Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει Braille

Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει Braille; Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές που θα σας φανούν χρήσιμες.

- Δώστε του πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα σε Braille. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά που βλέπουν έχουν έρθει σε επαφή (χωρίς να το καταλάβουμε) με εκατομμύρια λέξεις πριν αρχίσουν να διαβάζουν.

Πώς πρωτοποριακές εφαρμογές βοηθούν φοιτητές και επισκέπτες στο Αριστοτέλειο να «κινούνται» με ευκολία και χωρίς φόβο

Εφαρμογές οι οποίες έχουν σκοπό να διευκολύνουν την πρόσβαση αλλά και την κίνηση μέσα στην αχανή έκταση του Αριστοτέλειου έχει εφαρμόσει το ίδρυμα τόσο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και για τους επισκέπτες.

Η μητρική μας γλώσσα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα;

Όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, μια μυριάδα χρωμάτων εμφανίζεται αμέσως μπροστά μας. Τα χρώματα μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε αντικείμενα, υλικά και ουσίες στο περιβάλλον μας. Διευκολύνουν επίσης την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Χάρη σε αυτά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια ώριμη μπανάνα και σε μια πράσινη.

Διάβασμα: Ενισχύει την γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού

Παρόλο που το νεογέννητό σας δεν μπορεί να κρατήσει ένα βιβλίο ή δεν γνωρίζει τα γράμματα του αλφαβήτου, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να το μυήσετε στο διάβασμα των βιβλίων. Στην πραγματικότητα, το διάβασμα στο μωρό σας παρέχει τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για την ανάπτυξη της γλώσσας καθώς και το εξοπλίζει με τα εργαλεία που χρειάζεται για να αναπτύξει απαραίτητες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Ταμπού το «πώς γίνονται τα παιδιά»

«Γεννήθηκα επειδή ήθελε η μαμά πάρα πολύ ένα παιδάκι», «ο γιατρός με έβαλε στην κοιλιά της μητέρας μου», «με έστειλε ο Θεός». Οι παραπάνω «μεταφυσικές» ερμηνείες για την τεκνοποιία ηχούν χαριτωμένες όταν προέρχονται από παιδιά 4 ή 6 ετών, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν τις υιοθετούν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει στην εξέταση υποψηφίων με αναπηρία ή κάταγμα

Πανελλήνιες 2023: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση που αφορά την εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και αυτών που πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή στις επερχόμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ευγένιος Τριβιζάς: Τα παραμύθια μας διδάσκουν ότι μπορούμε να νικήσουμε τους γίγαντες που μας δυναστεύουν

Η αισιοδοξία «επιβάλλεται» για το 2023, τονίζει ο Ευγένιος Τριβιζάς, με αφορμή την έλευση του νέου έτους.

Όσο πιο σκληρή είναι η πραγματικότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για αισιοδοξία, υπογράμμισε ο συγγραφέας και εγκληματολόγος, συμπληρώνοντας πως χρειαζόμαστε «αθρόες δόσεις» για να αντέξουμε τον νέο χρόνο.

Δήμος Ζαχαρός: Όταν έχασα την όρασή μου, φοβήθηκα ότι θα χάσω το ποδόσφαιρο - Ευτυχώς αυτό δεν έγινε

Ο Δήμος Ζαχαρός, παίκτης της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Τυφλών και της Ομάδας Ποδοσφαίρου Τυφλών «Ο Πυρσός» στη Θεσσαλονίκη, μιλάει για το ποδόσφαιρο τυφλών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εντός κι εκτών γηπέδων.

Επισκέψεις σε βιβλιοθήκες ως εργαλείο καταπολέμησης προβλημάτων ψυχικής υγείας

Μπορούν οι βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν θεραπευτικά στην επούλωση ψυχικών τραυμάτων; Η βιβλιοθήκη «Athens Comics Library» απαντάει καταφατικά και οργανώνει στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα, όπου για την καταπολέμηση του άγχους και των ψυχικών διαταραχών συνταγογραφείται μια... επίσκεψη σε βιβλιοθήκη!

Δομές χωρίς έλεγχο, παιδιά χωρίς προστασία, στο έλεος της φιλανθρωπίας

Το 2022 μας αποχαιρέτησε με αλλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης παιδιών και εφήβων, με την κοινωνία να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να δέχεται το ένα σοκ μετά το άλλο από τους βιασμούς ανηλίκων, πότε με θύτες μέλη της οικογένειάς τους και πότε ακόμη και με συνομηλίκους «φίλους» τους.

ΟΠΕΚΑ: Τι θα αλλάξει στα επιδόματα το 2023 -Ποιοι θα λάβουν προπληρωμένες κάρτες

Αλλάζει το τοπίο στον ΟΠΕΚΑ το 2023

Για το νέο έτος προβλέπεται κανονικά στον προϋπολογισμό η συνέχιση των παροχών και οικονομικών ενισχύσεων που δίνει ο Οργανισμός (καθώς έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται), δηλαδή:

– η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,

– το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,

– το επίδομα παιδιού,