Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

3 τρόποι που ο χρόνος στην οθόνη κάνει τα παιδιά να κινούνται

Οι ανησυχίες σχετικά με τις οθόνες που κάνουν τα παιδια λιγότερο δραστήρια και να κάθονται περισσότερο υπάρχουν από τότε που κυκλοφόρησε η τηλεόραση πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Η «χρήση οθόνης» και η «μη αρκετή άσκηση» είναι -το καθένα ξεχωριστά- μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών για την υγεία των Αυστραλών γονιών για τα παιδιά τους.

Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα

Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και παρουσιάζουν παράλληλα και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα, όπως συμπέρανε νεότερη μελέτη, τρία στα τέσσερα παιδιά (76,2%) με διαταραχή φάσματος αυτισμού παρουσίαζαν εξίσου και νευροδιαφορικούς νευρότυπους -συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τη μάθηση και τις κινητικές διαφορές.

Podcast: Πώς νιώθει ένα παιδί με ΔΕΠΥ – Όλοι οι τρόποι να αναδειχθούν τα δυνατά του σημεία

Ποια είναι τα γνωρίσματα ενός παιδιού με ΔΕΠΥ; Τι νιώθει ένα παιδί με αυτή τη διαταραχή; Ο κ. Χρήστος Σκαλούμπακας, ψυχοπαιδαγωγός από τη μονάδα Διαταραχών ΔΕΠΥ – Μάθησης του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού» δίνει όλες τις απαντήσεις

Σε βίαιο καυγά το 30% των εφήβων και θύμα εκφοβισμού το 22%

Σχεδόν ένας στους 3 εφήβους έχει εμπλακεί πρόσφατα σε βίαιο καυγά, περίπου ένας στους 4 έχει υπάρξει θύμα σχολικού εκφοβισμού και ένας στους 10 ηλεκτρονικού εκφοβισμού, στην Ελλάδα.

Ο ΠΟΥ εντάσσει καινούριες ψυχικές ασθένειες στη διεθνή κατάταξη νόσων

Καινούριες ψυχικές ασθένειες, νέα προσέγγιση για τη διάγνωσή τους και έμφαση στο πολιτισμικό υπόβαθρο των πληθυσμών που πάσχουν, περιλαμβάνονται στις νέες οδηγίες για την διάγνωση των ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΕΣΑμεΑ: 3ο Μανιφέστο για τα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΣΑμεΑ έδωσε στη δημοσιότητα το 3ο Μανιφέστο για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, μετά από τη μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Γ. Νικολαΐδης για παραβατικότητα ανηλίκων με αφορμή το περιστατικό bullying στο Βόλο: Οι σημερινοί έφηβοι βίωσαν μόνο απειλή και κίνδυνο

Με αφορμή το περιστατικό στο Βόλο όπου ανήλικοι ξυλοκόπησαν συμμαθητή τους και τον πέταξαν σε κάδο ανακύκλωσης με κίνδυνο θανάτου από ασφυξία, ο Γιώργος Νικολαΐδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, προσεγγίζει τα αίτια επισημαίνοντας ότι ένα παιδί που είναι 15 – 16 έχει να θυμάται μόνο απειλή και κίνδυνο στην Ελλάδα. Η επένδυση που «θα κάνει τα παιδιά να είναι λιγότερο σκληρά ή ανάλγητα, ,είναι να ξαναθυμηθούν τη χαρά του να βλέπεις τον άλλον άνθρωπο ως λύση στα προβλήματά σου και όχι ως απειλή, κίνδυνο ή ανταγωνιστή», είπε ο ψυχίατρος μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤnews.

Ερευνητές αναπτύσσουν εξετάσεις αίματος για την διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών

Ερευνητές από το Johns Hopkins Children’s Center στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή εξέταση αίματος για την ανίχνευση ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας και της επιληψίας. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε μια νέα μέθοδο ανίχνευσης αλλαγών που σχετίζονται με ασθένειες του εγκεφάλου.

Η 17χρονη «σπάνια» Ζένια δίνει μαθήματα ζωής και ψυχής στην οικογένειά της

*Γράφει η κυρία Γιούλη Ο., μαμά της Ζένιας, η οποία πάσχει από μία χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού

Από πού να ξεκινήσει κανείς για να αφηγηθεί 17 ολόκληρα χρόνια… Θα προσπαθήσω να σας βάλω για λίγο στο δικό μας δρόμο, σε ένα δρόμο που περπατήσαμε και… περπατάμε ακόμη. Στις 5 Οκτωβρίου του 2006 μετά από μία σχετικά ομαλή εγκυμοσύνη, εάν αφαιρέσεις τους τελευταίους μήνες που έμεινα στο κρεβάτι λόγο κάποιας αιμορραγίας, ήρθε στον κόσμο η κόρη μας. Ένα πλάσμα που το είχα λατρέψει πριν ακόμη το αντικρίσω.

Παραδόθηκε σε χρήση η παιδική χαρά φιλική σε ΑμεΑ στο Μορφοβούνι του Δ. Λίμνης Πλαστήρα

Με την επίσκεψη παιδιών ΑμεΑ από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία «Ήλιος» και «Πρόσβαση» από την Καρδίτσα, αποδόθηκε συμβολικά σε χρήση η παιδική χαρά στο Μορφοβούνι.

Σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του δημάρχου Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, κ. Π. Νάνου, “ο παιδότοπος διαθέτει όργανα ισομερώς κατανεμημένα για παιδιά με αναπηρία (50%) και για παιδιά τυπικής ανάπτυξης (50%). Αποτελεί την 1η φάση ανάπτυξης του Πάρκου Ισότιμης Πρόσβασης και Συμπερίληψης, το πρώτο θεματικό πάρκο στη χώρα για την Αναπηρία, με την επωνυμία: «Μπαίνω στα παπούτσια σου».


Δώρα Μήτρα
Πηγή: ertflix 

Βρετανία: 3χρονος με σπάνια ασθένεια τρομοκρατείται όταν βλέπει φαγητό

Από σπάνια ασθένεια πάσχει ένα 3χρονο αγοράκι από την Βρετανία, όπου δίνει μάχη προκειμένου να τραφεί. Κάθε φορά που βλέπει ή γεύεται φαγητό τρομοκρατείται με αποτέλεσμα να μην έχει φάει κανονικά από το στόμα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μηνιγγίτιδα: «Δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι» λέει η Παγώνη – Τα τρία βασικά συμπτώματα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά κρούσματα μηνιγγίτιδας, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ μαθητών και φοιτητών στη χώρα. Συνολικά έχουμε 14 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 3 εκ των οποίων στην Πάτρα, όπου μετέβη και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.