Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Διαβάζουμε Σχεδία.

Για άλλη μια φορά η Σχεδία μας εκπλήσσει ευχάριστα!

Το τεύχος του Φεβρουαρίου έκρυβε πολλά άρθρα διαμαντάκια.

Διαβάσαμε στους «Γρίφους της ήβης» για την εφηβική αργκό και για την ρητορική του μίσους στα social media που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή πολλών αγοριών και κοριτσιών. Στο «Το ευ ζην στο ματσάκι» μάθαμε για την παιδική παχυσαρκία και καταρρίψαμε τον μύθο ότι η υγιεινή διατροφή είναι προνόμιο των οικονομικά δυνατών.

Παιδί: «Εγώ το μαλώνω κι εκείνο γελά… Μήπως δε με σέβεται»;

Ένα παιδί, γρήγορα κατανοεί και αποδέχεται τα όρια που του θέτουμε ως γονείς. Επίσης, ζητά συγγνώμη και δεν κάνει ποτέ ξανά εκείνο που του απαγορεύουμε. Όλα αυτά βέβαια σε έναν… τέλειο κόσμο!

Ας μεταφερθούμε τώρα στον κόσμο μας. Σπάνια τα παιδιά μαθαίνουν και συμμορφώνονται στους κανόνες με το που τους ανακοινώνουμε. Ο καθορισμός ορίων άλλωστε είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά την ανατροφή των παιδιών και είναι ένα θέμα που προκαλεί… πονοκεφάλους.

Γιατί οι παιδικές διαφημίσεις είναι «κολλημένες» στα 90s;

Πριν λίγο καιρό βρέθηκα σε μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχα επισκεφθεί ένα τέτοιο, ίσως και στην παιδική μου ηλικία, δηλαδή με πρόχειρους υπολογισμούς, γύρω στις δύο δεκαετίες πίσω.

Στα ράφια του καταστήματος δεν είχαν αλλάξει πολλά μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια. Στη μία πλευρά υπήρχαν λαμπερές πριγκίπισσες (κι όχι πρίγκιπες), κούκλες μωρά που έψαχναν φροντίδα στη μικρή «μαμά» τους που θα τα έπαιρνε από το ράφι στο σπίτι της, σύνεργα κουζίνας, όλα με κυρίαρχες τις ροζ αποχρώσεις και μικρά κοριτσάκια να περιεργάζονται τις συσκευασίες ενθουσιασμένα. 

«Το μικρό μας Τσίρκο»: Ένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη μαθαίνει ζογκλερικά στους μαθητές

Το κουδούνι σήμανε το τέλος των μαθημάτων, αλλά οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν αποχώρησαν. Αντίθετα, κατηφόρισαν προς το κλειστό γυμναστήριο του σχολείου τους. Εκεί, άλλωστε προπονούνται κάθε Παρασκευή και για περίπου δύο ώρες, στα πλαίσια του προγράμματος «Το μικρό μας Τσίρκο», που διοργανώνεται εδώ και περίπου 10 χρόνια από τον καθηγητή τους, αλλά και υποδιευθυντή του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, κ. Ιωάννη Δασκαλάκη.

Λογοκρίνουν τα βιβλία του Roald Dahl

Μπορεί να μην είναι του γούστου σου τα βιβλία του, μπορεί οι ιστορίες του να φαίνονται παρωχημένες πλέον, καθώς βρίθουν στερεοτύπων, όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα βιβλία του έχουν μεγαλώσει και μετατρέψει σε φανατικούς αναγνώστες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1960 ως σήμερα.

Τι έχει συμβεί όμως και το όνομα του Βρετανού συγγραφέα Roald Dahl ακούγεται παντού στις ειδήσεις τις τελευταίες μέρες; Ο εκδοτικός οίκος Puffin που έχει τα δικαιώματα των βιβλίων του καθώς και το Ίδρυμα Roald Dahl, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στα πρωτότυπα κείμενα, με σκοπό να τα απαλλάξουν από στερεοτυπικές περιγραφές ατόμων και καταστάσεων, να “εξαγνίσουν” δηλαδή τα βιβλία του δημοφιλούς συγγραφέα.

Λέσβος: Χωρίς δάσκαλο για 1,5 μήνα η Ε΄ Δημοτικού στο Πλωμάρι

Στο σπίτι παραμένουν οι μαθητές της Έ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου καθώς εδώ και 1,5 μήνα δεν έχουν δάσκαλο. Ο δάσκαλός τους, πήρε δικαιολογημένη άδεια, αλλά η θέση δεν καλύφθηκε, με αποτέλεσμα από τις 9 Ιανουαρίου που άνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά να μοιράζονται σε άλλες τάξεις ή να μένουν στο σπίτι.

Προσλήψεις 484 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για το διδακτικό έτος 2022-2023

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι προσλαμβάνονται 484 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ ως προσωρινοί αναπληρωτές με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου πλήρους ωραρίου για το διδακτικό έτος 2022-2023 ως εξής:

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» για παιδιά & τους γονείς τους στη Στέγη

Πώς η μουσική γίνεται μέσο συμπερίληψης και επικοινωνίας; Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, με στόχο να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής μέσα από δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Προκήρυξη 14ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (Ε.Ο.Α.Κ.) προκηρύσσει το 14ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών (14ο ΠΠΚΚωφών Ανδρών), αγωνιστικής περιόδου 2022-2023, που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 10 Μαρτίου έως την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάτων.

Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του παραβόλου είναι η 23η Φεβρουαρίου 2023.

Το υπουργείο Παιδείας κατεβάζει νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό ξεχνώντας τους ΛΟΑΤΚΙ+

Μπορεί φυσικά όλες οι έρευνες να δείχνουν ότι οι μαθήτριες και μαθητές που θεωρούνται ΛΟΑΤΚΙ+ (αλλά και τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών) να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ωστόσο τις προσπερνά κατεβάζοντας νομοσχέδιο για τον bullying χωρίς καμία αναφορά στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

Αναλφάβητοι Ρομά παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα του ΚΟΚ για να πάρουν δίπλωμα

Μία σημαντική δράση που αφορά στη δωρεάν παρακολούθηση τόσο των θεωρητικών μαθημάτων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσο και των πρακτικών μαθημάτων οδήγησης με απώτερο στόχο την απόκτηση διπλώματος οδήγησης από νεαρά αναλφάβητα άτομα Ρομά υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.