Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Να τα πούμε;


Βασισμένο σε καταγραφή της Δόμνας Σαμίου στα Τσιμάντρια της Λήμνου το 1973.

Παιχνίδια για όλα τα παιδιά - Τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο

 

HOME: Μία ταινία του Συλλόγου Μέριμνας Άγιοι Θεόδωροι


«Τα Τζόκεϊ Καπέλα», ένα βιβλίο για την εξαφάνιση του Άλεξ

«...ο δικηγόρος θεώρησε αναγκαίο να παρέμβει και εδώ, έβγαλε από το δερμάτινο χαρτοφύλακα δύο εφημερίδες, η Μακεδονία και το Βήμα της 3ης Φεβρουαρίου 2009 ήταν, και διάβασε, αφού ενημέρωσε ότι ήταν λόγια του Δικαστή: Είναι βαρύς και τιμητικός ο ρόλος που έχουμε, γιατί πρέπει να καθαρίσουμε το απόστημα που ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό τις ψυχές της μητέρας του Άλεξ και των παιδιών- ελπίζουμε η απόφαση να βάλει τέλος στη γάγγραινα που τρώει την ψυχή τους, για κανέναν η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια, ούτε για τη μητέρα ούτε για τα παιδιά ούτε για τις οικογένειές τους»...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 35 διαπολιτισμικούς μεσολαβητές στο πλαίσιο του «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί

Ξεκίνησε από την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 η υποβολή αιτήσεων των παρόχων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί». Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00.

Q-bear: Μια συσκευή που «αποκωδικοποιεί» το κλάμα του μωρού

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχουν τα μωρά για να εκφράσουν μία ανάγκη τους. Πόνο, δυσφορία, πείνα ή κάποια άλλη ανάγκη. Κάθε φορά που κλαίει ένα μωρό, οι γονείς ή οι φροντιστές του, προσπαθούν να καταλάβουν τι χρειάζεται.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Q-bear θέλει να δώσει ένα χέρι βοηθείας στους νέους γονείς ή φροντιστές ώστε να μπορούν να «αποκωδικοποιούν» πιο εύκολα το κλάμα του μωρού τους.

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2023 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Αθήνα, 30-12-2022Αρ. Πρωτ.: 253

Θέμα: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2023 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Σχετ.: α) Η αριθ. 96327/14-10-2022 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 5411 τ. Β') (ΑΔΑ:6Ο3Χ46ΜΤΛΚ- 6ΘΔ) «Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση α) των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), και β) των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, για το έτος 2023 με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α., του Ο.Α.Σ.Θ. και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ που είναι μέλη των ομοσπονδιών Π.Ο.Α.Σ και Π.Ο.Α.Υ.Σ.»
β) Η αριθ. ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410 τ.Β') Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Την ψυχική υγεία ιδίως των μητέρων προστατεύει η γονική άδεια

Η χρήση γονικής άδειας, ιδίως αν είναι γενναιόδωρη, παρέχει προστασία για την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων, ακόμη και σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Θεσσαλονίκη: Χωρίς σχολικά γεύματα παραμένουν 4.500 μαθητές στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Χωρίς σχολικά γεύματα παραμένουν 4.500 μαθητές σε 23 δημοτικά σχολεία του δήμου Νεάπολης Συκεών με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και να ζητά άμεσες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Δημογραφικό: Κάνουμε λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία

Τη δεκαετία 1956-1965 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 1,545 εκατομμύρια γεννήσεις. Τη δεκαετία 2016-2025 αναμένονται 835.000 γεννήσεις, λίγο περισσότερες από τις μισές. Ο δείκτης γονιμότητας θα περιοριστεί από 2,25 παιδιά ανά γυναίκα στις γενεές που γεννήθηκαν την περίοδο κοντά στο 1930, σε λιγότερα από 1,5 παιδιά στις εγγονές τους, τις γυναίκες δηλαδή που γεννήθηκαν γύρω στο 1985. Η εκτίμηση αυτή έγινε από τους καθηγητές Δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη και Αναστασία Κωστάκη και ερευνητές του προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οσο εντυπωσιακοί κι αν είναι οι συνολικοί δείκτες, η συγκεκριμένη ανάλυση των στοιχείων, που αναδεικνύουν οι δύο καθηγητές Δημογραφίας, οδηγεί σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη χάραξη πολιτικής.