Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αποσπάσματα από το "See the music"



Ομάδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση: ένας χρόνος μετά (και προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνας)

Κάποιοι δάσκαλοι και δασκάλες δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη βία στα σχολεία. Η Ομάδα κατά της ομοφοβίας στην Εκπαίδευση αλλάζει συνειδήσεις.

 Η ομοφοβία στην εκπαίδευση ήταν και είναι για όλους και όλες μας ένα κυρίαρχο θέμα, που χρόνια τώρα έχει αποσιωπηθεί.

«Κύριε, δε θέλω να κάθεται δίπλα μου γιατί φοβάμαι ότι θα με κολλήσει.» Όταν η ομοφυλοφιλία κολλάει, τι κάνει ένας δάσκαλος;

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο 10%.
Είμαι δάσκαλος στο δημοτικό και θα σας μεταφέρω κάποιες ιστορίες από τη σχολική ζωή της πέμπτης δημοτικού (10 με 11 χρονών).
 
Πέρυσι, σε ένα βιωματικό εργαστήριο για το ρατσισμό, ένα αγόρι είχε περιγράψει τι αισθάνεται για τον θηλυπρεπή συμμαθητή του: «Κύριε, δε θέλω να κάθεται δίπλα μου γιατί φοβάμαι ότι θα με κολλήσει. Δε μου αρέσει να είναι δίπλα μου.» Αυτό το θηλυπρεπές αγόρι δεν ήθελε κανένας να το κάνει παρέα. Αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο.

Το «μυστικό» των αριστούχων στις πανελλαδικές εξετάσεις

Πέρασαν μια χρονιά με πολύ διάβασμα, εξετάσεις και την αναπόφευκτη αγωνία που αυτές συνεπάγονται. Διάβασαν για πολλές ώρες, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Δεν το μετάνιωσαν όμως γιατί η δυσκολία των θεμάτων που αντιμετώπισαν στις πανελλήνιες αποδείχθηκε μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Άλλωστε οι περισσότεροι από τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους έγραψαν χειρότερα από ό,τι προσδοκούσαν. Οι αριστούχοι της σχολικής χρονιάς 2010-2011 μιλούν στο «Bήμα» για την επιτυχία τους και τα μελλοντικά τους όνειρα. Τα στοιχεία που τους ενώνουν πέρα από το ότι έγραψαν καλά στις εξετάσεις δύο. Όλοι αποδίδουν την επιτυχία τους στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα του διαβάσματος. Και όλοι, όπως και οι περισσότεροι συμμαθητές τους άλλωστε, επισκέπτονταν το πρωί το σχολείο και το απόγευμα το φροντιστήριο ή παρακολουθούσαν ιδιαίτερα μαθήματα.

Φεστιβάλ Τέχνης από το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Τo Παιδικό Χωριό SOS Βάρης διοργάνωσε το 5ο Διήμερο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης «Όργανα, Τύμπανα, Λύπες και Χαρές, Χρώματα, Ιστορίες, Μουσικές... είναι η ζωή μας όλη!», με την υποστήριξη της Vodafone. Το Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Δωρεά βιβλίων σε Κω και Σαμοθράκη από τη ΜΚΟ «Αποστολή»

Χιλιάδες βιβλία δώρισε η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» στους μαθητές της Κω και της Σαμοθράκης.

Μέσα στο μήνα τα μόρια για τους διευθυντές σχολείων

Μέσα στον Ιούνιο θα ανακοινωθούν τα αντικειµενικά µόρια των πάνω από 30.000 εκπαιδευτικών που έχουν καταθέσει αίτηση για τη διεκδίκηση θέσης διευθυντού σχολικής µονάδας στα περίπου 15.000 σχολεία όλης της χώρας. Αυτή την περίοδο τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συµβούλια (ΠΥΣΠΕ - ΠΥΣ∆Ε) εξετάζουν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και τις επόµενες µέρες θα ανακοινώσουν τους αξιολογικούς πίνα κες µε βάση τα µετρήσιµα µόρια.

Προϋπολογισμός στον αέρα

Την ώρα που η φλόγα της ελπίδας των Special Olympics, μέσω της λαμπαδηδρομίας απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας μέχρι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μεταφέρει τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της κοινωνικής ένταξης και στην Αθήνα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν οι ξένες αποστολές, οι φωνές περί αλόγιστης σπατάλης σε τελετές και κοσμικότητες άνευ ουσίας, σε καιρούς πραγματικά χαλεπούς, όλο και πληθαίνουν.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο του οδοντιάτρου

Αναγκαίο κακό αποτελεί για πολλούς κάθε φορά η επίσκεψη στο οδοντίατρο, όσο χρήσιμη κι αν είναι. Εντύπωση προκαλεί πως βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κατάλογο των φόβων και πως πρόκειται για μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση που αποτρέπει τους ανθρώπους από τη φροντίδα της στοματικής τους υγείας.

Σκωτία: Το ψάρεμα ως θεραπεία κατά ψυχικών ασθενειών

Δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Σκωτίας ενέταξαν το ψάρεμα στο θεραπευτικό οπλοστάσιό τους, εκτιμώντας ότι το ήσυχο περιβάλλον στις όχθες των ποταμών μπορεί να δράσει ευεργετικά στους ασθενείς – και ταυτοχρόνως να αμβλύνει το αίσθημα στιγματισμού που νιώθουν. Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό ορισμένων νοσηλευτών των νοσοκομείων Leverndale και Dykebar, οι οποίοι είναι δεινοί ψαράδες – και το ιατρικό προσωπικό ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τις πρώτες δοκιμές, ώστε πλέον έχει καταρτίσει ειδικά προγράμματα για τους ασθενείς.

Ο Πήγασος ταξιδεύει παιδιά στον κόσμο των αρχαίων νομισμάτων

«Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν' αρχινίσει...» είναι ο τίτλος του θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιουνίου έως και την 5 Αυγούστου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πρόγραμμα οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Μύθος και Νόμισμα» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών προσφέροντάς τους την ευκαιρία γνωριμίας με τα αρχαία νομίσματα και την εξοικείωσή τους με τις μικρογραφικές σκηνές που φέρουν στην επιφάνειά τους κάτι που οξύνει την παρατηρητικότητά τους.

«Χρυσή φουρνιά» του 14ου Λυκείου Θεσσαλονίκης

Στο... ρετιρέ της βαθμολογίας αναρριχήθηκε ο ένας στους τρεις υποψηφίους του 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Οταν για τους μαθητές άλλων σχολείων το τελευταίο κουδούνι πριν από τις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σήμαινε τη λήξη των μαθημάτων, στο 14ο ΓΕΛ καθηγητές και τελειόφοιτοι ανανέωναν το ραντεβού τους και επέστρεφαν στα θρανία μέσα στις αργίες. Και τα χτεσινά αποτελέσματα φαίνεται να δικαιώνουν τις προσπάθειες.

"Απόδραση από την Καθημερινότητα" με τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

Τα σχολεία έκλεισαν η διασκέδαση όμως αρχίζει!! Τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ προσκαλούν σήμερα την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 17:00 στο Athens Golf Club μικρούς και μεγάλους, για να γιορτάσουμε το καλοκαίρι με κέφι, ξενοιασιά, πολύ παιχνίδι και να ζωγραφίσουν μαζί τους και να συμμετέχουν σε τουρνουά golf !!

Δωρεάν μαθήματα μουσικής από το Πολύφωνο

Το Πολύφωνο σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών αναζητάει μαμάδες που να θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους (8-12 ετών) στα δωρεάν μαθήματα μουσικής. Η προθεσμία εγγραφών είναι έως 5 Ιουλίου. Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες λεπτομέρειες 6942534073.

Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος στις Συρακούσες

Την ώρα που το ηφαίστειο της Αίτνας έκανε µια απ’ τις εκρήξεις του, µια διαφορετική, θεατρική, έκρηξη σηµειωνόταν µερικά χιλιόµετρα µακριά, µε επίκεντρο το αρχαίο ελληνικό δράµα και πεδίο τις ιστορικές Συρακούσες. Ο λόγος για το καθιερωµένο Φεστιβάλ Αρχαίου ∆ράµατος, που ζωντανεύει το λαξευµένο µέσα σε βράχο (µη αναστηλωµένο) περίφηµο Θέατρο της Σικελίας