των γεννήσεων το 2019 και περισσότερο από το 2% των γεννήσεων σε 27 χώρες, εκτιμούν ο ΟΗΕ, η Unicef, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Tα φετινά ελληνικά παιδικά βιβλία στους καταλόγους White Ravens 2020 της Βιβλιοθήκης του Μονάχου!

Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε τη λίστα με τα βιβλία στους καταλόγους white Ravens για το 2020

Της Ελένης Μπετεινάκη

Όπως κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη, έτσι και φέτος πριν από λίγες ώρες σήμερα 8 Οκτωβρίου, η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε τη λίστα με τα βιβλία στους καταλόγους white Ravens για το 2020. (http://whiteravens.ijb.de/list

Πρόσληψη 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία

Την εξασφάλιση πόρων για την πρόσληψη 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση σχετικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η προσλήψεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις 44.034 συνολικά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου (MOOC)

Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων που ανέπτυξε και επιμελήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για αναδυόμενους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της γνώσης των ενηλίκων για να μπορούν με τη σειρά τους να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους ανήλικους χρήστες για μια ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου.