Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Συνεχίζει την πορεία του με "το νησί των σκλάβων"

Άνθρωποι χωρίς ακοή ανεβαίνουν στο σανίδι για να παραδώσουν μαθήματα πολιτισμού και ισότητας. Το άγχος που ένιωθαν στην αρχή έδωσε τη θέση του στη δίψα που αισθάνονται για κατάκτηση ευκαιριών. Το σκίρτημα της εξέλιξης άρχισε να γίνεται πιο έντονο παρατηρώντας την καθημερινότητα, τις κοινωνικές δομές και την ασθενική προσβασιμότητα σε βασικά αγαθά.

Mέσα στο σχολείο των Φυλακών Κορυδαλλού

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ 

Κατεβαίνοντας τη Γρηγορίου Λαμπράκη από τη δεξιά πλευρά, οι Φυλακές Κορυδαλλού απλώνονται σε μια τεράστια έκταση. Φτάνοντας στην είσοδο, υπάρχει ουρά για το επισκεπτήριο. Αφήνω όλα μου τα προσωπικά αντικείμενα στην εκεί και αναζητώ το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Οι μεγάλες πόρτες που κλείνουν συνεχώς πίσω μου είναι αμέτρητες. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, συγγενείς φυλακισμένων, διάσπαρτες κότες από το παρακείμενο κοτέτσι και ένα καφενείο δεσπόζουν στο προαύλιο λίγο πριν μπεις στο κτίριο όπου βρίσκεται το σχολείο. Από τα μικρά παράθυρα βλέπεις τις πτέρυγες με τα κελιά των κρατουμένων. Στα παράθυρά τους διακρίνεις από απλωμένες πετσέτες έως μικρές γλάστρες. Οι αίθουσες του σχολείου δεν θυμίζουν σε τίποτα φυλακή. Ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ στη μέση του διαδρόμου, πίνακες ζωγραφικής που έχουν δημιουργήσει οι φυλακισμένοι, βιβλιοθήκες, χάρτες και εργαστήρια συνθέτουν το παζλ με τις εικόνες που ξεδιπλώνονται μπροστά σου. «Τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη από αυτά είναι η αγάπη» διαβάζω στην κρεμασμένη στον τοίχο Προς Κορινθίους Α' Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. 

Ένα παιδί σού βάζει τα γυαλιά

Στην εποχή μας η έννοια της κρίσης έχει κατακλύσει το ανθρώπινο μυαλό. Φυσικά αναφέρομαι στην οικονομική κρίση καθώς, όπως φαίνεται, αυτή αφορά τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Κανείς δεν εστιάζει στις βαθύτερες συνέπειες του θέματος. Πιο συγκεκριμένα στο πλήγμα που έχει επιφέρει και θα συνεχίσει με τη πάροδο των χρόνων, στο τομέα της ανθρωπιάς.

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέεται με νεφρική βλάβη στα παιδιά

Παιδιά μητέρων που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική βλάβη, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εστίασαν σε αποτελέσματα εξετάσεων για πρωτεϊνουρία-σημάδι μειωμένης νεφρικής λειτουργίας- σε σχεδόν 44.600 παιδιά στην Ιαπωνία, που παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

«Το ξωτικό στο ράφι» και οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Το ξωτικό στο ράφι είναι η νέα χριστουγεννιάτικη τρέλα που έχει καταλάβει γονείς και παιδιά σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η παράδοση από τις ΗΠΑ εισήχθη στη Βρετανία και υιοθετήθηκε από πολλούς γονείς τα τελευταία χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

Θεσσαλονίκη: Εργαστήριο ζωγραφικής στην πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη του Δήμου

Εργαστήριο ζωγραφικής που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας οκτώ έως έντεκα ετών θα πραγματοποιηθεί στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708).

Καρδίτσα: «Δεν έχει ούτε WC για ΑμεΑ το ειδικό σχολείο»

«Κάπως έτσι φανταζόμαστε την ημέρα που θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Ειδικού Σχολείου στο Νομό Καρδίτσας», υποστηρίζει η Ενωτική Δράση Πρωτοβάθμιας, σε σχετική επιστολή- καταγγελία για τις επικρατούσες συνθήκες στο Ειδικό Σχολείο.