Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χάνοντας την όρασή σου ως κωφό άτομο

Απόδοση του άρθρου Losing your sight as a deaf person του William Mager, όπως δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο Bia's Blog

Η όραση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα, ιδίως όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Τι γίνεται, επομένως, όταν αρχίσουν να τυφλώνονται;

Τα κωφά άτομα είναι οπτικοί τύποι. Χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα και κάνουν χειλεανάγνωση προκειμένου να επικοινωνούν και να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Η προοπτική της απώλειας της όρασής τους μπορεί επομένως να είναι πολύ τρομακτική. Μια ιατρική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κωφά άτομα μπορεί να έχουν ενισχυμένη περιφερειακή όραση, η οποία αντισταθμίζει την απώλεια ακοής.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ομάδα κωφών ατόμων που ζει καθημερινά με τη βεβαιότητα ότι η όρασή τους θα εξασθενήσει. Τα άτομα με Σύνδρομο Usher γεννιούνται κωφά και αργότερα, εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, χάνουν την όρασή τους. Η περιφερειακή τους όραση περιορίζεται, η νυχτερινή τους όραση χειροτερεύει και χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να προσαρμόζονται σε απότομες αλλαγές από το φως στο σκοτάδι και αντιστρόφως.

Διαφορετικά λειτουργεί ο εγκέφαλος των παχύσαρκων παιδιών

Τα παχύσαρκα παιδιά δυσκολεύονται να αντισταθούν στην θέα του φαγητού διότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά απ’ αυτόν των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, υποστήριξαν μεξικανοί ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής, στο Σικάγο. 

3D εκτυπωτής για παιδιά, φθηνότερος και από ένα iPhone!

Αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των σχεδιαστών, ο επαγγελματικός 3D εκτυπωτής, μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να τραβήξει πολύ την προσοχή. Ωστόσο, φαίνεται να κατέχει μια ξεχωριστή τεχνολογική και ακαδημαϊκή θέση.

Παρόλα αυτά, ένα πρότζεκτ ελπίζει να τα αλλάξει όλα αυτά εισάγοντας την 3D εκτύπωση σε μια εντελώς νέα και ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτη αγορά σχετικά με την τεχνολογία: τα παιδιά. Ο εκτυπωτής Rever 3D φέρεται ως ένας προσιτός και εύκολος στη χρήση 3D εκτυπωτής για παιδιά που επιθυμούν να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια και να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους.

Η ψυχική υγεία των παιδιών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο χρειάζεται προσοχή

Το να έχει επιβιώσει κανείς από μια ασθένεια σαν τον καρκίνο είναι σίγουρα πολύ μεγάλη υπόθεση. Μια τέτοια περιπέτεια αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ψυχολογία ενός ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά. Τώρα, δυο έρευνας Δανών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα στη συνέχεια.

Τι μαθαίνουμε για την ελληνική εκπαίδευση

Στις 24 Νοεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Education at a Glance 2015» με πολλά και ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και τον κόσμο. Τι μαθαίνουμε λοιπόν (μεταξύ άλλων) από την παραπάνω έκθεση;

1. Στην Ελλάδα, 23% όσων έχουν ηλικία 25 έως 64 ετών, διαθέτουν πτυχίο-Bachelor. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 26% εάν ληφθούν υπόψιν και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικού. Το συνολικό ποσοστό στην Ελλάδα συμπίπτει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (26%) και είναι ελαφρώς κατώτερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ (28%).

Πόσο διαφορετική είναι η καθημερινότητα των ασθενών με άσθμα;

Πολλοί συνάνθρωποι μας, ενήλικες και παιδιά, πάσχουν από άσθμα. Για την διαφορετική καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών μίλησε στο in.gr, οΣτυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας*. Μας εξήγησε πως επηρεάζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες την πορεία της νόσου και αν ο ασθενής με άσθμα μπορεί να γυμνάζεται ή όχι. 

«Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»: Πρόγραμμα Δεκεμβρίου 2015

Το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» σας περιμένει το Δεκέμβριο, το μήνα των Χριστουγέννων, με μύθους και παραμύθια από την ελληνική και παγκόσμια προφορική παράδοση για μικρούς και μεγάλους. Παραμύθια που χαμογελούν, «Τρυφερές χριστουγεννιάτικες ιστορίες» που αγκαλιάζουν και καρκατζέλια που... πειράζουν! Θα γνωρίσουμε έναν «Καρυοθραύστη» που ρίχνεται στη μάχη με μεγάλους ποντικούς, θα ανακαλύψουμε τι σκαρώνουν «Ο Καραγκιόζης και ο τελευταίος Καλικάντζαρος», θα φτιάξουμε «Μοσχομυριστή βασιλόπιτα». Θα γευτούμε ιστορίες με γεύση και άρωμα από τις «1001 νύχτες», θα «ονειρευτούμε» και θα θαυμάσουμε «Το άστρο των Χριστουγέννων». 

Η γυναίκα που «εκδηλώνει» τύφλωση όταν… αλλάζει προσωπικότητα

Ένα περιστατικό διασχιστικής διαταραχής της ταυτότητας έχει αφήσει άναυδους τους γιατρούς στη Γερμανία.

Μια 37χρονη γυναίκα εκδηλώνει «επιλεκτικά» τύφλωση όταν είναι ο εαυτός της, μπορεί όμως να δει κανονικά όταν... αλλάζει προσωπικότητα.