Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Οι έντονα διακοσμημένες τάξεις διαταράσσουν την προσοχή και τη μάθηση των μικρών παιδιών!

Χάρτες, αριθμογραμμές, σχήματα, ζωγραφιές και άλλα υλικά τείνουν να καλύπτουν τους τοίχους στις αίθουσες των Δημοτικών Σχολείων. Ωστόσο, η μεγάλη ποσότητα τέτοιου είδους βοηθημάτων / υλικού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της προσοχής και της μάθησης στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, ένα περιοδικό της Association for Psychological Science.

Προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση: Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι αλλάζει

Ειδικοί και αρχές εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση υποθέσεων παιδικής κακοποίησης είναι να «ανοίξουν τα στόματα της κοινωνίας», που συχνά μένει σιωπηλή ακόμα και όταν γνωρίζει ή υποπτεύεται εξαιτίας μίας σειράς λόγων. Οι μηχανισμοί προστασίας υφίστανται ακόμα και αν χρήζουν βελτιώσεων, αλλά είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να ενεργοποιηθούν αυτοί οι μηχανισμοί.

Παιδικός σταθμός, το πρώτο βήμα εκτός σπιτιού…

Και έρχεται εκείνη η μέρα, η Δευτέρα όλων των Δευτέρων, η μέρα που το μωρό «ντύνεται» παιδάκι και περνάει την πόρτα του παιδικού σταθμού. Πόσους συμβολισμούς κρύβουν τα λίγα μέτρα που διανύετε μαζί στο προαύλιο μέχρι την πόρτα της τάξης, οι φωτογραφίες, ο αποχαιρετισμός, η αγκαλιά και στο τέλος το βλέμμα που ανταλλάσσετε με την παιδαγωγό: «Θα μας τον προσέχετε;».

Διαδικτυακή Ημερίδα “Το Σχολείο του Μέλλοντος”


Δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων στις ΤΠΕ και τη χρήση τους στο χώρο της εκπαίδευσης και στο πλαίσιο των δράσεων για τις ψηφιακές τεχνολογίες και την συμπερίληψη – ισότητα, που αναπτύσσει το Net Media Lab – I.I.T. του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”, διεξήχθει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Το Σχολείο του Μέλλοντος”. Η ημερίδα είχε ως στόχο να περιγράψει και να αποσαφηνίσει το ρόλο των νέων τεχνολογιών

Ο δάσκαλος σκέφτεται «μήπως μπλέξω;»

«Παρατηρούσα ενδείξεις ότι το παιδί είχε πρόβλημα. Είχε αλλάξει συμπεριφορά, είχε κλειστεί στον εαυτό του. Στις συνεδριάσεις με τον σύλλογο γονέων, οι γονείς του συγκεκριμένου παιδιού ήταν επιθετικοί. Ηταν εμφανές ότι υπήρχαν προβλήματα στην οικογένεια. Οταν επιχείρησα να μιλήσω στον πατέρα πως ίσως το παιδί εμφάνιζε σημάδια κακοποίησης, με απείλησε ότι θα με μηνύσει. Φοβήθηκα».

Άδα Σταματάτου: "Η ζωή μου με τον Γιάννη" - Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα αυτιστικό παιδί

"Η ζωή μου με το Γιάννη" είναι ο τίτλος του βιβλίου που η Aδα Σταματάτου εξέδωσε το 2020 για να αποτυπώσει τον αγώνα που η ίδια έδωσε και δίνει όλα αυτά τα χρόνια, από τη μέρα που πήρε στα χέρια της το χαρτί της διάγνωσης ότι ο γιος της είναι αυτιστικός.

Είχε προηγηθεί η σελίδα που είχε φτιάξει στο Facebook με τον ίδιο τίτλο, στην οποία καταγράφει την καθημερινότητά της με τον Γιάννη, τόσο με μικρές ιστορίες όσο και με μικρά βίντεο. Μια σελίδα που αριθμεί περισσότερους από 131.000 ακόλουθους και χιλιάδες σχόλια στις αναρτήσεις της.

IBBY: Στο Ελληνικό τμήμα ανατέθηκε το εορταστικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση για τη Νεότητα) ενέκρινε την πρότασή μας και ανέθεσε στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τη δημιουργία του μηνύματος και της αφίσας για τον εορτασμό της 2ας Απριλίου – Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023.Το μήνυμα έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος (υποψήφιος για το H. C. Andersen Award 2018 για τη συγγραφή) και το εικαστικό της αφίσας 2023 που ζωγράφισε η Φωτεινή Στεφανίδη (υποψήφια για το H. C. Andersen Award 2004 για την εικονογράφηση) θα μεταφέρουν σε όλον τον κόσμο την αγάπη για την ανάγνωση, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον «άλλο».

10ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός "Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα"

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό.

Βλέμμα εφήβων 2022-2023: Μαθήματα δημοκρατίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Από το 2017 μέχρι σήμερα η μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Βλέμμα εφήβων» ασχολείται με το θέατρο-ντοκουμέντο, την Ιστορία και κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους εφήβους.

Το πρόγραμμα «Βλέμμα εφήβων» περιλαμβάνει έρευνα, εργαστήρια Θεάτρου, παράσταση θεάτρου- ντοκουμέντο και συζήτηση – συμπόσιο γύρω από τον προβληματισμό που αναδεικνύεται από την υπό επεξεργασία θεματική. Κατά τη διάρκεια του έτους, εμπλουτίζεται από παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδηλώσεις.

Η «τρέλα» του καφέ έφτασε στα παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να τους δίνετε καφεΐνη

Η «τρέλα» του καφέ είναι εν μέρει δικαιολογημένη, αφού μια σειρά ερευνών καταδεικνύει πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού, άνοιας και κάποιων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης είναι υπόθεση αποκλειστικά ενηλίκων, με τους παιδίατρους και άλλους γιατρούς να προειδοποιούν τους γονείς να μην δίνουν στα παιδιά, ακόμη και μωρά μερικές φορές, καφεΐνη, καθώς μπορεί να είναι βλαβερή.

Άποψη: Γιούλη Επτακοίλη - Παιδί στο κενό

Μεγάλοι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με λέξεις που τρυπούν κατευθείαν την καρδιά και το στομάχι, περιγραφές και λεπτομέρειες που δεν αντέχονται. Βίντεο στα δελτία και στις εκπομπές με «αποκλειστικές» πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη και μαρτυρίες από τη γειτονιά – είχε περίεργο βλέμμα ο 53χρονος, λέει η νεαρή γειτόνισσα.

Είναι εντάξει να μη νιώθεις εντάξει! – Δωρεάν ημερίδα ψυχικής υγείας για νέους γονείς

Μόλις έγινες γονιός και… κλαις; Γιατί κλαίς, αφού όλοι σου λένε ότι αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής σου! Θύμωσες; Άντε καλέ, μωρό είναι! Πονάς; Άλλες μαμάδες πώς το κάνουν; Και όλα αυτά, μαζί με τον ενθουσιασμό του να γίνεσαι γονιός…

Στη δωρεάν ημερίδα ψυχικής υγείας για νέους γονείς που διοργανώνει το Project Parenting μπορείς να φέρεις μαζί σου όλα σου τα συναισθήματα και να μάθεις γιατί είναι ανάμεικτα και δύσκολα και πώς μπορείς να τα διαχειριστείς μέσα από πρακτικές συμβουλές ειδικών.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 Το Φ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, διοργανώνουν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών (Δηλητηριάσεις και Εγκαύματα) στον χώρο του σωματείο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν,

ή τηλεφωνικά: +302310300580