Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

«Τι έχει αυτό το αγόρι;» 6 τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για την αναπηρία.

«Μπαμπά, τι έχει αυτό το αγόρι;» ρώτησε ένα κοριτσάκι. Ήξερα ότι πρόσεξε τον γιο μου, τον Joey, ένα καταπληκτικό μικρό αγόρι με Σύνδρομο Down. Ο Joey εμφάνισε πριν λίγα χρόνια και αλωπεκία, μια κατάσταση που τον άφησε χωρίς μαλλιά – ένα στυλ που του ταιριάζει πολύ, αλλά τραβάει και πολλά βλέμματα. Γύρισα χαμογελώντας, έτοιμος και πρόθυμος να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις της μικρής, αλλά ο πατέρας της την απομάκρυνε, την κατεύθυνε σε άλλο σημείο της παιδικής χαράς, μακριά μας, νιώθοντας πολύ άβολα.

Πώς ανιχνεύονται και τεκμηριώνονται οι έμφυλες διακρίσεις στα παιδικά βιβλία

Στο Εγχειρίδιο για Νηπιαγωγούς που έχει δημιουργηθεί από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ,στο πλαίσιο του Έργου «Παραγωγή βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για την εισαγωγή θεµάτων σχετικά µε τα φύλα στην εκπαιδευτική διαδικασία», αναλύεται ένα πολύ χρήσιμο σύνολο εργαλείων που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανιχνεύσουμε και να διαπιστώσουμε παραδείγματα έμφυλης διάκρισης σε παιδικά βιβλία (εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος). Παρακάτω παρουσιάζουμε συνοπτικά τα εργαλεία αυτά, με μικρές παρεμβάσεις στο αρχικό κείμενο, το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ: http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/5039/1447.pdf

Πανελλήνιες 2022: Εξέταση υποψήφιων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Ειδικά Μαθήματα

Εγκύκλιο αναφορικά με την εξέταση των υποψήφιων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Ειδικά Μαθήματα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι απόφοιτοι και οι μαθητές ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου (καθώς και οι απόφοιτοι άλλου τύπου Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 9) εξετάζονται ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τις οικείες Επιτροπές Εξέτασης ως ακολούθως:

Προβολή: Μαθήματα Κινητικότητας - Προσανατολισμού και Δεξιότητες σε τυφλούς, από τη Σχολή Λάρα


Το 1ο τεύχος του περιοδικού ανοικτής πρόσβασης “Μοντεσσοριανή Αγωγή κι Εκπαίδευση”

Διαθέσιμο είναι για το κοινό στην ιστοσελίδα https://www.montessorijournal.gr/Issues το 1ο τεύχος του νέου ηλεκτρονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης «Μοντεσσοριανή Αγωγή & Εκπαίδευση» (έκδοση του Ιδρύματος Μαρίας & Σωτήρη Γουδέλη).

Πανευρωπαικό βραβείο εκπαιδευτικού υλικού από τον ΕNISA στην Ελλάδα και στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Την πρώτη θέση στον πανευρωπαικό διαγωνισμό του ENISA “EU Awards” στην κατηγορία εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού έλαβε το «παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Το «κυνήγι του θησαυρού» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που στόχο έχει την αφύπνιση παιδιών για θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Δημιουργήθηκε με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 και χρησιμοποιήθηκε ως βασικό εργαλείο μάθησης στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα για τον εορτασμό της Ημέρας.

ΕΕΕΕΚ Ξάνθης: Με ένα πορτρέτο 35 τμ του Μ. Θεοδωράκη κι ένα βίντεο οι μαθητές τιμούν τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη

Με ένα πορτρέτο 35 τετραγωνικών μέτρων τού Μίκη Θεοδωράκη κι ένα βίντεο με ένα εμβληματικό τραγούδι σε δική του μουσική, που δημιούργησαν σε σύμπραξη με τα παιδιά της Μουσικής Σχολής Μουσαδέ, μαθητές και μαθήτριες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, που έφυγε από τη ζωή σχεδόν δέκα μήνες πριν.

Βιβλιοδρόμιο : Η βραβευμένη σχολική βιβλιοθήκη του 43ου Σχολείου Ηρακλείου


Γνώρισαν παραολυμπιακά αθλήματα μαθητές των σχολείων της Κομοτηνής

Την ευκαιρία να γνωρίσουν παραολυμπιακά αθλήματα και να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία της αναπηρίας, είχαν μαθητές της Κομοτηνής, το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ. 

Στο χώρο των ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Κομοτηνής, απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο, συγκεντρώθηκαν μαθητές που χωρίστηκαν σε έξι ομάδες και γνώρισαν, από στελέχη του ΠΕΡΠΑΤΩ, τρία αθλήματα: το Boccia, το γκολμπολ και το βόλει καθιστών. 

Στην πρώτη θέση Γκαβέλας και Γκαραγκάνης στο Grand Prix Στίβου στο Παρίσι

Ακόμα μία σημαντική διάκριση για τον Θανάση Γκαβέλα, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100μ. Τ11 του Grand Prix που φιλοξενείται από 9/6 στο Παρίσι με season best επίδοση.

Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Τόκιο, με guide τον Σωτήρη Γκαραγκάνη, πήρε την πρόκριση για τον τελικό με 11.08, όπου εκεί βελτίωσε ακόμη περισσότερο την επίδοσή του (11.00) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.