Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

7η Ετήσια Ημερίδα Γλωσσολογίας

O Tομέας Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) ανακοινώνει ότι η 7η Ετήσια Ημερίδα Γλωσσολογίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 28 Mαΐου 2010. Η θεματική είναι ανοικτή σε όλους τους κλάδους της Γλωσσολογίας. Επιπλέον προγραμματίζεται και μία θεματική με τίτλο "Ελληνικές διάλεκτοι και γλωσσολογία".

Προθεσμία υποβολής περίληψης (μιας σελίδας) στην ηλεκτρονική διεύθυνσηlinguist@cc.uoi.gr μέχρι την Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Προσκεκλημένες ομιλήτριες θα είναι η κ. Α. Ράλλη (Πανεπιστήμιο Πατρών), η κ. Κ. Νικολαΐδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και η κ. Ι. Σιταρίδου (University of Cambridge).

Αναπηρία και παιδικό παιχνίδι


Το παιχνίδι κι οι δραστηριότητες για παιδιά με αναπηρίες έχουν παιδαγωγική, μαθησιακή και ψυχαγωγική αξία. Ο εκπαιδευτής-δάσκαλος οφείλει να προάγει τη σωστή μεταχείριση και την ίση αντιμετώπιση όλων των συμμετεχόντων εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για παιχνίδι και μάθηση. Επίσης, θα πρέπει να είναι προικισμένος με ορισμένες ατομικές ικανότητες, όπως υπομονή, αμεροληψία, αυτοκυριαρχία, συνέπεια και να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες.

Αντιμετωπίζοντας το παιδί με «ειδικές ικανότητες»


Μια συνηθισμένη ερώτηση που διατυπώνεται από τους γονείς, και ιδιαίτερα απ' τις μητέρες, είναι τι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει ή να κάνουν καλύτερα προκειμένου να είχαν ένα «φυσιολογικό» μωρό. Οι ενοχές και η άγνοια κατακλύζουν την οικογένεια με επιπρόσθετα και πολλές φορές συντριπτικά προβλήματα.

5ης Ετήσια Διημερίδα για τις Μαθησιακές Ιδιαιτερότητες

Το ACS Athens ανακοίνωσε την διεξαγωγή της 5ης Ετήσιας Διημερίδας για τις Μαθησιακές Ιδιαιτερότητες που θα τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ, με θέμα: 
"Leading by Example: 
Holistic, Meaningful and Harmonious Approaches to Teaching All Children"

που έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού κόσμου και της ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών στη μάθηση.

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στους χώρους του ACS Athens στις 14 και 15 Μαΐου 2010.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και για ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής πηγαίνετε απευθείας στο link: http://www.acs.gr/participation-form/

Για περιγραφές εργαστηρίων και εισηγήσεων, βιογραφικά και περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.acs.gr.

Βαθμοί...


Την προηγούμενη βδομάδα οι βαθμοί είχαν την τιμητική τους στα δημοτικά σχολεία... 
Η βαθμολόγηση είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, ιδίως για τα παιδιά που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυστυχώς αντιμετωπίζεται συχνά με λάθος τρόπο από γονείς και εκπαιδευτικούς. 

5ο Πανελλήνιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Κωφών (Ημιτελικοί 24/3/2010)


Στο Δ' γήπεδο Ηλιούπολης (Αλιμούντος 102, πλησίον Δ.Ε.Η.), θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου οι δύο ημιτελικοί αγώνες του 5ου Πανελληνίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Κωφών.

DVD - λογοκριτής (Ενσωματωμένο φίλτρο θα κόβει γυμνά, βία και βωμολοχίες)




Καθήσατε ποτέ να παρακολουθήσετε ένα DVD με την οικογένεια πιστεύοντας ότι δεν περιέχει τίποτε που να μπορεί να σας σοκάρει ή να σας φέρει σε αμηχανία και λίγο αργότερα είδατε τους σταρ να γδύνονται ή να τινάζουν στον αέρα τα μυαλά αλλήλων; Αν ναι, έφτασε βοήθεια.
Αμερικανοί ειδικοί δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό φίλτρο ταινιών που «λογοκρίνει» δυνάμει προσβλητικές σκηνές - γυμνό, βία, βωμολοχία.

Βόλος : Κτήρια - φαντάσματα κρατούν κλειστές πόρτες για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Προνοιακές δομές επί χάρτου, σχεδιασμένες με προχειρότητα. Ντουβάρια που παλιώνουν με το πέρασμα του χρόνου και πολυδάπανες κατασκευές που αφήνουν έξω από τις κλειδωμένες πόρτες τους οικογένειες, οι οποίες δεν ξέρουν πόσο ακόμη θα αντέχουν να φωνάζουν...


Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εμφανίζουν τα ελληνόπουλα


Το τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία στα περισσότερα ελληνόπουλα είναι το αγελαδινό γάλα. Για την πρόληψη της αλλεργίας, οι επιστήμονες συνιστούν τον μητρικό θηλασμό, «υποαλλεργικά» γάλατα και ειδική υποαλλεργική διατροφή.

Ένας σκύλος θεραπευτικής επαφής (η «BLANCHE» από την Κύπρο)


Η Blanche είναι ένα χαριτωμένο Labrador που έχει δίπλωμα και δουλεύει. Η δουλειά της είναι να καθησυχάζει παιδιά, να παίζει μαζί τους, να είναι παρούσα τόσο στην τάξη όσο και στην αυλή ενός νηπιαγωγείου. Τις ελεύθερές της ώρες, η σκυλίτσα κάνει και επισκέψεις σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, για να τους φέρει χαμόγελο και να τους στρέψει την προσοχή μακριά από τον πόνο και το φόβο.

Εξι μυστικά για πιο έξυπνα παιδιά



Επικρατεί γενικώς η αντίληψη ότι οι μεγαλοφυΐες γεννιούνται, δεν γίνονται, και ότι το ταλέντο είναι χάρισμα εκ φύσεως που δεν διδάσκεται γιατί είναι συνυφασμένο με τα γονίδιά μας. Να όμως που ένας αμερικανός γενετιστής, ο Ντέιβιντ Σενκ, έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά με το βιβλίο του «The Genius in all of us» (H μεγαλοφυΐα μέσα μας).

Δύο κόσμοι ασύμβατοι (και η φασαρία των παιδιών)


Το Βερολίνο είναι ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη όπου τα παιδιά μπορούν να κάνουν φασαρία χωρίς τον φόβο της επίπληξης ή της δίωξης των γονιών ή των δασκάλων τους. Επιτρέπεται διά νόμου... «Ενοχλητικοί θόρυβοι που μπορεί να παράγουν τα παιδιά είναι κατά βάση κοινωνικά αποδεκτοί ως στάδιο της ίδιας της φυσικής τους ανάπτυξης» λέει ο νόμος, ο οποίος επιβλήθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσε το κλείσιμο παιδικού σταθμού επειδή οι κάτοικοι της περιοχής ενοχλούνταν από τη φασαρία. 

Ελληνόφωνα δημοτικά ζητούν οι Πομάκοι

Την ίδρυση ελληνόφωνων δημόσιων δημοτικών σχολείων στην ορεινή Θράκη, ώστε τα παιδιά τους να διδάσκονται μόνο στην ελληνική γλώσσα, ζητούν μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης οι Πομάκοι.