Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Λειτουργικές μαθηματικές δεξιότητες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Οι λειτουργικές μαθηματικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας μαθητής για να ζήσει ανεξάρτητα στην κοινότητα, για να φροντίζει τον εαυτό του και για να αποφασίζει για τη ζωή του. Οι λειτουργικές δεξιότητες καθιστούν ικανούς τους μαθητές με αναπηρίες να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το πού θα ζήσουν, πώς θα βγάζουν χρήματα, τι θα κάνουν με τα χρήματά τους και πώς θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Προκειμένου όμως να τα κάνουν όλα αυτά θα πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν τα χρήματά τους, να λένε την ώρα, να διαβάζουν το πρόγραμμα του λεωφορείου, να ακολουθούν οδηγίες στη δουλειά και να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν έναν τραπεζικό λογαριασμό. 


Η Φινλανδία ξεκίνησε εξαγωγές μαθημάτων εκπαίδευσης

Έτοιμα πλάνα μαθημάτων και εκπαιδευτικό υλικό σε μία ψηφιακή πλατφόρμα. Μαθήματα προγραμματισμού σε δασκάλους. Παιχνίδι γλώσσας με εννέα εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο. Αυτά αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα της εθνικής στρατηγικής της Φινλανδίας, η οποία στρέφεται πλέον στην εξαγωγή της εκπαίδευσης – του πεδίου, στο οποίο η χώρα καταλαμβάνει την κορυφαία θέση παγκοσμίως. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σήμερα στο 0,5% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2030, η Φινλανδία φιλοδοξεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ εσόδων από τις εξαγωγές των εκπαιδευτικών της εργαλείων.

Γυμνάσια: Τι ισχύει για τα διαγωνίσματα Α΄τετραμήνου - Τι ισχύει στην αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζουν συνήθως τα διαγωνίσματα του Α΄ τετραμήνου. Συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο και τα τελευταία μπαίνουν το β ΄ 10ήμερο του Ιανουαρίου καθώς στις 20 Ιανουαρίου λήγει το τετράμηνο και λίγο αργότερα οι καθηγητές πρέπει να δώσουν βαθμολογία.

Διερμηνείς (και εφέτος) στα σχολεία: Θα φορούν γιλέκα και θα βοηθούν αλλοδαπούς μαθητές

Οι γλώσσες που καλύπτονται θα είναι κατά κύριο λόγο Αραβικά και Φαρσί/Νταρί, Ουκρανικά και Ρωσικά, ενώ η διερμηνεία στα Ουρντού/Παντζαμπί, τις κουρδικές διαλέκτους και οποιαδήποτε άλλη γλώσσα/διάλεκτο θα προσφέρεται σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των διερμηνέων

Εκπαίδευση: Μαθήτρια ετών 78 στη Ρόδο

«Λέω πότε θα έρθει η ώρα να ξεκινήσω για το σχολείο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη». «Βρέθηκα στη φάση να χάσω το ενδιαφέρον μου για τη ζωή. Εχασα τον σύζυγό μου προ τριετίας, δεν ήθελα να βγαίνω, φορούσα μαύρα». Αυτές οι δύο φράσεις της 78χρονης κ. Σοφίας μού ήρθαν έντονα στο μυαλό όταν ανέτρεξα στη συνομιλία μας. Πόσο αλλάζει η ζωή μας όταν κάνουμε αυτό που θέλουμε, όταν πραγματοποιούμε τα όνειρά μας ακόμη και σε μεγάλη ηλικία!

Κερατσίνι: Η συστηματική κακοποίηση ατόμων με αναπηρία, οι χιλιάδες viewers και οι πληρωμές στον 42χρονο για τα βασανιστήρια

Όλο και περισσότερες σοκαριστικές λεπτομέρειες από την δράση του 42χρονου από το Κερατσίνι που κακοποιούσε ΑμεΑ σε live μετάδοση έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο δράστης κακοποιούσε κατ΄ εξακολούθηση νεαρούς ή και μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες και γυναίκες, χρησιμοποιώντας ακόμα και taser ενώ τους έβριζε και πολλές φορές τους υποχρέωνε σε σεξουαλικές πράξεις ζητώντας από τους θεατές χρηματική συνδρομή.

«Το θέλω είναι πάνω από το μπορώ»: Ένα βιβλίο για τους ανθρώπους που σπρώχνουν αμαξίδια των αθλητών με αναπηρία στον Μαραθώνιο


Πώς να προλάβω τις βίαιες συμπεριφόρες στο γιο μου;

Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι δυνατό να συμβάλλουν στη μείωση και την αποτελεσματικότερη πρόληψη της βίαιης συμπεριφοράς.

Στο σχολείο με ενημέρωσαν ότι ο γιος μου 12 ετών είναι όλο και πιο επικριτικός και επιθετικός στα διαλλείματα απέναντι στους συμμαθητές του. Στο σπίτι παρατηρώ ότι τσακώνεται έντονα με την μικρότερη αδερφή του. Δεν ξέρω από που έρχεται αυτός ο θυμός. Μπορώ να μάθω λίγα περισσότερα για την επιθετικότητα ενώς αγοριού που μπαίνει στην εφηβεία;
-Νίκος, πατέρας 12χρονου μαθητή. 

ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς Κρήτης: «Τα παιδιά μας βιώνουν διακρίσεις πριν γεννηθούν καν»

«Οι φωνές μας πληθαίνουν» γράφουν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο στη δεύτερη ανοιχτή επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε οικογένειες που αποτελούνται από ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και ανήλικα παιδιά διαφόρων ηλικιών. Ζούμε στην Κρήτη και βιώνουμε καθημερινές διακρίσεις και αποκλεισμούς σε όλες τις πτυχές της οικογενειακής ζωής και ανατροφής των παιδιών μας, διακρίσεις που προκύπτουν από τη μη αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου και ξεκινούν πριν ακόμη τα παιδιά μας γεννηθούν» αναφέρουν οι οικογένειες Ουράνιο Τόξο στην επιστολή τους.

Πρόταση από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Ελληνική Εκπαίδευση

Tα ελληνικά σχολεία υστερούν σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το επίπεδο του ψηφιακού τους εξοπλισμού, τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο, και την ψηφιακή τους κουλτούρα. Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών είναι περιορισμένη όπως και οι διαθέσιμες στους εκπαιδευτικούς ευκαιρίες ανάπτυξης σχετικών δεξιοτήτων.


Unicef: Τα παιδιά στη νότια Ασία δοκιμάζονται περισσότερο από την έλλειψη νερού – Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 347 εκατομμύρια

Στη νότια Ασία 347 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, επεσήμανε η Unisef σε έκθεση της.