Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η πριγκίπισσα σίφουνας»

Αν ψάχνετε ένα παιδικό βιβλίο που σπάει τα στερεότυπα του φύλου αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο «Η πριγκίπισσα σίφουνας» του Marc Cantin με την υπέροχη εικονογράφηση της Florence Langlois.

Με πρωταγωνιστές τον τρυφερό πρίγκιπα Φραγκίσκο που λατρεύει να ταϊζει τις πάπιες και σιχαίνεται τις μάχες, το κυνήγι και το πιοτό και την δυναμική πριγκίπισσα Καρλότα που σιχαίνεται το κέντημα αλλά λατρεύει τις μάχες, το κυνήγι και το πιοτό.

Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς υιοθετεί το νέο είδος φυτού Verbascum salicifolium στη λίμνη Δοϊράνη

Στην «υιοθέτηση» του ελληνικού ενδημικού είδους Verbascum salicifolium - με μοναδική μέχρι σήμερα παγκόσμια καταγραφή στη λίμνη Δοϊράνη - προχώρησε το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς, στο πλαίσιο του διακρατικού περιβαλλοντικού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου με τίτλο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», έχοντας την έμπρακτη στήριξη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Γιατί οι αγχωμένοι μπαμπάδες μεγαλώνουν πιο έξυπνα και πιο φρόνιμα παιδιά

Μπαμπάδες που είναι ελαφρώς αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί μεγαλώνουν παιδιά με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Psychology.

Οι ερευνητές μελέτησαν 61 παιδιά, 36 αγόρια και 25 κορίτσια, και τους γονείς τους. Διερεύνησαν πώς τα καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα στους πατεράδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της μέσης παιδικής ηλικίας ( 6 έως και 11 ετών) επηρέασαν τη συμπεριφορά των παιδιών.

Χάσμα ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με την PISA

Αρκετά μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στη χώρα, έδειξαν τα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού PISA, αναφορικά με τις επιδόσεις τους.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως οι μαθητές των δημοσίων σχολείων, δεν επέδειξαν την προσοχή που άρμοζε στον διαγωνισμό, αντιμετωπίζοντάς τον με χαλαρότητα. Με τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείο ωστόσο, παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο.

«Πήρα άδεια πατρότητας, λίγο μετά απολύθηκα»

Η Κατερίνα ήταν μόλις 6 μηνών, ήταν η ημέρα της βάπτισής της, όταν οι γονείς της ανακάλυψαν πως σε λίγους μήνες η οικογένειά τους θα αποκτούσε ένα επιπλέον μέλος. Ο Θεόδωρος και η Νατάσα στην αρχή σοκαρίστηκαν, καθώς αυτή τη φορά η εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη. Το σοκ διαδέχθηκε η χαρά, και τη χαρά διαδέχθηκε ο πανικός. Οπως εξηγεί η Νατάσα, μόλις είχε επιστρέψει στη δουλειά της, και έτρεμε στην ιδέα πως θα χρειαζόταν να ξαναπάρει άδεια. «Αφενός ήξερα πως θα σχολιαστώ αρνητικά από τη διοίκηση, αλλά και εγώ μέσα μου δεν ένιωθα καλά με την προοπτική να μείνω άλλους έξι μήνες στο σπίτι, όπως είχα κάνει για την Κατερίνα. Και οι 40 ημέρες, όμως, μας φαίνονταν λίγες». Το ζευγάρι συζήτησε εκτενώς τις επιλογές του και ο Θεόδωρος, υπάλληλος τότε σε πολυεθνική εταιρεία, πρότεινε να πάρει ο ίδιος άδεια για 3,5 μήνες.

Ένθετο Προσβασιμότητα: Μια ημέρα στο ειδικό γυμνάσιο-λύκειο κωφών και βαρήκοων Αργυρούπολης

Σε αυτό το ένθετο, ο Μιχάλης Αρβανίτης επισκέπτεται το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης. Μαθαίνει για τις εκπαιδευτικές μεθόδους που εφαρμόζουν εκεί και συνομιλεί με καθηγητές και μαθητές για τα βιώματά τους στην σχολική κοινότητα.

Σχολεία: Το ωράριο διδασκαλίας με βάση τον κλάδο, την διοικητική θέση και τα έτη υπηρεσίας

Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των καθηγητών των Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ βάσει των διατάξεων του N.4152/2013, υποπ. Θ1, παρ.2 και του Ν.2413/1996 αρ.48, παρ.2, προσδιορίζεται με βάση τον κλάδο, τα έτη υπηρεσίας και τη διοικητική θέση του εκπαιδευτικού ως εξής:

ΗΠΑ: Απειλείται η ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολλοί είναι εκείνοι που δικαίως ένιωσαν αποτροπιασμό από τις επικρίσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Κογκρέσου για την απόφαση των Κόρνμπλαθ, Μαγκίλ και Γκέι να μην εξασφαλίσουν την τιμωρία φοιτητών για αντισημιτικές δηλώσεις και εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι καμία από τις τρεις προέδρους πανεπιστημίων δεν έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο τις αξίες των ιδρυμάτων τους. Οταν λοιπόν επικαλούνται την ακαδημαϊκή ελευθερία, τα λόγια τους ακούγονται υποκριτικά. Τα ιδρύματά τους απέτυχαν επανειλημμένα να προστατεύσουν την ελευθερία του λόγου δικών τους πανεπιστημιακών, οι οποίοι έχουν υποστεί διωγμούς και «ακύρωση» για τις συχνά ιδεολογικά ήπιες θέσεις τους.

Μιλώντας με την Ξένια: «Το πιο σημαντικό πράγμα που έκανα στο θέατρο είναι οι παραστάσεις για παιδιά»

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη επαφή με το θέατρο της Ξένιας Καλογεροπούλου. Παιδί του δημοτικού, έχοντας την τύχη να μαθητεύσω με δασκάλους που αγαπούσαν το θέατρο, δεν περίμενα ποτέ ότι θα παρακολουθήσω μια παράσταση τόσο διαφορετική από εκείνες που έρχονταν στην επαρχία για να ψυχαγωγήσουν το παιδικό κοινό. Εκείνη η μέρα που συναντήθηκα με τον θρυλικό Οδυσσεβάχ ήταν ίσως τελικά η αρχή μιας προσωπικής περιπέτειας στο χώρο του πολιτισμού, του θεάτρου, του θεάτρου για παιδιά και εφήβους.

Στο εδώλιο κατηγορούμενος σε φρικιαστική υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου Πηγή:www.dimokratiki.gr

Μια σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης τριών ανήλικων μεταναστών με προβλήματα υγείας καθώς και νοητική υστέρηση που εφιλοξενούντο στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου θα απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου την 8η Ιανουαρίου 2024.